Linkuri accesibilitate

Consiliul Judiciar din Bulgaria cere demiterea procurorului-șef Ivan Gheșev


Lui Ivan Gheșev i s-a cerut să demisioneze după ce a fost acuzat că a înscenat explozia din luna mai produsă în apropierea vehiculului său și prezentată de el drept „o tentativă de asasinat”.
Lui Ivan Gheșev i s-a cerut să demisioneze după ce a fost acuzat că a înscenat explozia din luna mai produsă în apropierea vehiculului său și prezentată de el drept „o tentativă de asasinat”.

Consiliul Judiciar Suprem din Bulgaria a votat pentru demiterea controversatului procuror-șef Ivan Gheșev, care anterior a refuzat să demisioneze la televiziunea națională și și-a atacat rivalii din parlament spunând că sunt „gunoaie politice”.

Magistrații bulgari au făcut primii pași pentru demiterea puternicul procuror general Ivan Geshev care se află la jumătatea mandatului său de șapte ani, totul pe fundalul nemulțumirii resimțite la nivel național și occidental față de eșecul acestuia de a combate corupția endemică.

Consiliul Judiciar Suprem al Bulgariei a votat la 12 iunie pentru demiterea lui Gheșev, după luni de intrigi politice care au inclus un presupus atac cu bombă împotriva procurorului general. Președintele Rumen Radev trebuie să semneze demiterea înainte ca aceasta să devină oficială.

Decizia consiliului vine după ce un nou guvern de coaliție din Bulgaria a făcut o prioritate din înlăturarea lui Gheșev, una dintre cele mai puternice figuri politice din țară.

Gheșev, în vârstă de 52 de ani, a contestat imediat decizia consiliului, acuzându-i pe fostul premier Boiko Borisov și pe influentul magnat Delian Peevski pentru înlăturarea sa.

Gheșev, numit de Borisov și Peevski, ambii dominând politica bulgară în mare parte din ultimii 14 ani, era considerat o persoană loială acestora. Însă Borisov a susținut recent apelurile pentru demiterea lui Gheșev, în timp ce partidul său GERB încerca să formeze un guvern de coaliție cu formațiunea Noi continuăm schimbarea și alianța Bulgaria democrată.

Gheșev a fost ales la sfârșitul anului 2019 pentru un mandat de șapte ani de către consiliul format din 25 de membri, despre care se crede că era controlat de Borisov și Peevski.

Alegerea sa a provocat imediat indignare în rândul activiștilor civici care afirmau că Gheșev efectuase investigații politice când a fost procuror special anticorupție.

Decizia lui Gheșev din anul următor de a ordona percheziționarea unui consilier al lui Radev, care inițial a respins alegerea sa, a dat un nou impuls unei mișcări de protest antiguvernamental în creștere.

În scurt timp, Gheșev a fost acuzat de oamenii de afaceri bulgari că lansa cazuri penale pentru a le confisca activele. Aceștia și-au dus plângerea la Capitoliu, angajând lobbyiști la Washington pentru a le susține cauza.

Activitatea lui Gheșev au atras atenția Senatului SUA, care a criticat procuratura bulgară că nu reușește să țină în frâu corupția, într-o mustrare aproape fără precent a acestei instituții la adresa unei națiuni NATO.

Reprezentantul Warren Davidson (Republican-Ohio) a vorbit despre Gheșev într-o scrisoare adresată în decembrie secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, în care vorbește despre neregulile „intensificarea neregulilor din sistemul judiciar bulgar" chiar și după comunicatul critic al Senatului american.

În februarie, Statele Unite și Marea Britanie au sancționat mai mulți cetățeni bulgari pentru acte de corupție, unii experți considerând că aceste măsuri reflectă nemulțumirea crescândă la Washington și la Londra față de eșecul lui Gheșev de a lua măsuri împotriva persoanelor puternice implicate în corupție.

Potrivit Transparency International, Bulgaria se situează la nivelul Uniunii Europene pe un loc codaș în ceea ce privește percepția corupției.

Pe fondul acestei tensiuni crescânde, în luna mai, Geshev a afirmat că a fost ținta unui atac cu bombă, despre care criticii au spus că a fost pus în scenă în încercarea de a-și îmbunătăți imaginea de cruciat anticorupție.

Chiar și așa, steaua lui politică a început să apună după ce GERB al lui Borisov a acceptat să formeze un guvern de coaliție cu Noi continuăm Schimbarea și Bulgaria democrată, alianță care l-a criticat intens pe Gheșev. De altfel, ca parte a acordului de coaliție, noul guvern a fost de acord să îl înlăture pe Gheșev.

Radev nu a precizat când va semna destituirea lui Geshev, deoarece nu există un termen-limită.

XS
SM
MD
LG