Linkuri accesibilitate

Beneficiile și riscurile pentru R. Moldova într-o posibilă participare în planul de reconstrucție a Ucrainei


 Prim-ministrul Dorin Recean a participat la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei, organizată la Berlin, Germania, unde șefii de state și de guverne, și alți participanți au reconfirmat sprijinul pentru Ucraina.
Prim-ministrul Dorin Recean a participat la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei, organizată la Berlin, Germania, unde șefii de state și de guverne, și alți participanți au reconfirmat sprijinul pentru Ucraina.

O viitoare și posibilă implicare a R. Moldova în planul internațional de reconstrucție a Ucrainei „e o oportunitate gigantică”, dar, pe de altă parte, comportă riscuri la adresa pieței muncii locale, a spus Europei Libere cunoscutul antreprenor Vasile Tofan. 

Recent, la Berlin, premierul moldovean, Dorin Recean, a participat la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei, spunând, între altele, că R. Moldova ar fi pregătită să-și asume „un rol activ” și să devină „un centru strategic” pentru reconstrucția țării vecine.

Reprezentant al unei companii americane de investiții la Kiev, antreprenorul moldovean Vasile Tofan, invitat în podcastul Europei Libere „În esență...”, a spus că participarea în acest plan ar fi „și o provocare, dar și o oportunitate.”

Podcastul cu Vasile Tofan a fost înregistrat, publicat și difuzat până la organizarea, la Chișinău, în 21 iunie, a conferinței internaționale economice: „Reconstrucția Ucrainei. Rolul R. Moldova.”

Planul de reconstrucție a Ucrainei ar presupune investiții estimate între 300 de miliarde și 700 de miliarde de dolari, spune Vasile Tofan. „Chiar dacă «prindem» 1% din planul de reconstrucție, asta ar însemna [cam] jumătate din PIB-ul nostru [acum în valoare de circa 15 miliarde de dolari]”, susține omul de afaceri.

Vasile Tofan
Vasile Tofan

Invitatul podcastului mai spune că R. Moldova are șansa să devină „o platformă foarte bună” în situația în care multe businessuri străine, dornice să investească, vor evita să meargă în Ucraina, chiar și după încetarea războiului.

Provocarea mare este că proiectul reconstrucției Ucrainei va fi atât de mare, încât va absorbi, ca „un aspirator”, foarte multă forță de muncă, iar R. Moldova riscă să piardă și din puținii oameni angajați pe piața locală, spune Vasile Tofan.

De aceea, autoritățile moldovene, adaugă invitatul podcastului, trebuie să convingă investitorii străini, care vor fi implicați în reconstrucția Ucrainei, să deschidă fabrici, uzine și depozite în R. Moldova, ca oamenii să rămână și să lucreze aici.

În contextul recentei conferințe de la Berlin, premierul ucrainean Denis Șmîhal a scris pe rețele că, în următorii zece ani, Ucraina va avea nevoie de 10-30 miliarde de euro de investiții anual.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă cu Cristina Popușoi” – în fiecare zi de miercuri; și în fiecare zi de vineri podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG