Linkuri accesibilitate

Băieții din R. Moldova, printre cei mai șicanați pe net din Europa


Șicana a existat înaintea internetului, dar ascensiunea telefoanelor mobile smart și a rețelelor a creat o arenă publică nouă pentru comportamentul agresiv.
Șicana a existat înaintea internetului, dar ascensiunea telefoanelor mobile smart și a rețelelor a creat o arenă publică nouă pentru comportamentul agresiv.

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din regiunea europeană, publicat miercuri, arată că băieții moldoveni, alături de cei din Lituania, Polonia și Bulgaria, se plâng cel mai mult că sunt șicanați pe internet.

Aproximativ 16% din copiii cu vârste între 11 și 15 ani au fost victimele șicanei pe net în 2022, mai mulți decât cei 13% înregistrați cu 4 ani mai devreme, arată studiul OMS Europa, care se referă la 44 de țări.

„Raportul trebuie să fie un semnal de alarmă pentru noi toți. Trebuie să abordăm serios șicana și violența, indiferent unde și cum se întâmplă”, a spus, într-o declarație de presă, directorul regional OMS pentru Europa, Thomas Kluge, citat de AFP.

15% dintre băieți și 16% dintre fete au recunoscut, potrivit studiului OMS, că au fost șicanați pe net cel puțin odată în ultimele luni.

Pandemia, moment de cotitură

OMS a observat că pandemia de COVID-19 a schimbat felul cum se poartă adolescenții între ei.

„Formele virtuale de violență între persoane de aceeași vârstă au devenit mult mai relevante după începutul pandemiei, când remarcile tinerilor s-au mutat tot mai mult în virtual, în timpul lock-downurilor”, se spune în raport.

Alte tipuri de șicană au rămas mai mult sau mai puțin la același nivel.

11% din băieți și fete au spus că au fost șicanați la școală cel puțin de două sau de trei ori în ultimele luni, față de 10% în urmă cu 4 ani.

Thomas Kluge a atras atenția că șicana cibernetică are efecte nocive la fel de mari ca în spațiul real, într-o vreme când copiii și tinerii petrec până la șase ore online în fiecare zi.

În urmă cu 2 ani, un studiu american arăta că aproape jumătate din adolescenți s-au confruntat cu șicana cibernetică. Cea mai recentă formă a ei este folosirea poreclelor și injuriilor, urmată de răspândirea de zvonuri despre persoana șicanată, trimiterea de poze deocheate pe care persoana nu le-a solicitat, dar și amenințările cu violență fizică.

„Șicana a existat înaintea internetului, dar ascensiunea telefoanelor mobile smart și a rețelelor a creat o arenă publică nouă pentru comportamentul agresiv”, au spus autorii cercetării americane.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG