Europa Liberă: Foarte mulți își pun întrebarea, dacă veți putea asigura un echilibru, ținând cont că în Republica Moldova e o societate divizată, mai ales că se apropie și alegerile parlamentare și după asta, locale și întrebarea încotro, Republica Moldova? rămâne tot atât de actuală.
Andrei Năstase: „Păi, eu vreau să facem așa, încât societatea noastră să nu mai fie atât de polarizată. Dacă ne uităm atent, cam la toate scrutinele de până acum avem 51 la 49, deci avem o polarizare foarte și foarte pronunțată, iar acest lucru încetul cu încetul trebuie să dispară. Sigur că avem o perioadă foarte scurtă de timp – un an de zile, în care este complicat să reușești acest lucru, dar ceea ce mi-am propus este să fiu primarul tuturor, să încerc să conving și euroscepticii, să încerc să conving și alolingvii, să încerc să conving și alte segmente sociale ale acestei societăți de beneficiile implementării Acordului de Asociere, de beneficiile edificării statului de drept, de beneficiile democrației, de beneficiile…”
Europa Liberă: Dar relația cu Rusia, cum o vedeți?
Andrei Năstase: „O relație economică, reciproc avantajoasă, întâi de toate, și atât. Partenerul nostru de bază rămâne a fi Uniunea Europeană, rămâne a fi România, Statele Unite. Sigur că relațiile noastre, dacă vreți seculare, economice, culturale cu Rusia trebuie dezvoltate și – de ce nu? – sprijinite în continuare. Să nu uităm că avem în Rusia peste 300 de mii de concetățeni de-ai noștri care muncesc acolo. Deci va trebui să avem o relație cât se poate de reciproc avantajoasă, astfel încât oamenii noștri care se află acolo să nu sufere, dar și cei de acasă să nu sufere anumite embargouri la care am fost supuși în ultima perioadă destul de crâncen și nu este deloc bine.”
Europa Liberă: Dvs. ați mai făcut o declarație pe care am reținut-o, spunând că, dacă nu ați fi fost învingător, ați fi putut să renunțați la șefia partidului.
Andrei Năstase: „Am spus-o ieri, n-am vrut s-o spun înainte de asta pentru a nu descuraja foarte multă lume. Pentru noi a fost esențial să câștigăm în această bătălie. În acest moment nimic nu-mi recomandă să fac acest lucru, legea nu mă obligă. Eu am câștigat de pe poziția de președinte al acestui partid. Nu mă obligă absolut nimic să fac acest lucru, mai ales că Platforma Demnitate și Adevăr a fost fondată pe osatura, pe baza unei platforme civice, Demnitate și Adevăr, care și-a propus consolidarea societății, indiferent de limba vorbită, indiferent de etnie, indiferent de religie, de confesiune, chiar am spus că, în momentul în care aș fi pierdut aceste alegeri, un om responsabil asta face – își prezintă demisia propriului partid. Iar partidul decide – i-o acceptă sau nu i-o acceptă, pentru că un eșec mi l-aș fi asumat în totalitate; o victorie o împart cu toți cei care m-au sprijinit în această bătălie.”
Europa Liberă: Și tot Dvs. ați spus că „s-a câștigat o luptă, mai e cazul să fie câștigat și războiul”, războiul însemnând alegerile parlamentare?
Andrei Năstase: „Alegerile parlamentare mai sunt încă o luptă, nu doar războiul. Războiul va fi terminat atunci când vom scoate din captivitate și Președinția. Iată de ce atunci când am mers în prezidențiale, am venit cu această idee să avem un ciclu întreg de unitate, de consolidare de eforturi, astfel încât toate instituțiile importante din stat, atât la nivel local, cât și central să fie scoase din captivitatea oligarhiei.”
Europa Liberă: Dar pe agenda Dvs. ce se regăsește – să mergeți și pe drumul politic, ca să câștige PPDA în scrutinul parlamentar, și să exercitați și funcția de primar pe această perioadă scurtă de un an, că după asta ați putea să vă gândiți și la un mandat întreg de primar?
Andrei Năstase: „Am spus că voi rămâne acest mandat de un an de zile, în care intervin alegerile parlamentare, voi sprijini cu tot ce îmi stă în puteri – și politic, și administrativ; administrativ în sensul de pe poziția de primar ca funcție, nu voi utiliza resursele administrative. Asta am avut în vedere, deci voi susține partida proeuropeană, această alianță creată și oficializată între Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, eu însă voi rămâne până la finalul acestui mandat la Primărie, pentru a duce la bun sfârșit…”
Europa Liberă: Deci, până la vara anului viitor?
Andrei Năstase: „Sigur că da. Eu sunt un om de cuvânt; am spus ceva și m-am ținut de acest cuvânt până la capăt, eu nu arunc cuvintele în vânt, ca mai apoi să revin și să spun: știți că, de fapt, erau niște circumstanțe care, iată, s-au schimbat. Nu! Am spus, în momentul de față avem nevoie să scoatem Primăria din captivitate. La iarnă, pentru că cel mai probabil se vor produce alegerile după data de 2 decembrie, pentru că așa spune legea…”
Europa Liberă: Igor Dodon a declarat pentru agenția rusă TASS că s-ar putea în penultima sau ultima duminică din luna noiembrie.
Andrei Năstase: „Este 2 decembrie, după calculele mele, dar Igor Dodon cu Plahotniuc au calculele lor. Când le convine într-un fel o fac așa… Igor Dodon mi-a spus că nu va vota Legea votului mixt și apoi a revenit și a spus că hai că-i bună și asta. Deci, acești oameni nu trebuie luați în serios, acești oameni trebuie luați în serios numai prin prisma pericolului pe care îl prezintă pentru Republica Moldova. Dar ziceam, în momentul de față am obținut o victorie la Primărie, avem obligația față de oamenii noștri să rămânem uniți, să rămânem puternici, să ne consolidăm eforturile, să ne conjugăm eforturile astfel încât la parlamentare să dăm o lovitură de grație acestei guvernări, ca mai apoi să numim un Guvern de oameni integri, de oameni profesioniști; să avem niște instituții eliberate de politic și de mafie, mă refer la instituțiile de drept și cele de reglementare și iată așa putem pune bazele unui stat de drept în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dle Năstase, experții vorbesc că ar putea să fie o toamnă fierbinte, ținând cont că se apropie scrutinul parlamentar, iar pentru Dvs. ca și primar contează cum va fi iarna, cât de geroasă și cum o să vă descurcați cu treburile administrației locale. De ce vă este frică cel mai mult?
Andrei Năstase: „Sigur că o să vedeți și o anumită stare de spirit. Toată lumea în momentul de față își pune problema unui sabotaj din partea autorităților centrale și chiar a consilierilor. Voi face tot posibilul pentru a convinge aceste autorități, indiferent de cine sunt reprezentate, că mai presus decât interesele noastre politice, interesele noastre de grup sau partinice rămân interesele oamenilor și ar fi bine să procedeze în consecință, să sprijine toate eforturile noastre de îmbunătățire a calității apeductului, a ceea ce înseamnă rețelele inginerești ș.a.m.d. pentru a putea face față unei toamne, unei ierni sau unei veri mai dificile.”
Europa Liberă: Ați făcut multe promisiuni, aveți programul în față. Oamenii așteaptă să fie soluționate aceste probleme despre care ați vorbit și să eliminați corupția, pentru că e ceea ce macină și zdruncină și administrația locală, și cea centrală, dar rezultatele nu vin peste noapte. Nici infrastructură mai bună nu va fi într-o săptămână, într-o lună, într-un an… Poate că parțial ceva o să reușiți să aduceți în ordine.”
Andrei Năstase: „Întâi de toate, când facem afirmația că am făcut multe promisiuni, eu zic că le-am făcut pe cele pe care le pot realiza. Eu n-am făcut promisiunea construcției unor magistrale, construcției unei centuri a capitalei într-un an de zile sau nici măcar nu m-am hazardat să spun că voi fluidiza, așa cum îmi doresc eu, circulația pe segmentul strada Ismail către strada Vadul lui Vodă, pentru că este complicat, acolo este nevoie de ani de zile de construcții, de investiții ș.a.m.d., dar tot ce am promis eu este pragmatic, poate fi realizat, dacă vom realiza acest dialog instituțional cu Consiliul municipal și cu autoritățile centrale pe care vreau să-l inițiez imediat ce voi fi la Primărie, în momentul în care îmi va fi formalizat acest mandat. Eradicarea corupției este un prim obiectiv al meu sau eliminarea haosului din Primărie, un haos care a fost amplificat în ultima perioadă de o administrație instalată pe ușa din spate a Primăriei…”
Europa Liberă: V-a felicitat și dna Radu?
Andrei Năstase: „Mulțumesc foarte mult pentru felicitări. Accept felicitări din partea oamenilor care, iată, au luat un scor. Doamna Radu, slavă Domnului, are un scor destul de bun. Le mulțumesc tuturor celor care în primul tur au votat cu doamna Radu, iar în turul doi au ales să mă voteze pe mine.”
Europa Liberă: Corupția o să vă reușească să o eradicați?
Andrei Năstase: „Eradicarea trebuie s-o facem. Pârghiile pe care le oferă…”
Europa Liberă: Încă ce vă mai propuneți ca cetățeanul să simtă?
Andrei Năstase: „Eradicarea haosului, cât mai multă digitalizare, cât mai multă transparentizare a activității Primăriei, mai multe licitații decât darea în concesiune sau arendă pe bani de nimic și mai apoi îmbogățirea unor grupuri de interese imobiliare sau rechini imobiliari. Vom face mai transparent procesul de achiziții publice, din cauza cărora suferim și sub aspect pecuniar, dar și sub aspectul sănătății copiilor noștri, a celor care beneficiază de aceste servicii acordate în urma achizițiilor publice. Așa că există un front destul de mare de lucru. Vom încerca în paralel cu aceste obiective pe care ni le-am stabilit ca fiind prioritare să facem tot posibilul pentru a îmbunătăți starea drumurilor, deși constat că în marea lor parte banii care au fost alocați în acest an pentru drumuri sunt deja tocați. Ceea ce s-a produs acum la nivelul drumurilor înainte de alegeri, s-au dezgropat toate gropile și acum stau dezgropate, merg oamenii și-și rup roțile în aceste gropi și nu mai sunt bani pentru a le acoperi. Deci sunt niște lucruri pe care s-ar putea să ajung să le sesizez imediat Procuraturii, pentru că miroase a penal în aceste activități de până acum.”
Europa Liberă: Salariul unui primar nu e atât de mare. Sunteți gata să sacrificați și în continuare ce?
Andrei Năstase: „Sunt trei ani de zile din viața mea în care nu am absolut niciun venit și sunt gata să mai suport încă un an, poate încă doi, poate încă trei, poate încă patru, dar poate încă cinci, dacă o să mă țină economiile, dacă o să mă mai țină resursele pe care le-am avut până acum, pentru că este nevoie ca cineva să se implice. Dacă nu m-aș fi implicat în 2015, nu i-am fi oprit să fure șapte miliarde, dacă nu ne-am fi implicat cu toții în 2015-2016, nu i-am fi oprit să adopte Legea capitalului ilicit dobândit, nu i-am fi oprit, deci trebuie să ne implicăm. Știu că nu este ușor. Pentru foarte mult lume este incredibil – cum adică? Dar iată că se poate.”
Europa Liberă: Dar dacă nu vă propuneți să aveți un salariu mai mare, pe ce bani trăiți?
Andrei Năstase: „Pe economii. Declarația mea de venituri este la vedere. Păi, dar nu v-a spus oligarhia din Moldova că am 11 case? (râde) Am să tot umblu la vândut casele… Este o inepție, eu chiar m-am gândit la finalul acestei campanii: dom’le, dar care au fost atacurile la adresa mea? Că aș avea 11 case și nu le am, că aș fi privatizat ilegal un cămin și nu este adevărat…”
Europa Liberă: Ce vă doriți acum cel mai mult să nu faceți?
Andrei Năstase: „Să nu greșesc. Până acum, slavă Domnului, am reușit să-mi mențin echilibrul, să-mi mențin tactul, să fiu un altfel de om politic decât politicienii care s-au perindat până acum. Sper să-mi reușească același lucru și de acum încolo. Am nervii de oțel, dar știți cum e, se mai întind și ei câteodată, dar sper să nu greșesc. Știu că va fi greu, știu că am împotriva mea un stat oligarhic, am un stat capturat care-și pune la bătaie în momentul de față toate resursele, toate puterile. Au încercat-o în prezidențiale împotriva mea, au încercat-o la alegerile de la Primărie și sunt sigur că au s-o încerce și la…”
Europa Liberă: Dl Ceban v-a felicitat pentru că ați câștigat. Dvs. aveți un mesaj pentru dl Ceban?
Andrei Năstase: „Nu, nu. Mesajul meu se îndreaptă către alegătorii dlui Ceban, către toți cei care au ieșit la vot și eu i-am felicitat pe acești oameni pentru faptul că s-au manifestat, că au avut o alegere, chiar dacă a fost alta decât numele meu și al Platformei Demnitate și Adevăr, al Partidului Acțiune și Solidaritate, echipa noastră, mesajul meu se îndreaptă către acești oameni și i-am asigurat, îi asigur și am să fac acest lucru și pe viitor – voi fi primarul tuturor, nu doar al unor segmente sociale, nu doar al unor oameni cu anumite opțiuni politice sau geopolitice, voi fi primarul tuturor, pentru că la un anumit moment cu toții înțelegem că orașul ne aparține tuturor, nu doar unor grupări sau unor grupuri, sau unor etnii, sau unor confesii; gropile prin care trecem, trecem cu toții și când îți rupi piciorul nu te întreabă că ești român sau că ești rus sau că ești ucrainean, ești ortodox, ești catolic sau de altă confesie, așa că mesajul meu către ei se îndreaptă. Către Ceban, ce să-i spun?”
Europa Liberă: O strângere de mână nu a fost?
Andrei Năstase: „Eu n-am avut niciun fel de problemă să-i dau mâna sau să-i răspund la un Bună ziua! O s-o fac și de acum încolo, pentru că eu sunt un om bine crescut, am șapte ani de acasă, sunt civilizat și m-aș bucura dacă toată clasa politică ar fi formată din oameni civilizați și cu obraz, cum se zice la noi, la Mândrești. Oleacă de obraz să aibă și să nu dea sub coaste, până la urmă, eu repet: am ficatul tare, am nervii de oțel. Într-o bună zi au să-și rupă pumnii în mine, dar eu am să rămân exact cum am fost – echilibrat și cu drag de oameni și de țară.”