Linkuri accesibilitate

Termen mai mare de repartizare și indemnizații duble pentru tinerii medici care au învățat la buget


Statul le va acorda rezidenților, care vor activa timp de cinci ani conform repartizării, vor primi o indemnizație de 260 de mii de lei, în trei tranșe.
Statul le va acorda rezidenților, care vor activa timp de cinci ani conform repartizării, vor primi o indemnizație de 260 de mii de lei, în trei tranșe.

Rezidenții de la medicină care au învățat la buget ar urma să lucreze cinci ani, în loc de trei, în spitalele unde au fost repartizați de minister, și să primească o indemnizație mai mare – de 260.000 de lei.

Modificările la legea ocrotirii sănătății au fost aprobate de guvern, în ședința de miercuri, 5 iunie, urmând să fie votate și de legislativ.

Potrivit amendamentelor, pe lângă majorarea termenului de la trei la cinci ani de activitate obligatorie, acolo unde au fost repartizați tinerii specialiști, acestora li se dublează și indemnizația.

Pe lângă indemnizația de 120.000 de lei pe care tinerii o vor primi în primele 6 luni de activitate, statul le va mai acorda 70.000 de lei după anul patru de activitate și alți 70.000 - după al cincilea an. Pentru aceste indemnizații din buget vor fi alocate circa 45 de milioane de lei.

De asemenea, autoritățile le vor compensa tinerilor specialiști care fac naveta până la muncă cheltuielile pentru transport. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, circa 3.000 de lucrători medicali se deplasează de la domiciliul aflat în afara localității de amplasare a instituțiilor medicale unde activează. Aceștia vor primi lunar circa 1.000 de lei. În total, din bugetul de stat se vor aloca 12,3 milioane de lei pentru aceste facilități.

Potrivit Ministerului Sănătății, numai la Spitalul Raional Căușeni activează 16 medici care fac naveta zilnic din Chișinău.

Europa Liberă a scris, anterior, despre lucrătorii medicali care fac naveta din Chișinău la Orhei sau în raioanele învecinate. Este vorba despre 20 de doctori și 35 de asistenți medicali, care plătesc din salariile lor transportul public sau combustibilul pentru a ajunge la muncă.

Privește reportajul video de la Orhei.

Zeci de medici și asistenți fac naveta la Orhei din bani proprii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00

De indemnizații și facilități (compensații pentru cheltuielile de închiriere a spațiului locativ, pentru consumul de energie termică și electrică) vor beneficia și specialiști cu studii superioare de licență în medicină: optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi cu studii superioare, kinetoterapeuți etc., care până acum nu beneficiau de acestea.

Din anul 2022, este aplicat un nou regulament de admitere în rezidențiat. Pentru studiile cu finanțare de la bugetul de stat, admiterea la are loc în două moduri: pe loc și pe post.

Acum medicii sau farmaciștii admiși „pe loc” semnează un contract cu Ministerul Sănătății, obligându-se să activeze într-o instituție medicală conform repartizării de către minister, ținând cont de necesitățile sistemului de sănătate, pe o perioadă de cel puțin trei ani după absolvire.

Cei admiși „pe post” vor ocupa, la fel, cel puțin trei ani după absolvire, posturile vacante din instituțiile medicale publice, deoarece ei semnează la admitere un contract în acest sens atât cu Ministerul Sănătății, cât și cu instituția care oferă postul respectiv.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG