Linkuri accesibilitate

Acordarea protecției temporare refugiaților ucraineni, incertă 


La șapte luni de la invazia Rusiei în Ucraina, autoritățile moldovene spun că încă pregătesc punerea în aplicare a mecanismului de acordare a protecției temporare pentru refugiații ucraineni, care le-ar oferi mai multe facilități pentru o perioadă determinată.   

Proiectul hotărârii de guvern privind acordarea protecției temporare, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a fost transmis spre avizare, spune Biroul Migrație și Azil (BMA) al MAI, într-un răspuns, din 29 septembrie, pentru Europa Liberă.

„BMA, cu susținerea UNHCR Moldova, pregătește personalul privind punerea în aplicare a mecanismului. Totodată, este pregătită infrastructura și asigurarea logistică necesară”, precizează BMA.

Acordarea protecției temporare ar permite legalizarea șederii refugiaților ucraineni în R. Moldova pentru cel puțin un an. Perioada poate fi prelungită cu șase luni, dar nu poate depăși în total 2 ani.

Acest statut ar oferi beneficiarilor mai multe avantaje, între care documentarea pe teritoriul R. Moldova și obținerea dreptului de ședere temporară, acces la sistemul educațional, pe piața muncii, cazare în centrele speciale, asistență medicală și socială.

Potrivit BMA, numărul persoanelor care vor putea beneficia de protecție temporară nu va fi limitat, iar cheltuielile necesare pentru aplicarea măsurii încă se estimează.

„Am pierdut simțul casei” | O refugiată trăiește de jumătate de an în cort, în vama Palanca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

Problema e în bani? Ar fi nevoie de peste 2 miliarde de lei

Avocatul Poporului și activiști pentru drepturile omului au cerut în repetate rânduri guvernului să activeze protecția temporară, așa încât refugiații ucraineni să obțină un statut cert, în baza căruia să poată beneficia de mai multe drepturi și avantaje pe un termen determinat.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie, măsurile de protecție și de sprijin pentru refugiații ucraineni, inclusiv accesul la cazare, pe piața muncii sau în sistemul educațional și de sănătate, sunt decise, în mare parte, de Comisia pentru Situații Excepționale și sunt valabile pe durata stării de urgență, care expiră la 7 octombrie.

În cel mai recent raport privind monitorizarea drepturilor persoanelor refugiate din Ucraina, Avocatul Poporului constata că măsurile autorităților în gestionarea crizei refugiaților sunt „sporadice”, „incoerente”, neplanificate pe termen mediu și lung, iar protecția temporară ar constitui „un răspuns prompt și eficace în situația dată”.

Autorii raportului sugerează că principala ezitare a autorităților în activarea protecției temporare ar fi de ordin financiar. Calculele estimative pentru acordarea protecției temporare pentru 100.000 de străini ar constitui 2,4 miliarde de lei, se spune în raport.

Din 24 februarie, în R. Moldova au intrat în jur de jumătate de milion de refugiați din Ucraina, iar peste 76.000 rămân încă în țară, potrivit datelor MAI.

XS
SM
MD
LG