Linkuri accesibilitate

Plahotniuc a nominalizat-o pe Cristina Balan ambasadoare la Washington


Cristina Balan este vicepreşedintă a Partidului Democrat, în trecut a fost mâna dreaptă a lui Vladimir Plahotniuc la „Prime Management”

Nu este un lucru obișnuit ca numirea ambasadorilor să fie anunțată de un lider de partid fără vreo funcție în instituțiile statului.

Liderul Partidului Democrat de guvernământ, Vlad Plahotniuc, a anunțat trimiterea unui nou ambasador moldovean la Washington, o ambasadoare de data aceasta, Cristina Balan, care este vicepreședintă a PD și care a lucrat multă vreme în firmele lui Plahotniuc. Nu este un lucru obișnuit ca numirea ambasadorilor să fie anunțată de un lider de partid fără vreo funcție în instituțiile statului. Dar cât de conformă uzanțelor este prima declarație a ambasadoarei nominalizate, care a scris imediat pe Facebook că: „Într-un an electoral, Statele Unite rămân principalul nostru suporter strategic pentru opțiunea geopolitică a țării către vest”?

Plahotniuc a nominalizat-o pe Cristina Balan ambasadoare la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct


Uzanţele nu au fost respectate, iar prima problemă, dincolo de acest comentariu al nominalizatei de pe reţele sociale, e că Ministerul de Externe, şi nu liderul unui partid ar fi instituţia ce numeşte un ambasador. În al doilea rând, anunţul oficial al ministerului, ca şi hotărârea guvernamentală urmată de decretul prezidenţial, ar trebui să vină, în mod obligatoriu, după o cerere prealabilă de agrement trimisă de acest minister ţării de reşedinţă, ce întruneşte neapărat un răspuns pozitiv.

Poate un astfel de anunţ al lui Vlad Plahotniuc să fi fost făcut fără certitudinea existenţei agrementului din partea Washingtonului?

Un fost ambasador moldovean, Anatol Ţăranu, actualmente analist politic, se declară sceptic şi spune că asta ar însemna o contestare brutală a procedurilor diplomatice, de nepermis chiar şi pentru un lider politic cu un profil ca cel al lui Vlad Plahotniuc:

„Exclus. Cum ar putea? Ca mai pe urmă să se clarifice că agrementul nu există şi atunci în ce lumină ar apărea el?”

Analiştii cred totuşi că, prin faptul că a neglijat rolul guvernului în lansarea numelui ambasadorului, Vlad Plahotniuc a adus daune grave imaginii diplomaţiei moldovene, cel puţin în ochii celei americane, imagine afectată şi urmare a ceea ce s-ar putea numi „accidentul Ciocoi”, dar şi a unei perioade extrem de lungi - de doi ani - în care funcţia rămăsese vacantă după încheiarea mandatului lui Igor Munteanu. Gestul ar fi totuşi unul de rutină dacă e să-l raportăm la modul în care funcţionează acum lucrurile în politicul moldovenesc, observă, pe de altă parte, Anatol Ţăranu:

Anatol Ţăranu
Anatol Ţăranu

„Acesta e stilul actualului regim politic din R. Moldova, în care elementul personal şi cel informal joacă un rol primordial. În democraţiile adevărate, această decizia ar trebui să fie susţinute de instituţiile consacrate ale statului. Cred totuşi că ei vor accepta această abordare din simplul motiv că nu au altă soluţie. Asta e Moldova de astăzi.”

Cine este, totuţi, Cristina Balan? Acum, subalterna lui Vlad Plahotniuc pe linie de partid, iar în trecut – şi în afaceri, ea ocupând anterior poziţia de director executiv al celei mai mari companii a liderului democrat, „Prime Management”, întreprindere prin care Vlad Plahotniuc îşi administrează inclusiv holdingul media. Funcţia de ambasador spre care se îndreaptă e vacantă din noiembrie 2017, când a fost părăsită, la doar jumătate de an de mandat, de Aureliu Ciocoi, ambasador al R. Moldova în China, şi care plecase de la Washington „din motive personale”, aşa cum arătase anunţul oficial.

La sfârşitul lunii trecute, Ciocoi a acceptat o funcţie ce ar putea fi considerată „de extremă” celei de ambasador în SUA: consilier pentru politică externă al şefului statului moldovean, pro-rusul Igor Dodon.

Opinia dvs.

Arată comentarii

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG