Responsabili de la Ministerul Sănătății susțin că au fost înregistrate primele 70 de cazuri cu diverse complicații la pacienții care-și administrează insulină, după ce au utilizat preparatul Strim, o copie a unei substanțe active indiene. În ultimele trei luni, insulina de fabricație ucraineană a fost repartizată în toate cele 43 de policlinici municipale și raionale din Moldova, iar autoritățile spun că nu vor retrage preparatul de pe piață, decât în urma unei expertize internaționale. Modul în care a fost cumpărat preparatul Strim, despre care activiști din sănătate spun că ar fi insuficient testat, face și obiectul unei anchete a Centrului Național Anticorupție. Cum a fost posibil procurarea și mai ales repartizarea unui preparat cu reputație dubioasă? O întrebare pe care corespondentul Europei Libere i-a adresat-o secretarului general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlcă.
Boris Gîlcă: „Cert e că a fost o licitație defectuoasă. Intenția a fost într-un fel nobilă, în ghilimele, pentru anumite persoane cu interese, de a asigura toți pacienții cu diabet zaharat cu preparate de insulină. Or, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată până în 2019. Mai mult, în programul național de diabet erau surse limitate și, anual, rămâneau bani neutilizați. Iată că în 2019 s-au găsit resurse suplimentare și a fost crescut bugetul pentru achiziții de insulină de la 26 milioane la peste 100 de milioane [de lei].
În Republica Moldova, într-adevăr, problema diabetului este o problemă de sănătate publică. Ar fi fost o cauză nobilă și salutabilă, dacă se opta pentru preparate certificate care sunt sigure în utilizarea acestui preparat înregistrat în Republica Moldova sub denumirea Strim. Nu există aceste studii clinice și nu au fost prezentate ca a fi un preparat sigur.
Europa Liberă: Putem afirma că acest preparat a fost produs special pentru Republica Moldova?
Numărul de persoane cu complicații, cu efecte adverse, este cu mult mai mare...
Boris Gîlcă: „Cu siguranță, nu. Ca să înțelegeți, este un produs fabricat de o companie farmaceutică din Ucraina sub denumirea Aylar, prin transfer tehnologic de la o companie indiană, ceea ce induce anumite îngrijorări. Avem doar înregistrate peste 70 de cazuri cu diferite complicații la pacienții care administrează acest Strim, dar numărul de persoane cu complicații, cu efecte adverse, este cu mult mai mare, fiindcă nu toți raportează.
Acest subiect este în atenția anchetei interne, inclusiv a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED). Noi ne propunem să avem o expertiză independentă internațională, subliniez în afara țării, pe calitatea acestui medicament numit Strim”.
Europa Liberă: O expertiză pe banii cui?
Boris Gîlcă: „Acest lucru deja ar trebui să se întâmple, probabil, pe banii statului, fiindcă statul, dacă a avut peste 100 de milioane [de lei] să procure aceste preparate, este important să ne asigurăm că preparatul este inofensiv pentru populație. Vă asigur că nu este o sumă considerabilă pentru o expertiză internațională”.
Europa Liberă: Între timp, ce se întâmplă cu oamenii care administează Strim?
Boris Gîlcă: „Au anumite efecte adverse, începând de la dureri de cap, de la alte aspecte care deranjează pe oameni și până la unele efecte de reacții alergice și multe alte complicații”.
Europa Liberă: Înseamnă acest fapt că insulin-dependenții au ajuns pe post de cobai, de experiment?
Boris Gîlcă: „Cred că este o frază foarte dură pe care ați menționat-o.
Europa Liberă: Nu există nici cercetări, nici studii de impact pe termen lung. Sunt supuși unui experiment, așa cum afirmă și semnatarii unei petiții?
Nu există studii și nu este certificat în UE. În lipsa studiilor, de fapt, preparatul nu ar fi trebuit înregistrat...
Boris Gîlcă: „Trebuie să înțelegem un lucru că, dacă acest preparat se folosește pe piața din Ucraina, chiar și limitat – ponderea în Ucraina este de 3-4% doar -, el a trecut o anumită expertiză farmaceutică, dar nu există studii și nu este certificat la nivel de Uniune Europeană. În lipsa studiilor, de fapt, preparatul nu ar fi trebuit înregistrat, nu ar fi trebuit să primească lumină verde pe piață și preparatul nu ar fi trebuit să-l dăm în folosința pacienților.
Întrebarea nu este către minister. Întrebarea trebuie să fie către acei responsabili de la Agenția Medicamentului care au înregistrat, fără studii, acest preparat, care i-au dat lumină verde de acces pe piața din Republica Moldova, care l-au promovat într-o licitație defectuoasă spre a fi procurat pentru toți bolnavii cu diabet din Republica Moldova. Ministerul Sănătății nu face licitații. Ministerul Sănătății nu a fost responsabil de înregistrarea lui. Or, Agenția Medicamentului nici nu se supune Ministerului Sănătății. AMED se supune direct Guvernului.
Europa Liberă: Domnule Gîlcă, dar achiziția a fost făcută de Centrul de achiziții, care se subordonează Ministerul Sănătății…
Grupul a fost condus de ministrul Sănătății Silvia Radu...
Boris Gîlcă: Așa este. Eu pot să vă prezint toate procesele verbale de la așa-numitele ședințe ale grupului de lucru care sunt atât de bine ticluite că îți pare că a stat cineva și a scris un roman și doar cineva a avut grija doar să-i pună o copertă și să-l publice ca o carte. O să vedeți că eu nu am fost parte la acest grup de lucru. Grupul a fost condus de ministrul Sănătății Silvia Radu, alte persoane listate acolo. În momentul în care preparatul a fost înregistrat și a primit lumină verde de prezență pe piață. Acolo a fost marea gafă!
Europa Liberă: Înseamnă că preparatul trebuie retras, da?
Boris Gîlcă: Comisia de specialiști, de experți trebuie să se expună.Vom cere inclusiv, probabil, asistența internațională de la OMS, în momentul în care vom avea expertiza de laborator a acestui preparat să se expună care pași ar urma de făcut.
Europa Liberă: Până atunci insulino-dependenții vor continua să folosească acest preparat?
Boris Gîlcă: Până atunci oamenii îl pot folosi, dacă nu au efecte adverse, în cazul când semnalează sau au anumite efecte adverse sunt obligați să-i spună medicului, iar medicul este obligat sa schimbe pe alt tip.
Europa Liberă: Concluzia care este?
Boris Gîlcă: Vom cere pacienților care primesc acest preparat să raporteze, la o linie roșie, efectele adverse, fiindcă în unele cazuri medicii sunt stresați, fie sunt sub presiune, fie sunt amenințați și nu raportează anumite efecte adverse, nu raportează anumite incorectitudini de la folosirea acestui preparat numit Strim”.
Europa Liberă: Amenințați de cine?
Boris Gîlcă: „Nu pot să vă spun. Pentru aceasta sunt organele competente”.
Europa Liberă: De către cei care au pus la cale schema?
Boris Gîlcă: „Uitați-vă, eu nu sunt anchetator, dar cu siguranță organele de anchetă vor duce acest caz până la sfârșit. În discuții private, foarte mulți medici endocrinologi mi-au menționat despre aceste presiuni enorme asupra lor pentru a se pronunța pentru calitatea acestui preparat”.
Europa Liberă: O asemenea situație e ceva normal pentru o țară civilizată?
Boris Gîlcă: „Nu este normal și noi acest lucru ne dorim să aducem la deplină normalitate pentru ca Republica Moldova să aibă un sistem de farmaco-vigilență la rigorile Uniunii Europene, iar băieții cu interese să-și știe locul și să nu poată influența, politicul să nu poată influența, cum s-a întâmplat, să dirijeze cu licitațiile pe interese”.