Linkuri accesibilitate

Anne Applebaum: „Nu e limpede cîți bani rusești merg în lumea politică, dar probabil mai mulți decît credem”


Jurnalista de la „Washington Post” despre țările în care Kremlinul are putere de influență.

Jurnalistă la „Washington Post”, Anne Applebaum este autoarea mai multor cărți de istorie a perioadei comuniste precum Gulagul – o istorie, Foametea roșie sau Între Est și Vest. Într-un interviu pentru Serviciul belarus al Europei Libere, Anne Applebaum a răspuns și unor întrebări legate de rolul Rusiei în politica regională, și despre deciziile pe care sunt obligate să le ia unele țări din „​vecinătatea apropiată” a Rusiei.

Anne Applebaum
Anne Applebaum

Anne Applebaum: „Acum, că Rusia s-a decis să fie din nou o putere imperială, va trebui să alegi dacă vrei să fii în zona de influență a Rusiei sau parte din lumea apuseană. Noi ne-am gîndit mult timp în urmă că nu va trebui să fie făcută o astfel de alegere grea, pentru că sistemul economic și politic ar fi fost integrat și ar fi fost puternic, dar acum, se pare că, va trebui să faceți aceste alegeri. Vrei sa fii parte a uniunii eurasiatice de civilizație și de zona economică sau parte a sistemului occidental. Nimeni nu credea că vor fi necesare astfel de alegeri, dar ne apropiem de acest moment.”

Colegul nostru de la Serviciul belarus a întrebat-o pe Anne Applebaum despre pericolul influenței rusești în Estul Europei și care influență este cel mai mult vizibilă?

Cea mai puțin evidentă influență în Europa sunt acțiunile Rusiei on line...

Anne Applebaum: „În Europa, cea on line, despre care noi abia acum aflăm cîte ceva. Și cred că și rețele de corupție. Banii rusești au cumpărat mai multă influență decît vor oamenii să recunoască. Aici, la Londra, nici măcar nu e limpede cîti bani rusești merg în lumea politica, dar probabil mai mulți decît credem... Și asta e valabil și în Germania, în Franța, ca sa nu mai vorbesc despre Statele Unite. Fenomenul Trump - un om de afaceri pro-rus, ale cărui companii, probabil, au putut să funcționeze și să își revină din faliment datorită banilor rusești. Este un fenomen la care nimeni nu s-a așteptat.

Știam, desigur, că există astfel de oameni de afaceri, dar nu ne-am așteptat ca ei să joace și un rol influent în politica. Așa că efortul Rusiei de a cumpăra politicieni și influență în țările occidentale este, probabil, mult mai mare decît credem.”

Colegul nostru a întrebat-o pe jurnalista de la Washington Post dacă este vreo țara din fosta lume comunistă din centrul și estul Europei care să fie imună la influența rusa?

Anne Applebaum: „Nimeni nu e imun. Intîi, pentru că am negat acest fenomen, mult timp. Multe țări au negat, nu au vrut să vadă ce se întîmplă. În timpul administrației Obama, se spunea că Rusia este o putere regională și că nu era prea importantă, că ar putea fi ignorată, or asta s-a dovedit greșit. Era mai multă influență rusească în America decît se vedea și cred că asta e valabil pentru mai multe țări europene - atît din vest, cît și din estul Europei.

Eu cred, de exemplu, că există o influență rusească puternică în Polonia și în lumea on line poloneză, dar polonezii nu vor să vadă acest lucru, ei spun că sunt atît de anti-ruși încît așa ceva nu poate să existe. Dar pentru mine este limpede că dreapta poloneză este influențată masiv de operațiunile rusești.”

XS
SM
MD
LG