Linkuri accesibilitate

Autoritățile chineze încearcă să blocheze continuarea protestelor


La Shanghai și Beijing, poliţia chineză oprea şi percheziţiona luni persoane în locurile publice unde în weekend avuseseră loc proteste împotriva strategiei „Zero Covid” sau „Zero toleranță la Covid-19”.

Această politică este promovată de autoritățile comuniste de aproape trei ani, de la izbucnirea pandemiei – o strategie care și astăzi perturbă viața socială, dar și economia Chinei, relateză Reuters.

Deși nu erau indicii că lumea s-ar pregăti să reia protestele luni, la Beijing sau Shanghai, zeci de poliţişti patrulau în zonele în care au avut loc demonstraţiile. Poliţia a verificat telefoanele mobile ale trecătorilor pentru a vedea dacă folosesc reţele virtuale private (VPN) şi aplicaţia Telegram, care a fost utilizată de protestatari în weekend, au declarat locuitorii şi utilizatorii de reţele sociale.

VPN-urile sunt ilegale pentru majoritatea oamenilor din China, în timp ce aplicaţia Telegram este blocată pe internetul chinezesc.

În Shanghai, un reporter AFP care a asistat duminică la mai multe arestări a constatat, de asemenea, că poliţia a verificat cu forţa telefonul unui protestatar pentru a vedea dacă există aplicaţii pentru reţele sociale străine.

Luni, autorităţile au blocat unele străzi din centrul Shanghaiului cu bariere metalice pentru a împiedica adunările. Magazinele şi cafenelele din zonă au fost închise, a declarat pentru Reuters un angajat.

Întrebat despre furia generalizată faţă de politica chineză „zero-COVID”, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, le-a declarat reporterilor: „Ceea ce aţi menţionat nu reflectă ceea ce s-a întâmplat de fapt. Credem că, cu ajutorul conducerii Partidului Comunist Chinez şi cu cooperarea şi sprijinul poporului chinez, lupta noastră împotriva COVID-19 va avea succes”.

Politica „zero-COVID” a menţinut numărul oficial de decese în China la câteva mii, faţă de peste un milion în Statele Unite, precizează Reuters. Pe de altă parte, milioane de persoane au fost periodic izolate, mari întreprinderi au fost în carantină, ceea ce a provocat pierderi mari celei de-a doua economii a lumii. În paralel au crescut și temerile oamenilor că-și pierd locurile de muncă.

Strategia COVID-zero, contestată și de Partidul Comunist

La vârful Partidului Comunist se vorbește deja despre suspendarea acestei politici, s-a discutat și după ultimul Congres dar problema este mai complicată pentru că strategia este promovată drept strategia președintelui Xi Jinping, care tocmai a obținut unal treilea mandat la conducerea țării. Mai mult, strategia anti-Covid este prezentată și drept calea diferită și „eficientă” aleasă de China, comparativ cu „haosul” din Occident, explică Reid Stadish, corespondentul Europei Libere pentru China și Asia Centrală.

„Aceasta toleranța zero la Covid este în ultima instanță ideea lu Xi Jinping. La vârful conducerii s-a discutat cât să mai dureze, chiar și după Congresul Partidului am văzut semnale că se gândesc eventual cum să pună capăt acestei politici. Dar și pentru Partidul Comunist este greu să găseasca o ieșire, și-a legat reputația și chiar legitimitatea de succesul acestei strategii. Acum este într-o situție politică dificilă: nu vrea să fie perceput ca slab, renunțând la o politică descrisă drept vitală. Și pentru Xi este la fel: de la începutul pandemiei, poți citi în multe articole, în documente, despre calea speciala luată de China pentru a face față pandemiei, despre succesele acestei strategii consecvente, în comparație cu Occidentul”, spune Standish într-un interviu cu Europa Liberă.

Protestele din China s-au făcut resimțite luni pe pieţele internaționale: au determinat scăderea preţului petrolului, o prăbuşire a acţiunilor chineze şi devalorizarea yuanului, moneda naţională.

Presa de stat nu a menţionat protestele, îndemnând în schimb cetăţenii, în editoriale, să respecte regulile COVID.

Reid Standish subliniază că protestele au fost spontane și provocate de nemulțumirea oamenilor cu o politică restrictivă dar ar putea continua și lua eventual o turnură mai politică pentru că „zero toleranță la Covid este și o strategie politică”.

„Protestul a izbucnit din nemulțumirea față de politica anti - Covid, care nu este un subiect politic în sens clasic, dar are conotații politice”, spune Reid Standish.„ Cine știe ce o să ne aducă viitorul? Cred că nu este ultima dată că auzim despre astfel de proteste și-mi pot imagina că acești oameni, care au înfruntat pericolele legate de simplu fapt de a protesta în China - că acești oameni, mai puțin cei care au fost deja arestați - vor ieși din nou pe străzi. Pe de alta parte, autoritățile vor încerca să-i convingă că protestele se plătesc scump, mai ales când contestă deschis Partidul Comunist.”

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG