Linkuri accesibilitate

Confruntări în stradă după ce Alexandr Lukașenka a câștigat al șaselea mandat prezidențial în Belarus


Poliția a ieșit pe străzi pentru a bloca manifestările de nemulțumire după anunțarea rezultatului preliminar al alegerilor, 9 august 2020
Poliția a ieșit pe străzi pentru a bloca manifestările de nemulțumire după anunțarea rezultatului preliminar al alegerilor, 9 august 2020

După alegerile prezidențiale, străzile din Belarus au fost luate cu asalt de protestatarii opoziției și trupele de poliție.

Comisia Electorală Centrală din Belarus (CEC) afirmă că rezultatele oficiale preliminare de la alegerile prezidențiale din 9 august arată președintele Alexandr Lukașenka a câștigat victoria în alegerile de ieri cu peste 80% din voturi, comparativ cu mai puțin de 10 la sută pentru principala sa rivală Svetlana Țihanoskaia care refuză să-și recunoască înfrângerea.

Țihanovskaia a adunat zeci de mii de oameni la mitingurile ei de campanie și a anunțat că se consider învingătoarea acestui scrutin, care, ca și cele anterioare, nu a fost nici liber și nici corect.

Țihanovskaia spune că se bazează pe datele „protocoalelor reale” colectate de la majoritatea secțiilor de votare care, potrivit ei, dovedesc că ea ar fi câștigat alegerile.

Noaptea trecuta au avut loc confruntări violente între poliție și mii de protestatari care consideră că cifrele oficiale anunțate de comisia electorală sunt false.

Proteste la Minsk după alegerile prezidențiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:00 0:00

Ministerul de Interne din Belarus neagă relatările unui grup pentru drepturile omului că cel puțin un manifestant a fost ucis în mijlocul ciocnirilor din noaptea trecuta de la Minsk, cînd poliția a folosit grenade agonizante, gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții .

Informația referitoare la moartea unui tânăr protestatar a fost difuzata de Centrul pentru Drepturile Omului Viasna din Minsk care afirmă că tânărul a murit după ce a fost lovit de un vehicul al poliției, iar medicii nu au putut să-l salveze. Organizația susține și că zeci de protestatari ar fi fost, de asemenea, răniți în confruntările cu poliția.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, nu a confirmat moartea protestatarului, dar a spus că aproximativ 3000 de persoane au fost arestate, si numai la Minsk – 1000.

„Peste 50 de civili și 39 de polițiști au fost răniți în timpul confruntărilor, unii dintre ei fiind în prezent în spitale", a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne de la Minsk.

Svetlana Țihanovskaia, candidata opoziției, după anunțul rezultatelor la alegerile prezidențiale, 10 august 2020
Svetlana Țihanovskaia, candidata opoziției, după anunțul rezultatelor la alegerile prezidențiale, 10 august 2020

Svetlana Țihanovskaia a spus însă că, dacă, într-adevăr, se adeverește informația despre moartea unui protestatar, acesta va fi „începutul sfârșitului” pentru guvernul Lukașenka.

Țihanovskaia a mai spus că nu intenționează să părăsească Belarusul și că ea nu va participa la protestele viitoare anunțate pentru a evita „escaladarea ulterioară a conflictului”.

Șeful Comitetului de Investigații din Belarus, Ivan Naskevici, a spus luni că au fost deschise dosare penale pentru „tulburări de masă” și „atacuri împotriva forțelor de ordine”.

Situația din Belarus este urmărită în capitalele europene.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat violența din Belarus și a solicitat guvernului din Belarus să numere „cu exactitate” voturile și să publice rezultatele

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, au condamnat de asemenea violențele forțelor de ordine de noaptea trecută.

Într-o declarație comună ei au solicitat și ei guvernului din Belarus să numere corect voturile.

„În urma mobilizării lor fără precedent pentru alegeri libere și democratice, oamenii din Belarus se așteaptă acum ca voturile lor să fie numărate cu exactitate", se arată în declarație. „Este esențial ca Comisia Electorală Centrală să publice rezultatele care reflectă corect alegerea oamenilor din Belarus".

UE trebuie să preia conducerea în condamnarea fermă a regimului actual din Belarus

O reacție mai dură a venit din partea grupului Renew Europe care a condamnat „represiunea violentă de după fraudarea alegerilor" și a cerut sancțiuni împotriva Belarusului. „Uniunea Europeană trebuie să preia conducerea în condamnarea fermă a regimului actual din Belarus cu acțiuni concrete și aplicate, susținându-i pe cei care cer schimbare democratică și libertate în regiune și trebuie să revizuiască rapid politica noastră privind oficialii regimului. Mai mult ca niciodată cetățenii din Belarus au nevoie de susținerea puternică a Uniunii Europene pentru exprimarea liberă a părerilor", a transmis liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș.

Presedintele Rusiei Vladimir Putin i-a trimis o telegramă de felicitare pentru că a câștigat un nou mandat. „Sper că activitățile statului dvs. vor contribui la dezvoltarea în continuare a relațiilor ruso-bieloruse benefice în toate domeniile, aprofundând cooperarea în cadrul statului Uniunii, creând procese de integrare prin Uniunea Economică Eurasiatică și in Organizația Tratatului de Securitate Colectivă ", se spune în telegrama Kremlinului.

Lukașenka i-a descris luni pe protestatari ca fiind niște „oi” conduse de țări străine prin intermediul telefoanelor mobile și a repetat că „nu va permite nimănui să i dărâme țară”.

Corespondenții serviciului belarus al postului nostru de radio relatează că internetul a fost blocat de duminică, site-ul serviciului nu poate fi accesat din Belarus, iar Lukașenka dat vina pe străinătate pentru blocarea internetului , cităm „pentru a provoca nemulțumirea în rândul populației”.

Lukașenka a promis duminică, după ce a votat, că nici el și nici guvernul lui nu vor permite Belarusului să alunece în „haos” sau „război civil”.

XS
SM
MD
LG