Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: Aștept ca procurorul general să ducă la bun sfârșit dosarele de rezonanță


Andrei Năstase
Andrei Năstase

Justiţia moldoveană a produs, săptămâna trecută, câteva ştiri de top. Procuratura Anticorupție a comunicat despre anularea propriei ordonanțe, din iulie, de refuz în pornirea urmăririi penale cu privire la finanțarea din exterior a PSRM, într-un răspuns la o sesizare a fostului ministru de Interne, Andrei Năstase. Fostul premier, Vlad Filat, condamnat pe timpul guvernării democrate pentru corupere pasivă și trafic de influență, a fost eliberat condiționat din închisoare… Ce semne sunt acestea? Discutăm cu Andrei Năstase, fostul ministru de interne în guvernul Maiei Sandu, liderul Partidului Platformă Demnitate şi Adevăr.

Interviul dimineții: cu Andrei Năstase
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:12 0:00
Link direct

Europa Liberă: Vorbim astăzi, dle Năstase, despre justiţie. Trei teme mai importante ne interesează: cazul anchetei Procuraturii Anticorupţie pe marginea finanţării din străinătate a PSRM. La fel vrem să vă întrebăm despre eliberarea condiţionată din închisoare a lui Vlad Filat. Încercăm să ajungem şi la dubla identitate a lui Vlad Plahotniuc. Să începem cu prima: Procuratura Anticorupţie v-a răspuns săptămâna trecută la demersul prin care îi cereaţi o anchetă pe cazul finanţării din străinătate a PSRM, urmare a acelor video-uri arhicunoscute în care apar Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc, primul povestind cum primeşte din Federaţia Rusă finanţare pentru PSRM. Iniţial, în iulie, Procuratura Anticorupţie a refuzat să pornească o anchetă pe acest caz. Acum însă şeful acestei procuraturi, Viorel Morari, v-a spus că a anulat acea ordonanţă. Prin urmare, ancheta se va derula. Ce semn e acesta pentru Dvs.?


Andrei Năstase: „Mulțumesc pentru întrebare. Întâi de toate, o mică specificare. Pe 8 iulie, procuratura încă controlată politic și mafiotic din afara țării de către Plahotniuc și cei care rămăseseră aici, în Republica Moldova, a decis să închidă cele două dosare – unul legat de uzurparea puterii în stat, pe care l-am inițiat printr-un denunț la adresa uzurpatorilor și al doilea dosar care ținea de finanțarea externă a PSRM, de trădare de patrie. Cunoaștem cu toții acele discuții despre federalizarea Republicii Moldova la care a asistat actualul președinte al țării. Iată că prin demersurile și eforturile pe care le-am depus, susținut consecvent această ordonanță de neîncepere a urmăririi penale în cazul finanțării externe a PSRM, o finanțare recunoscută personal de către Igor Dodon în cadrul acelui „târg” cu Plahotniuc, la fel ca și ordonanța de neîncepere a urmăririi penale în cazul uzurpării puterii în stat sunt astăzi anulate. Și aceste demersuri iată că dau roade.”

Europa Liberă: Trebuie să înțelegem că nu mai este controlată procuratura politic?

Aceste demersuri iată că dau roade...


Andrei Năstase: „Nu neapărat că n-ar fi rămas rămășițele vechiului regim sau, iată, controlul din partea anumitor exponenți ai actualei puteri. Cert este că demersurile noastre, consecvența cu care am abordat lucrurile va conduce într-o bună zi la demararea acestor anchete și eu sper că aceste anchete odată demarate vor fi duse la bun sfârșit de către procurorii din țară.”

Europa Liberă: Dar anunțul Procuraturii Generale deja că îl va cerceta pe dl Morari în baza unei scrisori anonime, care ar invoca acolo o îmbogățire pretinsă ilicită cum îl priviți? Un anunț care a venit după ce procuratura v-a răspuns Dvs.

Andrei Năstase: „Nu cunosc mai multe detalii. Aparent este o răfuială, un fel de reglări de conturi ale unor grupări din cadrul procuraturii, așa cum s-a mai întâmplat, nu este la prima apariție acest demers, această scrisoare. Eu pot să vă vorbesc mai mult despre cum s-a întâmplat în cazul meu. Igor Dodon care, se vede, este intrat deja în campanie electorală, este consultat de strategi electorali de sorginte kaghebistă, știind ce urmează, știind despre faptul că va fi anchetat totuși penal la demersurile mele, înainte cu două zile de a afla eu acest lucru, a lansat în mod criminal în spațiul public calomnii și falsuri atât cu scopul de a mă denigra, cât și pentru a anihila mediatic efectele și ecourile demersurilor mele de anchetare penală a sa, a lui Dodon.”

Europa Liberă: Deci trebuie să înțelegem că ceea ce spunea d-lui că ar avea dovezi că Dvs. ați fi încercat să preluați schemele, asta ar urmări, să anihileze impactul mediatic al acestui anunț al Procuraturii Anticorupție?

Andrei Năstase: „Bineînțeles. Sunt tehnici electorale, sunt tehnici propagandistice, tehnici specifice războiului hibrid și propagandei.”

Europa Liberă: Ați spus că îl veți ataca în judecată? A urmat ceva?


Andrei Năstase: „Bineînțeles, respectând procedurile de rigoare, cu o cerere prealabilă în față va fi chemat în judecată și i se va solicita să aducă probe. Până una-alta, probele în cazul finanțării externe a PSRM și trădării de patrie le furnizează chiar Igor Dodon în acele filmulețe.”

Europa Liberă: Să revenim la acest caz un pic. Iată, uitați-vă, unii sugerează că ar fi o reglare de conturi între diferite grupuri din procuratură, mai ales invocă numele Chitoroagă și Morari, care nu ar fi fost în relații foarte bune, Chitoroagă fiind fostul șef de la PCCOCS, această procuratură specializată în crima organizată. Întrebarea, probabil, acum este partea cui o va lua dl Stoianoglo, noul procuror general, dacă se va plasa de partea cuiva.

Andrei Năstase: „Personal nu-l cunosc pe dl Stoianoglo, nu-l judec, nu mă dedau la tot felul de judecăți de valoare în cazul lui. Știm cu toții că faptele vorbesc despre oameni și eu aștept dl Stoianoglo să-și demonstreze respectul față de lege, loialitatea față de acest popor și să ducă la bun sfârșit dosarele foarte importante, de rezonanță națională, inclusiv cel despre care vă vorbeam de finanțare externă a PSRM și nu doar.”

Europa Liberă: Aveți aceste așteptări? De ce le-ați avea, dat fiind faptul cum s-au produs numirile de la procuratură?

Andrei Năstase: „Numirile de la procuratură s-au produs în văzul oamenilor, cu un concurs desfășurat la guvern, cu o numire la propunerea CSP-ului. Acum degeaba am vorbi foarte mult la acest subiect. Eu personal voi urmări cu atenție dacă cele câteva cazuri de rezonanță vor fi sau nu anchetate așa cum o cere legea. Am și eu așteptările oricărui cetățean, mai ales ale acelui care de-a lungul timpului – și sunt 10 ani la mijloc – a luptat pentru un stat de drept, pentru democrație, pentru supremația legii. Iată de ce voi face în continuare același lucru, voi sta cu ochii pe ei, împreună cu colegii din Platforma DA, din Blocul ACUM, din societatea civilă voi sta cu ochii pe ei și vom face presiuni democratice ca aceste anchete odată demarate să ajungă la un bun sfârșit, pentru că este de interesul întregii țări și al poporului nostru să scăpăm odată și pentru totdeauna de corupți și de corupție.”

Europa Liberă: Evenimentul care a surprins totuși săptămâna trecută a fost eliberarea condiționată a lui Vlad Filat. Se dezbate pe larg în societate dacă a existat vreo implicație, vreo contribuție politică la această eliberare. Dvs. ce ziceți?

Dodon vrea să păstreze Moldova ca un ținut în care mafioții își reglează conturile între ei...


Andrei Năstase: „Am mai spus acest lucru. Filat nu face parte din preocupările mele, nu mă interesează, eu zic că ar trebui să facă parte din trecutul Republicii Moldova, mai exact din trecutul mafiot al Moldovei, dar iată că prin tot ceea ce face același Igor Dodon, când transferă responsabilitatea în zona altcuiva, eu zic că vrea să păstreze Moldova ca un ținut în care mafioții își reglează conturile între ei. Or, eu îmi doresc cu totul și cu totul altceva. Nu am nicio legătură cu această poveste a eliberării lui Filat, iar acuzele lui Dodon că aceasta s-ar fi făcut pe timpul guvernării anterioare sunt speculații.”

Europa Liberă: Se întreabă totuși unii analiști de ce acest așa-zis „recurs compensatoriu”, pentru că în cazul moldovenesc totuși se numește altfel, nu a fost anulat sau de ce, cel puțin, opoziția actuală nu s-a sesizat că este o lege care poate ar trebui să fie anulată cu reducerea termenului de detenție pentru condițiile din penitenciare?

Andrei Năstase: „Nu putem vorbi despre actuala opoziție sau de fosta guvernare care avea ceva cu această instituție, cu această normă despre care vorbiți Dvs., este o normă veche, este o normă care funcționează de-a lungul timpului. Preocuparea mea este dacă această normă a fost aplicată și față de alți deținuți, nu doar în cazul lui Filat.”

Europa Liberă: A fost, a aflat presa că a fost, câteva zeci de oameni au beneficiat deja de ea, alții stau în rând. Trebuie anulată sau nu?

Andrei Năstase: „Nu putem generaliza lucrurile, pentru că în toată lumea există această instituție. Trebuie văzute procedurile și modul în care este aplicată: este aplicată uniform sau doar pentru unii, cum este cazul lui Filat?”


Europa Liberă: Dar din perspectivă politică, dacă ne uităm la acest caz, Maia Sandu l-ar fi eliberat, acum Igor Dodon ar vrea să-l întemnițeze la loc. Cum vedeți Dvs. o astfel de speculație, care există și e folosită pe larg în spațiul public?

Andrei Năstase: „Aș vrea să spun că această eliberare a lui Filat, contextul tulbure în care s-a produs, la fel ca și contextul în care s-au produs condamnarea și întemnițarea lui demonstrează că legea este din nou pusă între paranteze în R. Moldova. Se vede foarte clar că au reînceput trocurile, șantajele, amenințările, tranzacționările. În ceea ce privește guvernul din care am făcut parte, nu are absolut nicio treabă cu acest lucru și lucrurile sunt atât de evidente, încât orice inepție venită din partea președintelui Dodon nu are niciun sorți de izbândă.”

Europa Liberă: O altă dezbatere, dle Năstase, de săptămâna trecută a fost legată de dubla identitate a lui Vlad Plahotniuc și, mai ales, ce vor face autoritățile cu această știre. Președintele Igor Dodon a spus că autoritățile l-ar fi dat în căutare pe Vlad Plahotniuc inclusiv la Interpol pe ambele nume, pe de altă parte, unii politicieni, de exemplu, primarul de la Bălți, Renato Usatîi, spune că președintele era la curent de multă vreme cu această dublă identitate a dlui Plahotniuc. Eu, dacă îmi amintesc bine, Dvs. ați descoperit-o, nu? Cum?

Andrei Năstase: „Nu știu ce înseamnă a descoperi.”

Europa Liberă: Prima știre care a anunțat despre faptul că Vlad Plahotniuc ar avea identitate dublă în R. Moldova a venit de la Dvs. și ziceați că poartă numele unui socialist. L-ați avut în vedere pe dl Novac.

Andrei Năstase: „Este adevărat. Am făcut această afirmație în speranța că și instituțiile naționale, dar mai ales cele internaționale vor avea în vedere faptul că și Plahotniuc, și anturajul său beneficiază de mai multe identități, de mai multe acte de identitate.”

Europa Liberă: Dar Dvs. cum ați aflat?

Ministerul de Interne în mandatul meu, a inițiat cele mai de rezonanță anchete...


Andrei Năstase: „În cadrul mandatului pe care l-am avut în cadrul Ministerului de Interne am dispus mai multe anchete inclusiv cu privire la finanțarea externă, finanțarea, de fapt, ilegală a Partidului Democrat, am avut și această anchetă și ceea ce nu vrea să spună Igor Dodon este că anume Ministerul de Interne în mandatul meu, prin structurile sale specializate, a inițiat cele mai de rezonanță anchete în această țară, inclusiv cea cu privire la dubla identitate a lui Plahotniuc și a anturajului său.”

Europa Liberă: Acum aveți așteptări ca această anchetă să fie dusă la bun sfârșit și ce ar trebui să se întâmple dacă se demonstrează că e așa?

Andrei Năstase: „Bineînțeles, am așteptarea că aceste dosare vor fi duse la bun sfârșit, informațiile din cadrul acestor dosare pe care nu le pot face publice din motive lesne de înțeles să ajungă la instituțiile abilitate ale statului, dar și cele internaționale care se ocupă de căutarea lui Plahotniuc, inclusiv la Interpol, acolo unde tot Ministerul de Interne a făcut demersurile necesare ca și Plahotniuc, și cei care se fac complici în furtul miliardului să fie anchetați și trimiși acasă.”

Europa Liberă: Dar e ilegal asta, ca să înțeleagă toată lumea?

Andrei Năstase: „În ce privește legalitatea emiterii acelor acte e de datoria unei anchete în derulare să facă lumină, a unor procurori, și în cazul de față vorbim despre procurorii PCCOCS, care au preluat toate materialele Ministerului de Interne și le-au transformat într-un dosar penal împotriva celor care au perfectat aceste acte. În vizorul procurorilor este și Plahotniuc, și oameni din anturajul acestuia, despre care am văzut că Igor Dodon ezită să vorbească, vorbește despre nume, vorbește despre persoane, doar că nu aduce în discuție numele persoanelor cu care negocia statutul de stat unitar al R. Moldova, federalizarea, dacă vă amintiți.”

Europa Liberă: Dvs. ne puteți spune numele acestor persoane?

Andrei Năstase: „Bine, eu nu sunt nici șef al Consiliului de Securitate al statului, nici șef al statului ca să-mi pot permite așa ceva.”

XS
SM
MD
LG