Linkuri accesibilitate

Ce spune recenta convenție a republicanilor despre strategia electorală a președintelui Trump


Donald Trump vorbind la Convenția republicanilor
Donald Trump vorbind la Convenția republicanilor

Dacă ignoram simbolistica de forță și autoritate, derivată din finalul de la Casa Albă, mesajele Convenției Partidului Republican sînt detectate în prezența multor vorbitori ai mișcării MAGA, baza electorală a președintelui, un apel de sprijin adresat comunității negrilor americani și accentul pus pe alegătoarele care trăiesc în suburbiile orașelor. În cazul primei categorii efortul vizează creșterea numărului de lucrători în sectorul manufacturier, vizîndu-i în special pe cei care de obicei nu votează.

Corespondență de la Washington de Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct

Analiști electorali susțin că albi, absolvenți de universități răspund în general într-o mai mică măsură mesajelor cu conotații rasiale, decît a fost cazul în trecut. O a doua concluzie, care are mai puțini susținători este însă că în 2016 alegătorii negrii americani și hispanici au optat într-o mai mare măsură pentru republicani decât de obicei și că acest fenomen, care în general nu e luat în considerare, poate juca un rol și în 2020.

Dar chiar dacă este o observație controversată, ea pare să fi făcut parte din calculele strategilor convenției, negrii americani care-l susțin pe președintele Trump figurînd proeminent pe lista vorbitorilor.

Primele sondaje arată că convenția nu pare să fi mărit sprijinul pentru Trump în rîndurile electoratului de culoare, dar analiști spun că - la fel cum pare să se fi întîmplat și în alte părți – segmentele electorale par a se diferenția mai mult acum în America pe criterii de educație și mai puțin rasiale, ceea ce poate explica strategia convenției. Atunci cînd vine vorba despre alegătorii din suburbii, planul republican este să scoată în evidența violențele antrenate de demonstrații pentru drepturi civile și să le pună pe seama democraților, pentru că orașele respective sînt guvernate de democrați.

Pînă acum această opțiune părea să nu dea rezultate, dar în contextul recentelor desfășurări de la Kenosha, după împușcarea lui Jacob Blake, și continuînd cu ceea ce se întîmplă în Portland, unde manifestanți de stînga sînt angajați în confruntări violente cu sprijinitori ai lui Trump – sprijinul pentru mișcarea Viețile Negrilor Contează a scăzut de la 61% în iunie, la 48% acum, în importantul stat Wisconsin, și această modificare este cauzată de opțiunile alegătorilor albi.

Președintele Trump, mult mai disciplinat în contextul convenției, își dovedește încă o data capacitatea de a impune în conștiința publică idei cu impact, indiferent de ceea ce spun criticii săi despre relația lor cu realitatea. Dacă violențele continuă, recomandînd o mînă forte și dacă un vaccin pentru COVID19 e anunțat – aceasta din urma tema nefiind proeminentă la convenție, pentru că nu e una cîștigătoare pentru președinte – , Donald Trump poate cîștiga. El urmărește un plan simplu și clar, în timp ce opoziția democrată pare indecisă cum să reacționeze.

XS
SM
MD
LG