Linkuri accesibilitate

Câți bani a dat statul partidelor moldovene în 2024


Din decembrie 2024, partidele vor primi bani pentru performanțele înregistrate la alegerile prezidențiale din 2024, parlamentare din iulie 2021 și locale din noiembrie 2023. În imagine: corturi ale partidelor politice în timpul campaniei electorale pentru localele din 2023
Din decembrie 2024, partidele vor primi bani pentru performanțele înregistrate la alegerile prezidențiale din 2024, parlamentare din iulie 2021 și locale din noiembrie 2023. În imagine: corturi ale partidelor politice în timpul campaniei electorale pentru localele din 2023

Aproape 54 milioane de lei au ajuns din bugetul public în trezoreriile partidelor din R. Moldova, în anul 2024. Dintre cele 42 de partide eligibile, doar nouă au beneficiat de alocații de peste un milion de lei fiecare.

Legislația R. Moldova prevede o formulă complexă de calcul a sumelor pe care statul le dă partidelor. Criteriul principal este performanța la alegerile din ultimii 4 ani: cu cât mai multe voturi, cu atât mai mulți bani.

În 2024, partea leului din alocațiile bugetare a revenit Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de președintele Parlamentului, Igor Grosu – peste 26 milioane de lei, arată datele Comisiei Electorale Centrale (CEC). Pe locul doi este principalul partid de opoziție, condus de ex-președintele Igor Dodon – Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) – cu aproape 9 milioane de lei.

Procentual, PAS a beneficiat de 48% din alocații, PSRM – 16,6%.

În comparație cu anul 2023, PAS a primit cu 7 milioane de lei mai mult, iar PSRM – cu unul mai puțin. Anul trecut, suma pentru alocații era cu 8 milioane de lei mai mică, dar banii au fost împărțiți la 23 de partide active.

Atunci, cel mai mult a luat tot PAS (peste 40% din totalul veniturilor tuturor partidelor), iar pe doi a fost PSRM cu 18%.

Începând cu decembrie 2024, partidele vor primi bani pentru performanțele înregistrate la prezidențiale din 20 octombrie 2024, parlamentare anticipate din iulie 2021 și localele din noiembrie 2023. După următoarele alegeri validate, sumele vor fi recalculate de CEC.

Pe lângă alocații din bugetul de stat, partidele moldovene mai pot câștiga bani din alte trei surse legale: cotizații plătite de membrii de partid, donații din partea simpatizanților și venituri proprii, din activitate economică a partidelor.

Anul trecut (încă nu sunt date complete pentru anul acesta), partidele au obținut cei mai mulți bani din alocațiile bugetare (84%). Donațiile au constituit 9% din venituri, urmate de cotizații (4%) și de activitatea economică (3%).

Alocații de stat pentru partide există în toate statele din Uniunea Europeană cu excepția Italiei, însă, în comparație cu R. Moldova, ponderea lor în bugetele partidelor este mai mică. Dacă în R. Moldova alocațiile reprezintă 84% din bugetele partidelor, atunci media pe UE este de aproximativ 60%.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG