Linkuri accesibilitate

Câți bani pierde statul pentru rezidenții care nu merg să lucreze acolo unde sunt repartizați


Potrivit legii, medicii și farmaciștii, care au studiat la buget, sunt obligați să muncească cel puțin 3 ani conform repartizării Ministerului Sănătății. În imagine: Oxana Onoi, pediatru la spitalul raional Căușeni, unde a fost repartizată acum doi ani.
Potrivit legii, medicii și farmaciștii, care au studiat la buget, sunt obligați să muncească cel puțin 3 ani conform repartizării Ministerului Sănătății. În imagine: Oxana Onoi, pediatru la spitalul raional Căușeni, unde a fost repartizată acum doi ani.

Statul a avut, în anii 2022-2023, cheltuieli de peste 17 milioane de lei pentru 59 de rezidenți ai Universității de Medicină care nu s-au prezentat la locul repartizării. Ministerul Sănătății spune că nu se poate judeca cu aceștia, dar vrea să-i convingă să se angajeze în spitale.

Informația a fost prezentată de Curtea de Conturi, în urma unui audit al rapoartelor financiare ale Ministerului Sănătății încheiate la 31 decembrie 2023.

Potrivit raportului Curții de Conturi, 26 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) din promoția anului trecut și 33 de absolvenți din promoția 2022 nu s-au angajat conform repartizării ministerului. Statul a cheltuit 17,6 milioane de lei pentru instruirea acestora.

Alți 15,3 milioane de lei, statul a cheltuit pentru instruirea a 73 de studenți ai USMF care au fost exmatriculați în ultimii doi ani din varii motive.

Auditul spune că pregătirea studenților din contul statului nu are „finalitate economică și nici impact social”, iar ministerul și USMF nu au recuperat costurile educaționale în sumă de 32,9 milioane de lei.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că funcția ministerului nu este să întoarcă banii în „haznaua statului”, ci să-i convingă pe absolvenți să meargă acolo unde au fost repartizați.

„Așteptăm 9 -10 ani ca să pregătim un medic, iar el dacă pleacă și întoarce banii, noi nu soluționăm problema care există în sistem”, a declarat ministra Ala Nemerenco.

Anul trecut, cele șase instituții de învățământ cu profil medical au fost absolvite de 1.311 tineri specialiști, în timp ce au fost angajați 1.099 de specialiști, adică 84%.

Potrivit legii, medicii și farmaciștii, care au studiat la buget, sunt obligați să muncească cel puțin 3 ani conform repartizării Ministerului Sănătății, în caz contrar trebuie să restituie costurile studiilor.

Ministra Sănătății a precizat că nu există nicio „metodologie de întoarcere a banilor”, iar sumele întoarse prin instanța de judecată sunt aproximative și au fost puse la dispoziția ministerului de către USMF.

Potrivit lui Nemerenco, sumele ar trebui să fie calculate de Ministerul Educației și „să includă toate costurile”.

Potrivit datelor oferite anterior Europei Libere de către Ministerul Sănătății, peste 140 de foști medici și farmaciști rezidenți care au terminat studiile cu finanțare din bugetul de stat în anii 2018-2023 nu s-au prezentat la locul de repartizare și au restituit statului 7,8 milioane de lei.

Motivele neprezentării sunt „necunoscute” pentru Ministerul Sănătății, care spune că aceștia au fost „somați” să respecte prevederile legislației cu privire la efectuarea studiilor de rezidențiat.

Europa Liberă a accesat portalul instanțelor de judecată și a observat că foștii absolvenții ai USMF au fost somați să întoarcă statului sume care variază de la 35.000 de lei la 270.000 de lei.

Referitor la procentul de încadrare în câmpul muncii a rezidenților, care este de 84%, Ala Nemerenco a precizat că acesta este unul bun, întrucât o parte dintre absolvenți pleacă în concedii de maternitate și se întorc peste 2-3 ani.

„100% nicio țară nu acoperă necesitățile de cadre medicale din spitale”, a menționat Nemerenco.

Cum statul motivează absolvenții să muncească conform repartizării

Pe lângă indemnizația de 120.000 de lei pe care tinerii o vor primi în primele 6 luni de activitate, statul le va mai acorda 140 de mii de lei, de care vor dispune după al cincilea an de la repartizare.

De asemenea, autoritățile vor compensa cheltuielile de transport pentru specialiștii care fac naveta, lunar cu circa o mie de lei.

De indemnizații și facilități (compensații pentru cheltuielile de închiriere a spațiului locativ, pentru consumul de energie termică și electrică) vor beneficia și specialiști cu studii superioare de licență în medicină: optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi cu studii superioare, kinetoterapeuți etc., care până acum nu beneficiau de acestea.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG