Linkuri accesibilitate

Administrația Biden rămâne aproape de Israel


Președintele Joe Biden după o întâlnire cu premierul israelian Bnejamin Netanyahu, la 18 oct., la Tel Aviv. Sprijinul Casei Albe pentru Israel în războiul cu Hamas este considerat exagerat de unii democrați, și nu destul de ferm în tabăra republicană (AP Photo/Evan Vucci, File).
Președintele Joe Biden după o întâlnire cu premierul israelian Bnejamin Netanyahu, la 18 oct., la Tel Aviv. Sprijinul Casei Albe pentru Israel în războiul cu Hamas este considerat exagerat de unii democrați, și nu destul de ferm în tabăra republicană (AP Photo/Evan Vucci, File).

În această ediție: administrația Biden își menține poziția față de conflictul Israel – Hamas; ucrainenii sunt îngrijorați de continuarea tergiversării acordării noului ajutor american; reacțiile suporterilor lui Trump la numirea lui Taylor Swift drept Persoana Anului de către revista Time.

Administrația Biden își menține poziția față de conflictul Israel - Hamas, reafirmată de recentul vot la ONU împotriva încetării focului, în timp ce criza din Gaza se adâncește.

Săptămâna Americană

Este un nou produs al Europei Libere. În fiecare luni, corespondentul nostru la Washington trece în revistă, scurt și la obiect, ce a fost cu adevărat important în ultima săptămână americană. Politică, economie, cultură și sport, direct de la sursă.

Washingtonul sprijină Israelul, îi cere să reducă victimele civile din Gaza și să pună capăt ostilităților într-o limită de timp. Cu toate acestea, Statele Unite nu au comunicat public care ar fi consecințele pentru Israel dacă nu acționează conform așteptărilor.

Președintele Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea numărului de victime civile și la condițiile disperate din Gaza, cerând Israelului să facă mai mult pentru a limita aceste pierderi și pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă în regiune. Această poziție a Statelor Unite este departe de cea a țărilor arabe, care cer încetarea imediată a ofensivei și acuză Israelul de o riposta disproporționată la atacurile Hamas de la 7 octombrie. În timp ce se dorește livrarea de ajutor umanitar în Gaza și eliberarea mai multor ostatici deținuți de Hamas, Statele Unite și Israelul se opun unui armistițiu pe termen lung, susținând că acesta ar permite liderilor Hamas să supraviețuiască și să amenințe în continuare Israelul, perpetuând astfel ciclul de violență.

Mai multe, aici.

Reculul sprijinului total pentru Israel

Ian Bremmer, președinte și fondator al Institutului Eurasia, arată într-un articol că ceea ce consideră proporțiile masive și disproporționate ale victimelor palestiniene în Gaza, cauzate de atacurile aeriene și operațiunile ofensive terestre ale Israelului au stârnit furie în multe părți ale lumii, atât împotriva Israelului, cât și a președintelui Biden. Protestele din marile orașe, inclusiv din Europa și Statelor Unite, în sprijinul palestinienilor și pentru cererea de încetare a focului, sunt reflectate amplu în presa internațională. Bremmer arată că Biden este perceput ca fiind izolat pe plan global, o situație extrem de dificilă pentru politica externă a Americii. Asta, potrivit lui Bremmer, reprezintă o problemă pentru Biden și pe plan intern, cu majoritatea democraților, partidul președintelui, aliniați cu poziția palestiniană. Problema a devenit o piatră de încercare pentru președinte, care, conform opiniei lui Bremmer, își dorește încheierea conflictului și ieșirea acestuia din atenția publicului, însă realitatea este alta și confruntarea pare să se adâncească.

Mai multe, aici.

Dreapta nu acceptă compromisuri

Un articol de pe site-ul canalului TV conservator Fox News se referă la critici aduse secretarului de stat Antony Blinken pentru abordarea sa în relația cu Israelul. Deputatul republican Michael Waltz a acuzat că Statele Unite "se lansează în predici" adresate cabinetului de război al Israelului, avertizând că continuarea "edictelor" președintelui Biden ar putea duce la un eșec pentru Israel și ar putea crea oportunități pentru organizații precum Hezbollah sau grupări paramilitare sprijinite de Iran, să acționeze împotriva Israelului. Waltz susține că, în fața organizațiilor teroriste precum Hamas, doar forța și acțiunile militare sunt eficiente, nu diplomația. De asemenea, el critică abordarea administrației Biden, considerând că aceasta nu face distincție între atacurile Hamas împotriva civililor și pierderile colaterale cauzate de răspunsul Forțelor de Apărare Israeliene în Gaza.

Mai multe, aici.

Ajutorul pentru Ucraina și politica internă de la Kiev

Situația din Ucraina este tot mai tensionată, pe măsură ce divergențele de la Washington întârzie alocarea a miliarde de dolari necesari urgent în timpul războiului – ajutor vital pentru țară pe parcursul conflictului cu Rusia. Disensiunile dintre Kiev și Washington coincid cu apariția unor diviziuni politice interne pentru președintele Volodimir Zelenski. Un articol din Washington Post arată că relațiile dintre oficialități ucrainiene, care menținuseră anterior o aparență publică de unitate sunt acum în declin. Oficialități importante din Ucraina au vizitat Washingtonul săptămâna trecută pentru a solicita mai multe fonduri atât pentru armată, cât și pentru bugetul național – apeluri care par a fi rămas fără răspuns, deoarece republicani din Senat au blocat din nou ajutorul propus, legat de controversele privind măsurile de control la frontiera Americii cu Mexicul. Diferența între aprobarea miliardelor de dolari în ajutor pentru Ucraina până la sfârșitul acestui an și amânarea acesteia până în ianuarie este crucială pentru Ucraina, în condițiile în care o treime din bugetul țării provine din asistența financiară americană.

Mai multe, aici.

DeSantis, principalul rival al lui Trump?

La cel de-a patra dezbatere prezidențială republicană, guvernatorul din Florida, Ron DeSantis, și-a consolidat, conform sondajelor, poziția ca principalul rival al fostului președinte Trump. Un sondaj post-dezbatere realizat de Washington Post/Ipsos a indicat că DeSantis a fost considerat câștigător de către o „pluralitate” de votanți. Cu toate acestea, există întrebări cu privire la felul în care guvernatorul va putea valorifica acest moment, cu caucusurile din Iowa la mai puțin de 6 săptămâni distanță și Trump rămânând clar în frunte. RealClearPolitics arată că Trump conduce preliminariile cu 47,3%, în timp ce DeSantis are 18,7% și Haley 15,7%.

Mai multe, aici.

COP28 și dilema „fosililor”

Legislatori americani și lideri din întreaga lume au condamnat la summitul climatic COP28 o scrisoare a organizației OPEC care avertizează împotriva eliminării treptate a combustibililor fosili. Senatori democrați au denunțat industria combustibililor pentru refuzul de a discuta despre sursa emisiilor. Scrisoarea OPEC a generat reacții puternice și la nivel internațional, ministrul mediului din Columbia comparând-o cu ceva „ieșit dintr-un film științifico-fantastic". Haitham Al Ghais, secretarul general al OPEC, a afirmat că soluțiile realiste pentru reducerea emisiilor ar trebui să sprijine creșterea economică și să combată sărăcia. Cu negocierile în curs pentru un acord climatic, reacțiile la această scrisoare au amplificat tensiunile la COP28.

Mai multe, aici.

Elucubrații la umbra lui Trump

Desemnarea lui Taylor Swift ca Persoana Anului de către revista Time a stârnit nemulțumire în cercurile MAGA, susținătorii lui Donald Trump. Aceștia au lansat teorii ale conspirației, susținând că succesul lui Swift ar face parte dintr-o conspirație liberală pentru manipularea fanilor săi în vederea alegerilor din 2024. Aliații lui Trump, precum Jack Posobiec și Stephen Miller, au răspândit aceste idei pe rețelele de socializare. Miller a susținut că ascensiunea lui Swift nu ar fi meritată, în timp ce Jeffrey Clark a insultat fanii și a susținut că presa plănuiește să o folosească pe Swift ca armă politică în viitoarele alegeri. Aceste teorii conspiraționiste fără temei încearcă să subestimeze influența lui Taylor Swift și să o prezinte ca pe o figură manipulată, în loc să recunoască succesul său ca artistă.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG