Linkuri accesibilitate

Campania „Sănătate pentru copiii instituționalizați”, la ora bilanțului


„Sănătate pentru copiii instituționalizați” este o inițiativă a clinicilor private din Republica Moldova care au analizat gratuit starea sănătății copiilor care se află în case-internat, centre de plasament și case de tip familial. Campania completează eforturile autorităților de dezinstituționalizare. Astăzi, specialiștii au prezentat primele rezultate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct

Inițiativa înseamnă, de fapt, un cadou nesperat pentru copii și adolescenți de la diverse instituții oferit de laboratoare private din Republica Moldova. Utilajele cele mai sofisticate au fost folosite pentru analize complexe. Iar beneficiari au fost aproape 600 de tineri cu deficiențe mintale, cerințe educative speciale și aflați în situații de risc.

Diagnosticul bolilor rare și asimptomatice la acești copii poate fi deosebit de anevoios, afirmă specialiștii. În casele-internat și centrele de plasament există doctori și asistenți medicali care stau la dispoziția beneficiarilor, însă cererea deseori depășește oferta. Aceste instituții nici nu dispun de toate echipamentele necesare ca să facă analize de precizie înaltă.

Directorul unei clinici private de la Chișinău Boris Gîlca, și fostul viceministru la Ministerul Muncii, spune că sănătatea copiilor instituționalizați este responsabilitatea întregii societăți, nu doar a autorităților.

Vasile Croitoru și Boris Gîlca
Vasile Croitoru și Boris Gîlca

„Cel puțin până nu demult, anume copiii și maturii plasați în instituții rezidențiale, în case-internat, erau percepuți cumva fals ca o povară pentru sistemul de sănătate publică, o povară pentru societate, și prea puțin s-a făcut pentru acești copii. Un copil care crește într-un mediu favorabil, un copil care crește într-un mediu sănătos, un copil care în sine este sănătos, el nu va genera costuri suplimentare în perioada lui de creștere. Postulatul spune că e mai ușor să previi decât să tratezi.”

Clinicile au cheltuit peste 250 de mii de lei pe analizele medicale pentru copiii din cinci instituții de plasament și câteva case de tip familial din nordul țării. Pe parcurs, vor fi elaborate programe de tratament individual.

Inițiativa clinicilor private se înscrie în eforturile guvernului de dezinstituționalizare a copiilor social-vulnerabili, afirmă Vasile Croitoru, director la Agenția Națională Asistență Socială.

„Într-adevăr, în Republica Moldova știți că procesul de instituționalizare într-un fel creează niște probleme. Copiii sunt concentrați în anumite instituții, iar aceste instituții până la urmă ca și prioritate a guvernului trebuie să fie reorganizate sau redistribuiți copiii în comunitate.”

Pe dezinstituționalizare s-a insistat în numeroase rapoarte internaționale despre situația persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova, care sunt stigmatizate în societate și abuzate în instituțiile psihiatrice. Explicația e simplă. Îngrijirea rezidențială e scumpă, ineficientă și superficială. Zeci de studii au demonstrat că ea niciodată nu va putea înlocui grija în cadrul unei familii. De asta e nevoie de un set de servicii alternative pentru a acoperi nevoile copiilor.

Directoarea Casei-internat pentru copii cu deficiențe mintale pentru băieți de la Orhei, Diana Chicuș spune că acțiunile statutul vor fi în van, dacă societatea nu va fi gata să primească acești copii cu brațele și mintea deschisă.

Diana Chicuș
Diana Chicuș

„Știți, ca să fie dezinstituționalizarea cu succes, cred că este vorba ca fiecare dintre noi, cei care trăim în societate, să fim deschiși, să colaborăm cu fiecare, să nu ne temem de beneficiarii care au fost dezinstituționalizați și să-i primim ca pe niște oameni care sunt egali cu noi, așa să-i privim, și atunci n-o să fie nicio problemă, adică trebuie să fie deschiderea noastră, fiindcă ei sunt tot timpul sociabili și deschiși spre colaborare, ajutor, comunicare.”

Autoritățile afirmă că dezinstituționalizarea copiilor și adulților stă în capul priorităților naționale. Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova de numeroase ori s-au angajat să susțină proiecte pentru crearea unor servicii alternative pentru ei și educarea profesioniștilor care activează în domeniul protecției sociale, în speranța că Republica Moldova va renunța cât de curând la rămășițe ale sistemul rudimentar de îngrijire a copilului, moștenit din perioada sovietică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG