Linkuri accesibilitate

Bella ciao (Tom Waits & Marc Ribot)


Bella ciao (Tom Waits & Marc Ribot)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:53 0:00


„Bella ciao” (la revedere, frumoaso!) este un cântec popular italian transformat într-un imn al rezistenței anti-fasciste în Italia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a devenit mai apoi un imn internațional al libertății și rezistenței anti-totalitare.

Melodia originală se intitula „Alla mattina appena alzata”, avea un text diferit, și era cântată ca un protest împotriva condiților grele de muncă ale femeilor care pliveau plantațiile de orez din nordul Italiei, la sfîrșitul secolului 19, începutul secolului 20.

Una din cele mai recente reinterpretări ale acestui cântec îi aparține lui Tom Waits (voce) și lui Marc Ribot (ghitară), și apare pe albumul „Songs of Rezistance 1942 - 2018”, lansat de Marc Ribot la sfîrșitul lui 2018. E vorba de o colecție de cântece anti-totalitare în care Marc Ribot este acompaniat de 11 artiști invitați.

Varianta oficială de pe YouTube a lui „Bella ciao” e acompaniată de un video în regia lui Jem Cohen, care a pus laolaltă imagini de la protestele din America împotriva politicii anti-imigraționiste a președintelui Statelor Unite Donald Trump.

Puteți vedea acel video în versiunea pentru internet a acestui articol. Căutați deci Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG