Cataloagele de hârtie au fost înlocuite cu cele electronice la Universitatea Tehnică din Moldova. Începând cu luna aprilie, la toate facultățile UTM, evidența prezenței studenților la ore și reușita academică vor fi ținute electronic.
Noul catalog este disponibil pentru toate ciclurile universitare și a fost realizat de către programatorii universității.
Prorectorul Universității Tehnice, Dinu Țurcanu a declarat pentru Europa Liberă că în cadrul acestui proiect a fost creat și un orar electronic care va fi conectat cu registrul electronic. Aici se vor indica disciplinele pe care le predau profesorii și aulele în care sunt ținute cursurile.
„Până acum tu te prezentai la ore, de exemplu, la disciplina Rețele și calculatoare, profesorul deschidea registrul pe suport de hârtie, întreba cine e prezent, cine e absent și trebuia sa scrie tema lecției în registru. Acum, registrul electronic este legat cu orarul respectiv, fiecare disciplină are curricula sa de studii și se știe din start după ce plan, ce temă, la ce oră se predă”, a spus Dinu Țurcanu.
Registrul electronic preia datele din orarul de studii și, totodată, conține evaluarea studenților pe parcursul anului de studii, inclusiv, evaluările finale. Digitalizarea procesului educațional are scopul să disciplineze profesorii și studenții, după modelul european, spune conducerea universității.
„Astfel se va asigura o evidență eficace privind documentarea procesului educațional, frecvența și, inclusiv, reducerea volumul de muncă prin automatizarea datelor înregistrate. Studenții vor putea să-și evalueze propria activitate, să vadă progresele pe care le fac”, a mai spus prorectorul.
Registrul electronic va putea fi accesat pe site-ul www.utm.md, portalul Universitatea mea.
Aplicarea registrului și orarului electronic face parte dintr-un proiect mai amplu privind digitalizarea instituției universitare.
„Suntem unica universitate care avem sistem informațional de management universitar propriu elaborat de programatorii noștri. Iar aceasta presupune mai multe module, începând de la e-admitere, admitere online, dar și tot ce înseamnă traseul unui student, absolvent, masterand, secția cadre și la acest moment - și soft de salarizare, bibliotecă, împrumut de carte, fișa de lichidare”, susține Dinu Țurcanu.
De asemenea, în curând ar putea fi folosită și semnătura mobilă pentru ca toate documentele instituției să fie semnate electronic.
În cadrul unui proiect finanțat de UE, câteva dintre aceste inovații, cu privire la admiterea online și digitalizarea actelor decanatelor, sunt realizate și în curând vor fi aplicate și pentru Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.