Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


O agendă a evenimentelor zilei, alcătuită de radio Europa Liberă.

Prin decret prezidențial, luni este zi de doliu național în memoria scriitorului Nicolae Dabija, decedat vineri, 12 martie. Drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 12.00 în memoria poetului se va ține un moment de reculegere. Ceremonia funerară de luni va fi transmisă în direct de Compania publică „Teleradio-Moldova”.

La Chișinău, starea de alertă declarată până la 15 aprilie rămâne în vigoare, a decis vineri Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului.

Purtarea măștilor rămâne obligatorie atât în spațiile închise, cât și cele deschise dar elevii din clasele primare vor reveni la școală pe 16 martie. De asemenea, autoritățile au decis reluarea activității centrelor de tineret cu prezența fizică a maximum 20 de persoane.

Pe de altă parte, sâmbătă, la ședința Consiliului Suprem de Securitate s-a recomandat decretarea stării de urgență pentru două săptămâni, decizie care nu poate fi luată decât de Parlament.

De luni, 15 martie, în România începe înscrierea în faza a treia de vaccinare anti Covid-19, pentru toată lumea, la care pot participa și cetățenii moldoveni, care au și cetățenia română.

Tot în România, de duminică, 14 martie, s-a prelungit cu 30 de zile starea de alertă. Tot de duminică, cea mai mare parte a Italiei a intrat în lockdown iar de Paștele catolic se așteaptă ca întreaga țară să fie în carantină.

La Bruxelles, secretarul general NAO, Jens Stoltenberg discută cooperarea cu UE în vederea întăririi apărării comune.

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul apărării Lloyd Austin vizitează Japonia și Coreea de Sud, în scopul de a întări cooperarea cu aliații din regiune în fața Chinei. Pe 18 martie, Blinken va face o escală în Alaska, pe drumul de întoarcere, pentru o întrevedere cu omologul său chinez.

Se implinesc 10 ani de la revolta din Siria împotriva președintelui Bashar al-Assad, revoltă care a degenerat într-un război civil care mai continuă și astăzi.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG