Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană publică raportul despre „stadiul incipient” al reformelor în R. Moldova | În audiovizual, s-au făcut chiar regrese


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Maia Sandu la Chișinău, noiembrie 2022.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Maia Sandu la Chișinău, noiembrie 2022.

Comisia Europeană a dat publicității un mult anticipat raport despre adoptarea și aplicarea legislației europene de către trio-ul țărilor care au primit statutul de candidate, vara trecută, constatându-se că nivelul de pregătire al Republicii Moldova se află în multe privințe la un stadiu incipient.

Raportul, despre care Europa Liberă a scris la începutul lunii ianuarie, dar pe care autoritățile moldovene au refuzat inițial să-l comenteze, sugerează că, la majoritatea celor 32 de capitole analizate, R. Moldova se află în urma Ucrainei și a Georgiei.

Evaluatorii au examinat felul în care R. Moldova se aliniază la legislația blocului comunitar, de la relații externe și securitate până la știință și mediu, și au constatat că R. Moldova este la nivel incipient de pregătire în 12 domenii, la un anumit nivel de pregătire - în 17 domenii și la un nivel moderat - în trei domenii.

Raportul se bazează pe situația de până la 17 iunie 2022, înainte ca Republicii Moldova să-i fie acordat statutul de țară candidată o săptămână mai târziu, așa încât o mare parte a constatărilor sunt valabile pentru guvernările precedente, de până la începerea reformelor pro-europene de către PAS, observă redactorul Europei Libere pentru afaceri europene, Rikard Jozwiak.

Totuși, în document este remarcată o reformă făcută și de PAS, în septembrie 2021, când majoritatea parlamentară a amendat Codul Serviciilor Audiovizuale, destituind membrii de atunci ai Consiliului Audiovizualului. Potrivit legislației noi, aceștia pot fi înlocuiți în orice moment de către Parlament în baza unor evaluări ale performanțelor. Acest amendament „nu este aliniat” la legislația europeană (Directiva 39), în care se spune că procedurile de numire și demitere „trebuie să garanteze gradul necesar de independență”, se arată în raportul Comisiei Europene.

Ambasadorul Jānis Mažeiks despre aderarea R. Moldova la UE: Procesul acesta e asemenea unui maraton
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:38 0:00

În document se mai arată că R. Moldova nu s-a aliniat la sancțiunile europene impuse în ultimii ani Rusiei și Belarusului, deși țările candidate la aderare „au obligația de a se alinia progresiv la declarațiile Uniunii Europene și de a aplica măsuri restrictive atunci când și acolo unde este necesar”.

Cum a reacționat Ministerul de Externe

Autoritățile de la Chișinău au spus că au făcut progrese pe calea reformelor din iunie 2022 și până acum, dar Europa Liberă a calculat că guvernul a îndeplinit numai jumătate din reformele pe care și le-a propus până în decembrie 2022.

Imediat după publicarea raportului, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a precizat că progresele care au fost făcute după iunie 2022 vor fi reflectate în raportul privind politica de extindere a Uniunii Europene, care va fi publicat în toamna anului curent.

„Vom ajusta planurile nostre privind cele 33 de capitole ale acquis-ului comunitar, conform raportului analitic al Comisiei Europene. Împreună cu tot colegii din guvern, deja am trasat obiectivele de rigoare în planul de acțiuni al guvernului pentru anul curent. Împreună am pornit aderarea la UE, împreună vom reuși să aducem Moldova în UE”, a declarat șeful diplomației moldovene.

XS
SM
MD
LG