Linkuri accesibilitate

Au părăsit sala în semn de protest. Avocații inculpaților în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău, amendați


Unii dintre avocații inculpaților în dosarul concesionării aeroportului.
Unii dintre avocații inculpaților în dosarul concesionării aeroportului.

Avocații din dosarul concesionării aeroportului vor să o includă pe Stella Bleșceaga, unul dintre judecători care examinează cazul, în lista martorilor și să nu mai examineze dosarul. După ce aceasta a declarat că nu vede temei de abținere, avocații au părăsit sala de judecată în semn de protest.

Pe 27 mai, la Judecătoria Buiucani a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, în care opt foști demnitari, inclusiv ex-premierul Iurie Leancă și fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, sunt acuzați de exces de putere.

Avocatul Vitalie Nagacevschi, care îl reprezintă pe fostul șef al Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci, a solicitat audierea judecătoarei Stella Bleșceaga, președinta completului de judecată care examinează cauza, în calitate de martor. El a explicat că magistrata a participat la o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căreia s-a discutat sistemul de justiție. Avocatul a presupus că respectivul dosar ar fi putut fi discutat la acea ședință CSS și, din acest motiv, a solicitat ca judecătoarea să ofere explicații în calitate de martor.

Cererea acestuia a fost susținută de avocatul Victor Munteanu, apărătorul fostului ministru al Economiei, Valeriu Lazăr. Acesta a declarat că Bleșceaga ar putea să nu fie obiectivă în luarea deciziei referitoare la chemarea în calitate de martori a președintei Maia Sandu și premierului Dorin Recean.

Avocatul ex-premierului Iurie Leancă a cerut judecătorilor să invite ca martori în proces pe toți membrii cabinetului de miniștri din acea perioadă. Vladislav Roșca a explicat că aceștia ar trebui să spună instanței dacă Leancă i-a determinat sau nu să voteze pentru concesionarea aeroportului.

De obicei, judecătorii examinează cererile avocaților privind chemarea martorilor și decid asupra admiterii lor. La moment, nu este clar dacă Stella Bleșceaga poate și dacă se va expune asupra cererii în care ea însăși figurează. În afară de ea, completul de judecată este format din magistrații Olga Bejenari și Vitalie Budeci.

Avocații au mai cerut judecătoarei să se abțină de la examinarea dosarului. Stella Bleșceaga a declarat că nu vede niciun temei legal de abținere, „doar insistența avocaților”.

După refuzul magistratei, Vitalie Nagacevschi, apărătorul lui Tudor Copaci, a cerut recuzarea judecătoarei, declarând că va insista pe înlăturarea ei de la examinarea dosarului. Apoi, a părăsit ședința de judecată în semn de protest și a mai spus că va reclama acțiunile Stellei Bleșceaga la Consiliul Superior al Magistraturii.

Apărătorii altor șapte inculpați au părăsit sala împreună cu el, spunând că instanța demonstrează „că nu are nevoie” de ei.

Judecătoarea Bleșceaga a anunțat că în premieră s-a pomenit în astfel de situație și a numit comportamentul avocaților neetic, anunțând că va informa Uniunea Avocaților despre incident.

„Aceasta este lipsă de respect față de justiție. Ei încalcă orice limită”, a declarat Stella Bleșceaga. Magistrata a amendat fiecare avocat cu câte 1.000 de lei și a sugerat inculpaților să se gândească la angajarea altor apărători, ori la necesitate li se vor oferi avocați de stat.

Pe 28 mai, judecătoria Chișinău a anunțat că cererea de recuzare înaintată de Vitalie Nagacevschi va fi examinată separat de un alt complet de judecată.

După plecarea avocaților, Iurie Leancă a spus că i se pare dubios că după un an de dezbateri completul de judecată a fost schimbat peste noapte. „Interesul meu este ca acest spectacol sa fie terminat cât mai repede (...) Îmi pun și eu întrebare ce fel de justiție se face aici. Și așa își bat joc de mine de 2 ani”, a declarat el.

Valeriu Lazăr a adăugat că „nu are temei să nu aibă încredere” în avocatul său. „Nu pot sa am încredere într-o instanță, care s-a schimbat peste noapte. Îmi cer scuze dacă greșesc”, a declarat fostul ministru al Economiei.

Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, și ex-premierul, Iurie Leancă, la una dintre ședințele de judecată în dosarul concesionării Aeroportului.
Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, și ex-premierul, Iurie Leancă, la una dintre ședințele de judecată în dosarul concesionării Aeroportului.

În aprilie 2024, după 10 luni de examinare de către un complet obișnuit, dosarul a fost transmis unui nou complet de judecători desemnat pentru examinarea cazurilor de corupție. Avocații au contestat schimbarea judecătorilor la Curtea de Apel pentru că nu au certitudine că a fost legală. Curtea de Apel încă nu s-a expus.

Potrivit învinuirii, inculpații ar fi permis concesionarea aeroportului în 2013, în interesul „grupării criminale” conduse de oligarhul Ilan Șor, prejudiciind statul cu 392 milioane de lei. Toți pledează nevinovați, iar avocații spun că nu le este clar cum a fost formată suma prejudiciului și cer efectuarea unei expertize judiciare.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesionare companiei Avia Invest în 2013, pe un termen de 49 de ani. În 2020 autoritățile au început procedura de reziliere a contractului de concesionare, invocând că concesionarul nu și-a onorat obligațiile și nu a investit în dezvoltarea aeroportului suficienți bani.

În decembrie 2023, Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare decizia cu privire la rezilierea contractului de concesionare.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG