Linkuri accesibilitate

Armenia strânge legăturile cu UE, pe fondul tensiunilor cu Azerbaidjanul


Ministrul armean de externe, Ararat Mirzoian, a condus marți, 13 februarie, delegația Erevanului la discuțiile privind încheierea unui nou parteneriat strategic cu UE.
Ministrul armean de externe, Ararat Mirzoian, a condus marți, 13 februarie, delegația Erevanului la discuțiile privind încheierea unui nou parteneriat strategic cu UE.

Erevanul încearcă în aceste zile să obțină relații mai strânse cu Uniunea Europeană, urmărind inclusiv încheierea unui parteneriat strategic, dar și liberalizarea regimului de vize. Totul pe fundalul unor noi tensiuni la granița cu Azerbaidjanul, soldate cu morți și răniți într-un schimb de focuri.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat marți, 13 februarie, că Uniunea Europeană dorește implementarea unui plan „ambițios” pentru a-și consolida legăturile cu Armenia, unul din aliații tradiționali ai Rusiei din Caucaz, notează Agenția France Presse (AFP).

Relațiile dintre Erevan și Moscova s-au răcit după ofensiva fulgerătoare a Azerbaidjanului din septembrie 2020 și din toamna anului trecut, soldată cu preluarea controlului asupra enclavei armene Nagorno-Karabah.

Guvernul armean a acuzat de atunci în repetate rânduri Moscova că nu a intervenit, nici măcar când Erevanul a solicitat oficial ajutorul Rusiei, în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), din care ambele țări fac parte.

Armenii vor să intre fără vize în UE

În cadrul unei întrevederi la Bruxelles, marți, cu ministrul armean de Externe, Ararat Mirzoian, Josep Borrell a declarat că cele două părți au decis să inițieze pregătirile pentru „un nou parteneriat strategic” între Armenia și Uniunea Europeană.

„Această decizie transmite un semnal puternic al interesului nostru reciproc pentru o nouă fază strategică în relațiile noastre”, a declarat Borrell.

Șeful diplomației UE a adăugat că vor începe și discuțiile privind liberalizarea vizelor - ceva ce armenii își doresc foarte mult, la fel ca moldovenii sau ucrainenii cu ani în urmă.

AFP notează că Franța, ce găzduiește o mare comunitate a diasporei armene, este unul din principalii susținători ai Erevanului în aceste demersuri. Anul trecut, Parisul a semnat câteva contracte de furnizare de armament pentru Armenia, atrăgându-și critici dure din partea guvernului de la Baku și a Moscovei. Rusia are în continuare mii de soldați staționați în mai multe baze militare din Armenia.

Baku, furios pe reacția UE la tensiunile de la frontieră

Discuțiile dintre UE și Armenia au avut loc pe fundalul reaprinderii tensiunilor la granița azero-armeană, mai precis al unor schimburi de focuri soldate cu moartea a patru militari armeni. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a părut să dea vina mai ales pe Baku.

„Împușcarea de către partea armeană a unui soldat azer ieri a fost deplorabilă, dar răspunsul Azerbaidjan pare disproporționat”, a declarat marți Borrell.

Într-un comunicat de presă, Ministerul azer al Afacerilor Externe a condamnat și respins „acuzațiile nefondate aduse împotriva Azerbaidjanului”, afirmând că declarațiile lui Borrell reprezintă o viziune „pro-armeană” asupra evenimentelor.

„Din păcate, UE neglijează faptul că un militar azer a fost rănit într-un atac neprovocat al lunetiștilor (armeni) după cinci luni de stabilitate. Deciziile luate de Azerbaidjan pentru a răspunde acestei provocări au fost proporționate și izolate”, se arată în comunicatul diplomației azere.

Azerbaidjanul susține că declarațiile de felul celor făcute de Borrell dăunează procesului de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan.

Rusia a făcut apel la „reținere” din partea celor două state în contextul incidentului recent de la frontieră, ca și Iranul, iar Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea, Departamentul de Stat afirmând că „utilizarea forței subminează procesul de pace”.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG