Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure: „E culmea iresponsabilității să dai jos acum Guvernul” 


Alexei Tulbure
Alexei Tulbure

O discuție cu analistul politic despre deznodământul confruntării PSRM-ACUM, dezlănțuită astăzi în Legislativ.

Va trece sau nu moțiunea de cenzură a socialiștilor împotriva guvernului Sandu la votul care va avea loc probabil luni și ce se întâmplă dacă guvernul o să cadă? Alexei Tulbure crede că demiterea Guvernului Sandu este o soluție foarte proastă, precum și o majoritate PSRM-PDM.

Valentina Ursu în dialog cu Alexei Tulbure
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:33 0:00
Link direct

Europa Liberă: Șeful statului a lăsat să se înțeleagă că ar exista mai multe scenarii pentru deznodământul acestei crize politice. Putem să spunem că e o criză politică?

Alexei Tulbure: „Da, bineînțeles că e o criză politică. Dacă s-a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, asta e criză politică, care poate fi depășită, bineînțeles. Componentele coaliției trebuie să vorbească între ele pentru a găsi o ieșire din situație.”

Europa Liberă: Dar care ar fi această cărărușă pentru depășirea acestei situații?

Alexei Tulbure: „Trebuie de restabilit mecanismele de dialog și coordonare...”

Europa Liberă: Chiar dacă s-au atacat atât de virulent?

Uneori, procedurile sunt mai importante decât esența discuțiilor...

Alexei Tulbure: „Socialiștii s-au considerat atacați și umiliți prin faptul că n-au fost abordați înainte de a fi luată decizia cu privire la asumarea de răspundere, pentru că totuși Guvernul este un Guvern comun, e Guvernul coaliției totuși. Uneori, procedurile sunt mai importante decât esența discuțiilor.”

Europa Liberă: Dar și cei din Blocul ACUM spun că socialiștii și, mai cu seamă, Igor Dodon își concentrează prea multă putere în mâinile lor?

Alexei Tulbure: „Consider că Guvernul trebuie de păstrat și coaliția trebuie păstrată și ea. Anume pentru asta a fost creată, ca să producă reforma, nu că așteptată, dar întârziată cu decenii și, în primul rând, în justiție. Asta-i culmea iresponsabilității acum să dai jos Guvernul pentru că s-au comis anumite greșeli. S-au comis greșeli, dar nu din rea-voință, de aceea și unii, și alții să se mai oprească în înaintarea învinuirilor. Trebuie de adus aminte pentru ce s-au unit eforturile și pentru ce a fost creată această coaliție. Care ar fi ieșirea? Ieșirea ar fi ca această moțiune să nu fie votată în 72 de ore și atunci dna prim-ministru în consultare, probabil, cu toți cu care ea consideră necesar, inclusiv poate cu partenerii din Partidul Socialiștilor, iarăși cu președintele, pentru că în ultima instanță el aprobă candidatura...”

Europa Liberă: Candidatura procurorului general?

Alexei Tulbure: „Procurorului general, da. În consultare cu acești oameni, identifică două sau trei candidaturi, ea decide, pentru a fi înaintate aceste candidaturi Consiliului Superior al Procurorilor.”

Europa Liberă: Unii experți vorbesc și despre o candidatură de compromis, care ar fi același Dumitru Robu, care acum e în funcția de procuror general interimar.

Avem o societate și o clasă politică profund criminalizată, coruptă și de aceea avem nevoie de un procuror general care va face regulă...

Alexei Tulbure: „Eu am propria opinie despre ce calități trebuie să aibă viitorul procuror general, pentru că noi totuși vorbim de reformă și vorbim despre niște sarcini extrem de dificile, complexe, dar necesar de îndeplinit, de implementat, care stau în fața procuraturii. Asta-i restabilirea dreptății în Republica Moldova, pedepsirea celor care au comis crime, au încălcat legea pe parcursul mai multor ani. E plină clasa politică de aceștia, în primul rând. Clasa noastră politică e pasibilă Codului Penal și urmăririi penale, mulți dintre ei. Asta-i problema fundamentală că noi avem o societate și o clasă politică profund criminalizată, coruptă și de aceea avem nevoie nu atât de o persoană de compromis, cât de un procuror general care, în sfârșit, poate prima dată în istoria independenței, va face diferență în abordare și va face regulă, de aceea posibil să se discute și asupra unei astfel de candidaturi, dar ar fi bine ca socialiștii, de exemplu, să accepte o candidatură care va face față acestor sarcini. Dacă nu au de ce se teme, atunci nu au de ce să se opună înaintării unor candidați buni.”

Europa Liberă: Dar Dvs. tocmai ați spus că sunt politicieni care ar avea probleme cu justiția și poate că chiar acești politicieni se opun cel mai mult ca în această funcție de procuror general să ajungă un nume puternic. Unii spun că în PSRM s-ar regăsi mai mulți asemenea politicieni și de aici vine frica.

Alexei Tulbure: „Eu cred că avem în toate partidele, inclusiv în PSRM, în PD, nu exclud că și în Blocul ACUM sunt de aceștia, poate mai puțini, nu știu, dar așa acționează o clasă politică responsabilă – acceptă un procuror și o reformă în justiție care în detrimentul intereselor proprii sau de partid produce schimbarea în țară.”

Europa Liberă: S-au înviorat deputații din fracțiunea Partidului Democrat. Ei au spus că ar fi gata să meargă și cu unii, și cu alții să guverneze, să reconfigureze majoritatea parlamentară. Ce vor democrații astăzi? Și chiar credeți că e cu putință ca Igor Dodon să se înțeleagă cu Vladimir Plahotniuc, chiar și dacă ultimul e plecat din țară?

Alexei Tulbure: „Asta ar fi cea mai mare prostie politică în viața dlui Dodon. El nu numai că se va înțelege cu Plahotniuc, nu știu în ce măsură acest Plahotniuc mai controlează ce se întâmplă în PD, poate o parte din conducerea partidului sau din fracțiune. Indiferent cu cine s-ar înțelege Dodon – cu Plahotniuc sau cu Filip, sau cu altă parte a fracțiunii PD –, eu cred că cu acest partid nu trebuie de avut nimic comun. El este totalmente discreditat și el trebuie să dispară în forma în care există din politicul moldovenesc. De aceea, dacă se produce o schimbare și apare o nouă majoritate, parte a căreia va fi Partidul Democrat, va fi percepută ca cârdășia asta mafiotă care a avut loc între PSRM și PD până în iunie a.c., pentru că noi nu trebuie să uităm că cei din PSRM cred că ei și-au spălat păcatele, trecutul ș.a.m.d., dar nu-i așa.

PD este totalmente discreditat și el trebuie să dispară în forma în care există din politicul moldovenesc...

Oamenii țin minte foarte bine, ei au fost partenerii juniori ai guvernării mafiote, au deservit, practic, mafia până în iunie, ca în iunie să sară în altă luntre și să se declare salvatorii neamului. Asta e o chestie pe care ei vor s-o arate așa, dar societatea ține minte foarte bine ce fel de politică făcea acest PSRM și președintele Dodon. Și acum, președintele Dodon vrea să schimbe guverne, miniștri... Și această dorință a apărut recent, acum câteva luni. Nu l-am văzut tot așa de hotărât să producă schimbări un an-doi în urmă, atunci când era suspendat pe 5 minute, 20 de minute.”

Europa Liberă: Atunci când a fost transferul de putere de la PD la PSRM și ACUM, această coaliție spunea că va avea o viață scurtă - să lichideze, să înlăture regimul Plahotniuc și să declanșeze alegeri parlamentare anticipate. Scenariul acesta cu anticipatele e valabil, e actual pentru aceste condiții?

Alexei Tulbure: „Mai mult decât atât, asta noi, grupul nostru – eu, colegii Ștefan Gligor, Stela Jantuan, Victor Ciobanu, Valeriu Pașa și Sergiu Tofilat –, noi pledam pentru scenariul acesta, pentru că noi n-am putut să ne închipuim că va fi posibil, luând în vedere diferențele statutare, doctrinare ș.a.m.d., practica politică a acestor două formațiuni, că va fi posibilă o alianță de mai lungă durată. Viața bate filmul, și prognozele, și analiza politică. Aceste două componente au decis să facă o coaliție mai stabilă. Eu cred că e justificată această abordare, această coaliție a arătat că poate funcționa. Acum ar fi păcat să se poticnească în problema procurorului general atunci când toată lumea este de fapt - și alegătorii socialiștilor, și alegătorii ACUM-ului sunt într-un gând, vor același lucru, vor justiție corectă, justiție funcțională și eficientă. Așa cum au votat pe 24 februarie, și alegătorii socialiștilor, și alegătorii ACUM-ului au votat pentru schimbarea puterii, au votat totuna, numai pentru forțe diferite. Acum care-i problema? Mofturile Partidului Socialiștilor? Pentru că eu nu văd aici contradicții între susținătorii socialiștilor și susținătorii Blocului ACUM. Toată lumea vrea justiție.

Maia Sandu – ea a și spus astăzi în cuvântarea sa din Parlament – are destul altruism și a dovedit, a probat prin activitatea sa că ea nu urmărește alte scopuri decât într-adevăr crearea condițiilor pentru o reformă veridică a justiției. Eu regret că s-a ajuns la această situație și regret că n-a fost Guvernul în stare să conducă aceste concursuri astfel ca să nu mai apară întrebări și, într-adevăr, cei mai buni și cei acceptați de toată lumea să treacă, deci asta-i o chestie foarte regretabilă și asta trebuie s-o spunem. Dar dacă s-a ajuns că acum Guvernul își asumă responsabilitatea și nu pentru a introduce magazine duty-free în Transnistria, și nu pentru a ciordi un miliard din rezervele valutare, Guvernul își asumă răspunderea pentru a avea o șansă Republica Moldova să aibă un procuror general de calitate. Și încă ceva trebuie de spus aici: asta nu-i decizie definitivă. Adică ni-i clară reacția asta a socialiștilor că au fost ignorați în procesul acesta de luare a deciziei, dar totuși îmi pare un pic exagerată reacția, că până la urmă Maia Sandu nu alege procurorul general, ea selectează candidații la postul de procuror general, pe urmă urmează Consiliul Superior al Procurorilor, pe urmă urmează aprobarea de către președinte. Și nu trebuie de uitat că acest consiliu poate să respingă ambele candidaturi și atunci procedura se reia. Adică, principiul de balanță-contrabalanță este respectat.”

Europa Liberă: Deci, pronosticul Dvs. e că...

Alexei Tulbure: „Pronosticul meu este că acest Guvern va rezista, va supraviețui, pentru că altminteri eu nu-i mai dau șanse politicului moldovenesc actual. Asta-i cea mai mare prostie care poate să se producă acum – demiterea Guvernului și alegeri anticipate, în condițiile în care nici nu-i clar după care sistem vor fi aceste anticipate, în condițiile în care sunt aceste planuri revanșarde ale Partidului Democrat. Nu știu în ce măsură ele sunt justificate, dar ele există; în condițiile în care noi n-o să avem rezultate totalmente diferite de cele pe care le-am obținut în februarie a.c., bine, democrații nu vor avea atâta, dar nu cred că vreun partid va lua majoritatea.”

Europa Liberă: Dle Tulbure, dar cum credeți că au citit mesajele partenerilor externi Igor Dodon și PSRM? Mă refer la mesajele transmise de Ambasada SUA la Chișinău, Reprezentanța UE la Chișinău, care au spus că Guvernul Sandu ar trebuie să-și continue mandatul.

Toată lumea trebuie să se liniștească, să se așeze la masa de consultări, iar moțiunea nu trebuie votată...

Alexei Tulbure: „Eu nu știu cum pot fi ele citite altfel decât că trebuie de continuat reformele, că anume pentru reformele acestea a venit suportul, că Guvernul trebuie să rămână, să-și continue efortul. Eu cred că ei au citit corect. Eu totuși sper că până la urmă toate aceste mișcări - pentru că moțiunea a fost înaintată, însă nu s-a insistat asupra votării imediate -, eu cred că acesta totuși e un joc – se ridică mizele, se încearcă exercitarea unei presiuni mai mari asupra prim-ministrului, asupra ACUM-ului. ACUM-ul, la rândul său, face declarații beligerante de tot felul, toată lumea trebuie să se liniștească, să se așeze la masa de consultări și moțiunea nu trebuie votată și cu asta intră în vigoare legea și mergem înainte.”

XS
SM
MD
LG