Directorul Agenției Relații Interetnice, Nicolae Rădița, care a organizat concursul, s-a arătat dezamăgit de rezultate, întrucât se aștepta la un număr dublu de solicitanți. Perioada de depunere a dosarelor a fost extinsă cu două săptămâni.
„Avem peste 50 de aplicanți, din Chișinău, Drochia, Soroca, Râșcani, Comrat, Taraclia, Anenii Noi. Din licee avem foarte puțini, în jur de 20, ceea ce este îngrijorător. Ideea acestui program a fost tocmai asta: să-i încurajeze pe tinerii romi să-și continue studiile, ca după liceu să meargă la universitate”, a declarat Europei Libere Nicolae Rădița.
Responsabilul spune că, în prezent, în sistemul educațional din R. Moldova sunt încadrați peste 2.500 de copii de etnie romă, dintre care doar circa 30% ajung în clasa a IX-a.
„Am făcut tot posibilul ca să aducem la cunoștință fiecăruia. Am discutat cu liderii romi, cu mediatorii comunitari romi, am organizat întâlniri. Eu am fost în localități, la direcțiile de învățământ, am vizitat școli. Am depus efort, dar nu putem să-i forțăm”, susține Rădița.
„Îmi doresc să avem această bursă nu doar un an”
Pe de altă parte, directorul organizației „Tarna Rom”, Marin Alla, consideră că de vină pentru numărul mic de dosare este perioada scurtă de timp și lipsa informării pe canale prietenoase tinerilor, cum ar fi TikTok sau spoturile publicitare. Activistul invocă și lipsa de finanțare pentru asemenea acțiuni de promovare.
El mai spune că societatea civilă romă a transmis informația despre burse mediatorilor comunitari, dar subliniază că aceștia activează în doar 38 de localități.
„Îmi doresc să avem această bursă nu doar pentru un singur an. Vreau să reușim să transmitem detalii despre posibilitatea respectivă către un cerc mai larg, care să-i includă și pe copiii din zonele rurale. Dar condiția de bază este timpul acordat și accesul la informație. Doar ce e publicat pe site-ul Agenției Relații Interetnice e puțin ca să ajungi la un maxim potențiali candidați”, a explicat Europei Libere Marin Alla.
Activistul speră că rețeaua de mediatori comunitari va fi mai mare în 2024, astfel încât să crească și șansele ca tinerii romi să afle despre bursele de merit.
„Din punctul nostru de vedere, ar fi mai bine ca această informație să fie livrată primăriilor, să fie emisă o circulară. Sau, și mai simplu, să se transmită către consiliile raionale, urmând ca acestea să le împartă instituțiilor din subordine”, adaugă directorul „Tarna Rom”.
După prima etapă de concurs, o comisie urmează să verifice dacă dosarele depuse corespund cerințelor, adică conțin media notelor, o scrisoare de intenție și una de recomandare. De asemenea, candidații trebuie să aibă între 16 și 25 de ani și să nu primească alte burse de stat.
Burse de merit pentru elevii și studenții de etnie romă au fost instituite de Guvern la sfârșitul lunii octombrie 2023, cu scopul de a le stimula performanțele academice.
În acest an de studii, Ministerul Educației a planificat să ofere burse de 1.200 de lei pe lună pentru 120 de tineri romi: 60 de elevi din licee, 35 de elevi din școli profesionale, colegii și centre de excelență și 25 de studenți din universități. Pentru aceasta, autoritățile au alocat din bugetul de stat circa 1,5 milioane de lei.
Bursierii urmează să primească banii până la finalizarea programului de studii, cu excepția perioadelor vacanței de vară. Achitarea burselor va fi întreruptă dacă elevul sau studentul va acumula mai mult de 40 de absențe nemotivate într-un semestru, va avea restanțe la sfârșit de semestru sau de an ori va fi exmatriculat. Condiții similare există și pentru alte burse oferite de stat.