Linkuri accesibilitate

Capcane juridice în procesul de impeachment împotriva lui Donald Trump


Liderul majorității din Senat Mitch McConnell părăsește sala în timpul procesului de impeachment
Liderul majorității din Senat Mitch McConnell părăsește sala în timpul procesului de impeachment

Adevărată bătălie în procesul intentat președintelui Trump în Senatul american se referă la aspecte de procedură: dacă să fie sau nu chemați martori suplimentari și dacă să fie cerute sau nu documente care nu au fost disponibile atunci când Camera Reprezentanților a formulat capetele de acuzare.

Capcane juridice în procesul de impeachment
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct



Asta este preocuparea centrală pentru că obiectivul, ca și judecata în sine, sunt politice, capacitatea părților de a-și prezența cazul într-o manieră care să convingă segmentul electoral care încă mai poate fi deplasat. Ori de câte ori un sondaj de opinie arată că 51% dintre americani se pronunță pentru demiterea președintelui Trump, în urmă acestui proces, acel procent este identic cu cel de la alegerile din 2016, când Hillary Clinton a câștigat votul popular și Trump pe cel din Colegiul Electoral. El nu spune altceva decât că situația este neschimbată, blocurile partizane sunt masive și numărul nehotărâților – mic. Principala miza a democraților a fost și este ca prin prezentarea cazului să convingă opinia publică de seriozitatea alegațiilor și nevoia de a-l găsi pe Trump vinovat și demite. Sondajele de până acum nu indică o astfel de deplasare. Lucrurile stau însă diferit atunci când întrebarea vizează martori și documente suplimentare, la proces, circa 67% răspund afirmativ. Ori asta este o situație de care senatorii republicani din state echilibrate sau chiar cu înclinații de stânga trebuie să țină cont. Dacă patru vor vota cu democrații, bătălia procedurală este câștigată de aceștia.


Casa Albă nu dorește martori suplimentari. Liderul republican din Senat, Mitch McConnell vrea să termine procesul repede. Dacă însă vor fi chemați martori, unul dintre cei așteptați cu mare interes este fostul consilier pentru securitate națională, John Bolton, cel care – conform unei depoziții – ar fi spus colaboratorilor săi că ceea ce echipa lui Trump făcea, în cazul ajutorului pentru Ucraina, se aseamănă cu trafic de droguri. Bolton a declarat că, dacă va fi chemat, se prezintă, dar nimeni nu știe ce are de gând să spună, el fiind un susținător al anumitor decizii de politică externă ale administrației Trump, cum ar fi poziția agresivă adoptată față de Iran. Pentru orice eventualitate, președintele Trump a spus că și l-ar dori pe Bolton la proces, doar că asta prezintă riscuri pentru securitatea națională, date fiind informațiile la care acesta a avut acces. De partea cealaltă, dacă martori vor fi admiși, republicanii îi vor pe Hunter sau Joe Biden.


Fostul vicepreședinte a spus că nu vrea să fie parte a unui astfel de aranjament, considerând că nu are nici o legătură cu cazul. Republicanii vor însă să poată stabili dacă investigarea familiei Biden de către administrația Trump ar fi justificată, dat fiind faptul că Hunter a fost angajat in consiliul firmei ucrainene de energie Burisma, al cărei proprietar era acuzat de corupție, pe bani mulți și fără să aibă calificările necesare.

XS
SM
MD
LG