Linkuri accesibilitate

„Cea mai importantă calitate a dlui Năstase a fost că nu a insistat foarte mult pe o agendă geopolitică”


Imagine generică.
Imagine generică.

Interviu cu Radu Carp, doctor în științe politice la București.

Interviu cu Radu Carp, doctor în științe politice la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:42 0:00
Link direct


Radu Carp: „Spre deosebire de alte alegeri pentru Primăria Chișinău, acest scrutin a fost privit cu mai mult interes la București, chiar cu mai mult interes decât atunci când dl Chirtoacă a obținut primul mandat, pentru că într-adevăr evoluția din Republica Moldova după destrămarea alianței proeuropene și sustenabilitatea financiară și economică au făcut ca în România subiectul Republicii Moldova să fie din ce în ce mai sus în agenda publică și, în contextul Centenarului pe care îl sărbătorim în acest an, 27 Martie a fost marcat și la Chișinău, dar și la București. Cred eu că au captat mai mult interes decât de obicei, ceea ce e un aspect pozitiv.”

Europa Liberă: Cei doi candidați au zis și pare că s-au ținut de cuvânt și nu prea au abordat subiecte ce țin de geopolitică. Astăzi aflu de la mai mulți observatori ai scenei politice că anume votul geopolitic a decis încotro Chișinăul.

Radu Carp: „Sigur că cei doi candidați și cei care au participat la primul tur au încercat să aibă o agendă mai aproape de chestiuni administrative dintr-un motiv foarte simplu – electoratul dorea acest lucru, electoratul nu mai dorea lupte politice pasionale, nu mai dorea ca primarul ales să fie de fapt ales doar pentru o perioadă scurtă și eventual să fie o platformă pentru parlamentare. Deci, asta a fost dorința electoratului și în mod evident acest mesaj a ajuns și la candidații care au înțeles și care au dorit să câștige alegerile. Cea mai importantă calitate a dlui Năstase a fost aceea anume că a înțeles foarte bine acest mesaj și nu a insistat foarte mult pe, să spunem, o agendă geopolitică, dar și faptul că a anunțat primul că dorește să candideze, chiar înaintea contracandidatului său Ceban. Fiind primul, evident că a avut o mare responsabilitate, pentru că a trebuit să răspundă practic din primul minut tuturor atacurilor posibile. O agendă strict geopolitică ar fi îndepărtat posibilitatea contracarării acestor atacuri. Cred că, de fapt, asta a fost rețeta succesului. A insistat mai mult pe partea de administrație, fără a ignora desigur și orientarea politică a țării, pentru că Chișinăul reprezintă o mare parte din populația Republicii Moldova și cea mai activă, dar zic eu că pe prim-pan au fost de fapt problemele locuitorilor din Chișinău și desigur raportarea la partidele politice europene a contat mai mult decât în alte scrutine electorale.”

Europa Liberă: Partidul Democrat a avut de câștigat, a avut de pierdut, pentru că nu a avut propriul candidat, pentru că nu a declarat deschis în turul doi totuși de partea cui este? Am văzut un comunicat de presă și democrații accentuează că „votul exprimat de către cetățeni este unul categoric pentru menținerea capitalei pe calea de dezvoltarea prooccidentală”. Ce vor face în continuare cei de la PD?

Radu Carp: „Partidul Democrat a încercat o mișcare oarecum abilă, anume aceea de a plasa un candidat independent, dar care să aibă și sprijinul dlui Plahotniuc, respectiv dna Silvia Radu, însă între timp și-au dat seama că orice vot în plus pentru Silvia Radu ar aduce victoria candidatului socialist, fapt pentru care dânșii și-au făcut un calcul foarte pragmatic, au spus că, pentru a nu asigura o victorie clară încă din primul tur a candidatului socialist, ar fi mai bine să reducă cumva motoarele, iar în turul doi a existat o neutralitate oarecum binevoitoare față de candidatul proeuropean. Nu pentru că ar fi vorba de o mare dragoste între cele două blocuri politice, dar din simplul fapt că s-a dorit menținerea unui echilibru în vederea alegerilor parlamentare și s-a dorit testarea unor formule care ar putea fi reproduse și la scrutinul parlamentar. Desigur că a fost un calcul extrem de pragmatic. Lipsa de implicare este mult mai benefică, mult mai atractivă, mult mai aducătoare de câștig decât o implicare pe față pentru un candidat sau altul.”

Europa Liberă: Dar pentru PD, partidul de guvernământ, pentru Vlad Plahotniuc, care conduce această formațiune, e mai bine să îi acorde un sprijin lui Năstase, e mai bine să-i pună piedici? Ce strategii va folosi acest partid de guvernământ pentru alegerile parlamentare din toamnă?

Radu Carp: „Probabil că dl Plahotniuc va interpreta acest vot tocmai în această idee că, dacă noi am fi vrut, ar fi câștigat candidatul socialist, drept pentru care dorim o refacere a unei alianțe proeuropene. De altfel, din comunicat de astăzi, pe care l-ați citat, rezultă cam aceeași dorință a identificării unui adversar comun. Lucrurile însă nu sunt simple, pentru că Andrei Năstase a anunțat astăzi că victoria sa este nu numai împotriva candidatului socialiștilor, ci și împotriva forțelor oligarhice. Lucrurile încă nu sunt setate pentru toamnă, dar Partidul Socialist are o mare problemă în momentul de față în Republica Moldova, care s-a testat cu ocazia alegerilor la Chișinău. Respectiv, candidații săi pot lua 40 la sută, dar nu pot avea o majoritate. Adică, dacă ar fi alegerile în primul tur, Ceban ar fi câștigat, dar fiind în două tururi, ceilalți se coalizează împotriva socialiștilor. Fiind partidul cu cel mai mare număr de voturi și probabil asta se va întâmpla și la alegerile parlamentare, nu va fi ușor, va fi foarte greu să găsească aliați pentru a forma o majoritate parlamentară. Deci, lucrurile încă nu sunt decise la Chișinău, dar alegerile locale constituie un bun barometru al felului în care se vor desfășura alegerile parlamentare și al posibilelor alianțe postelectorale.”

Europa Liberă: Și gândul Dvs. duce către o alianță postelectorală eventual între PD-ul care zice că e un partid pro-UE și forțele care se consideră antioligarhice și luptă împotriva oligarhiei?

Radu Carp: „În mod cert, după alegerile parlamentare va urma o perioadă de instabilitate dată de formarea cu greu a unei platforme comune, pentru că acele două blocuri politice, nu le-aș numi partide, ci blocuri politice, pentru că ele coalizează și să spunem oameni care nu neapărat sunt înregimentați politic; falia între cele două blocuri politice e încă foarte mare. Deci este greu de anticipat ce se va întâmpla, dar cred eu că, în actualul sistem politic din Republica Moldova, președintele care ar putea, să spunem, să genereze mai multe argumente în favoarea unei coaliții care să fie bazată pe Partidul Socialist, președintele are la ora actuală puține puteri să determine o astfel de majoritate. Cred eu că se va forma foarte greu, se va forma cu multe condiții puse de partenerii din coaliție, va fi o coaliție destul de instabilă, dar eu sunt convins că se va găsi o soluție pentru a asigura parcursul european al Republicii Moldova. Așa cum a arătat și votul de ieri, oamenii, în general, nu sunt entuziasmați față de ideile acestea europene, dar nici nu sunt foarte entuziasmați față de ce ar putea fi pus în loc, pentru că socialiștii au arătat că agenda lor este una antieuropeană. Dar ce pun în loc? Toate variantele care au fost vehiculate cu Uniunea Euroasiatică ș.a.m.d. sunt utopice și cred că alegătorii au înțeles foarte bine că nu există alternativă. Cu toate plusurile și minusurile, alternativa aceasta proeuropeană este singura care se potrivește în acest moment în Republica Moldova și lucrul acesta a fost înțeles și de votanții dnei Radu, și de votanții dlui Năstase. Aș spune eu că și de votanții potențiali ai dlui Ceban care au stat acasă, au preferat să nu-și acorde sprijinul candidatului socialist, și de cei din Republica Moldova care locuiesc în străinătate. Am văzut că au fost cazuri de persoane care locuiau în Chișinău, își păstraseră rezidența și au preferat să vină din străinătate special pentru a vota primarul. Aceasta înseamnă că oamenii au înțeles mult mai bine acest mesaj chiar decât politicienii.”

Europa Liberă: Apropo, nu a întârziat reacția șefului statului. Igor Dodon a spus că el „constată că în Chișinău s-a dat iarăși un vot geopolitic, s-a votat ideologia, nu competența managerială reală” și el spune că „luptele și victoriile principale ale socialiștilor abia urmează, începând cu toamna acestui an”.

Radu Carp: „Cifrele sunt clare. În momentul de față, Partidul Socialiștilor nu poate avea majoritatea absolută și nici nu poate forma un Guvern minoritar, nici nu are un potențial de alianță cu alte partide. Deci, chiar dacă, să spunem, mesajul dlui Dodon ar fi împărtășit de mai mare parte de electorat decât electoratul care s-a prezentat ieri la vot, Partidul Socialiștilor rămâne cu această problemă – nu poate să genereze o majoritate parlamentară.”

Europa Liberă: Credeți că Partidul Democrat va reveni la Legea electorală care prevede votul mixt, fie că o anulează, fie că o amendează și adaugă și turul doi pentru alegerile parlamentare?

Radu Carp: „Nu. Dacă ar fi putut s-o facă până acum, ar fi făcut-o. Cred eu că legea respectivă a fost dată într-un context electoral pentru Partidul Democrat care există și în momentul de față. Deci, datele nu s-au schimbat fundamental de anul trecut, de când s-a dat respectiva lege. Cred eu că se va continua în această manieră. Probabil că Partidul Democrat va căuta să atragă cât mai mulți candidați așa-ziși independenți, pentru a-și maximiza rezultatul și aici rămâne de văzut în ce măsură Platforma proeuropeană DA va reuși să meargă pe această strategie, respectiv să capteze personalități din afara partidelor pe care le formează această platformă, în așa fel încât să fie candidați de succes la alegerile parlamentare. Cred că de fapt asta e marea miză a intervalului de timp, începând de astăzi până la alegerile parlamentare, cine va reuși să prezinte cei mai credibili candidați, indiferent că vorbim de candidații din scrutinul mixt sau din cei din sistemul proporțional, este o miză uriașă în momentul de față pentru toate partidele să găsească acei candidați. Sigur, cu excepția socialiștilor, fiind un partid de stânga, de masă se bazează mai degrabă pe votul proporțional și mai puțin pe personalități. Deci, eu cred că sistemul electoral va rămâne așa cum este, în linii mari a fost agreat, a fost modificat în urma unor puncte de vedere care au fost… Nu cred că vom avea mari surprize în perioada imediat următoare referitor la sistemul electoral.”

XS
SM
MD
LG