Linkuri accesibilitate

Constantin Cojocaru: Trebuie să punem umărul - și puterea, și opoziția - să ieșim din această pandemie cu cât mai puține jertfe


Constantin Cojocaru, primarul orașului Edineț
Constantin Cojocaru, primarul orașului Edineț

În municipiul Edineț la această oră nu sunt contaminări înregistrate oficial. Autoritatea Publică Locală ia măsuri ferme și imediate pentru prevenirea potențialelor îmbolnăviri cu Coronavirus.

Primarul orașului, Constantin Cojocaru, spune că, în acest moment, situația este sub control și că respectarea măsurilor de prevenire impuse atât la nivel central cât și la nivel local sunt esențiale.

Link direct



Europa Liberă: Cum vă descurcați în aceste timpuri de pandemie acolo în teritoriu? Comandamentul antiepidemic dă mai multă libertate acum primarilor.

...am luat-o din start cu dezinfectările publice ale străzilor, trotuarele le-am dezinfectat

Constantin Cojocaru: „Noi am avut libertate ca atare și până acum, ne descurcăm în mare parte, pentru că Edinețul, practic, nu are niciun caz. Nu vreau să spun că suntem altfel decât sunt ceilalți, pur și simplu am luat-o din start cu dezinfectările publice ale străzilor, trotuarele le-am dezinfectat. Acest lucru l-a făcut întreprinderea municipală, gospodăria comunală, iar întreprinderea „Apă-Canal” a făcut dezinfectarea tuturor scărilor publice, la toate etajele, 207 scări publice am dezinfectat. Acum mergem a doua oară și dezinfectăm, am încercat să aducem la înțelegerea oamenilor ca fiecare dintre ei s-o facă până la fântână, să dezinfecteze. Avem probleme cu etnia romă, încă nu este ascultătoare, avem 1.600 de romi, foarte mulți vin acasă. Am încercat cu poliția locală, cu baronul lor, cu mediatorul comunitar să localizăm și această etnie, plus pentru medici am pus în funcțiune fondul de rezervă al primăriei, am procurat 400 de costume de unică folosință pentru medici, încercăm să securizăm medicii de familie pe căile pe care putem noi, chiar dacă medicina nu este în subordinea noastră, dar în situații de urgență ne este permis ca să folosim fondul de rezervă anume pentru astfel de scopuri. Am procurat pentru toți cei peste 500 de lucrători pe care îi avem în instituțiile noastre, ale primăriei 500 de măști, inclusiv pentru cei de la „Apă-Canal” și din gospodăria comunală și orașul e într-o stare bunișoară, chiar văruim, dar toți sunt cu măști, cu costume.”

Europa Liberă: Fondul de rezervă este suficient ca să acoperiți toate cheltuielile pe care le direcționați către procurarea dezinfectanților și a tot ce este necesar?

Constantin Cojocaru: „Deocamdată e suficient, la noi fondul de rezervă este 1,5% din buget, deci, dacă bugetul este peste 60 de milioane, 1,5%; ne descurcăm cu ceea ce este. În situația în care nu va fi suficient, o să încercăm să mobilizăm consilierii și să luăm din veniturile suplimentare bani, dar deocamdată e suficient ceea ce avem.”

Europa Liberă: Din discuțiile cu agenții economici, pentru că ei sunt cei care varsă bani în bugetul local, ce probleme abordează ei?

Constantin Cojocaru: „O mare parte sunt înțelegători, cei din agricultură lucrează practic toți pe deal; lucrează magazinele alimentare și farmaciile, sunt unele probleme cu cei de la piața orășenească, pentru că avem câteva piețe aici, în Edineț. Inițial, ei nu prea voiau, dar am făcut o prelucrare publică a tuturor și nu mai sunt incertitudini, puțin avem probleme cu cei care vând materiale de construcție, fiindcă ei insistă ca să lucreze, nu prea îi putem calma și ei au dreptate în felul lor, pentru că acum încep multe lucrări, dar am discutat cu fiecare în parte și pe moment situația este sub control. Dacă va continua mai mult de o lună această situație, deja unii agenți economici cam vor bate toaca.”

Europa Liberă: Și aceasta o să se răsfrângă pe parcurs asupra bunei activități a primăriei, pentru că bani o să aveți puțini?

Constantin Cojocaru: „Sigur, pentru că impozitul din salariul lucrătorilor în primul rând, întrucât acești bani vin în bugetul local, taxele locale la fel vin în bugetul local și dacă vor fi înghețate va suferi, dar și bugetul centralizat de stat va suferi, pentru că anumite impozite se plătesc și în bugetul de stat. Președintele țării văd că a făcut niște declarații, multe dintre ele binevenite, o parte probabil trebuiau consultate și cu administrațiile publice locale, dar când îi situație de urgență nu poți să-i aduni pe toți primarii și chiar înțeleg acest lucru. Încercăm să ne descurcăm, încă o săptămână-două situația va fi sub control, dacă peste câteva săptămâni eu cred că pentru agenții economici va fi mai greu.”

Europa Liberă: Din observațiile Dvs., unde ar mai trebui și ar putea să intervină puterea centrală ca să ușureze din problemele care se acumulează?

Constantin Cojocaru: „Poate mai mult invers, noi, administrațiile publice locale, ar trebui să venim cu un suport către administrațiile centrale. Ieri chiar i-am transmis un mesaj dlui președinte să încerce să revalorifice fondurile de rezervă ale tuturor administrațiilor locale. Avem 32 de raioane în Republica Moldova, fondul de rezervă numai câte un milion de la fiecare raion și deja mai avem 32 de milioane suplimentare; nu mai vorbim de 898 de primării, unde cel puțin 100 de mii de la o primărie, dar municipiile au și până la un milion, unde am putea și aceste resurse să le revalorificăm. Acum noi trebuie să venim în susținerea puterii centrale și a statului în general. Și iată pe toate căile acestea numai din fondurile de rezervă ale tuturor administrațiilor publice locale am mai găsi încă vreo 100 de milioane de lei în Republica Moldova care ar veni ca suport aici, pentru că fondurile de rezervă pentru asta și sunt, ca ele să fie revalorificate atunci când sunt situații de criză în țară și nu știu dacă până la Anul Nou vom mai avea astfel de situații de criză și acum e timpul când ele trebuie să fie revalorificate. Plus mai sunt anumite resurse, soldurile primăriilor, care variază foarte mult, practic, fiecare primărie are de la jumătate de milion în sus, sunt solduri disponibile rămase la sfârșit de an care încă nu au fost revalorificate. Deci o anumită sumă, minimum 250-300 de milioane s-ar putea de găsit în soldurile respective. Acum nu mai vine problema că să alocăm la „Drumuri bune” sau nu știu ce, lăsăm programele care mai așteaptă într-o parte și să venim cu ceea ce putem. Deci, aparate pentru medici, dacă este nevoie, raioanele să meargă încolo, iar noi, cei locali, pentru dezinfectanți, pentru aparataj de dezinfectare, este nevoie de elemente tehnologice cu care să dezinfectezi. Eu, bunăoară, am luat de la agenții economici din agricultură tehnica cu care stropesc câmpurile și dezinfectez cu ele orașul, dar nu-i chiar bun lucrul acesta, sau cele de la magazinele agricole cu care stropeau cartofii, dacă știți Dvs...”

Europa Liberă: Stropitoare, da, da...

Constantin Cojocaru: „Cu stropitoarele celea dezinfectez scările la blocuri, dar ar fi bine ca banii aceștia să-i valorificăm și în domeniul acesta. Eu consider că acolo unde putem, noi, administrațiile publice locale, trebuie să venim să punem umărul, să nu așteptăm că cineva trebuie să ne dea ceva de la centru.”

Europa Liberă: Și cât de responsabilă, cât de conștiincioasă este populația când e vorba că trebuie să respecte aceste cerințe care sunt impuse nu numai de guvernanți, dar și de către personalul medical? Cum reacționează lumea?

Constantin Cojocaru: „Responsabilitatea cetățenilor încă lasă de dorit. La noi vă spun că în mare parte etnia romă încă nu este cea mai ascultătoare. Astăzi am fost, iată, și la băncile din oraș, am fost și la un agent economic care face măști aici deja, l-am reprofilat și face măști. În mare parte, oamenii sunt responsabili, Edinețul, practic, este gol, dacă te uiți, dar tinerii încă-s foarte activi, veniți astăzi de peste hotare, care nu prea ascultă televizorul încă își mai fac de cap, pentru că ei au înțeles că epidemia asta mai mult e o presiune pe cei în vârstă și o primesc așa, cam distant. Dar asta este misiunea noastră, asta este misiunea poliției, a gărzilor populare acum, pentru că am pus în funcțiune și gărzile populare ca să încercăm să disciplinăm și să facem populația să conștientizeze lucrul acesta.”

Europa Liberă: Dl primar, aveți o evidență cât de cât exactă a celor plecați, a celor care revin, pentru că, recent, într-o deplasare pe care o efectuam la Edineț am văzut foarte multe case goale, asta însemnând că mulți localnici sunt plecați în străinătate?

Constantin Cojocaru: „Deci, noi avem acum veniți peste 700 de membri ai diasporei, asta eu vorbesc după fișele care au fost completate la vamă, dar sunt sigur că nu toți au completat, adică numărul lor poate să fie mai mare la o populație de 20 de mii de locuitori. Ăștia sunt cei care sunt la evidență și sunt sub carantină la domiciliu, carantină dirijată de către medicii de familie. Ce va fi mai după, deci 728 erau, dar...”

Europa Liberă: Dar câți sunt plecați din Edineț?

Constantin Cojocaru: „Noi nu ducem o astfel de evidență. Structurile care duc o astfel de evidență nu sunt în subordinea primăriei, dar aproximativ, așa, după câte vedem, cam o treime din oraș este plecată.”

Europa Liberă: Acum, când s-au stopat venirile, pentru că fiecare țară își securizează frontierele, nu vor da buzna mulți să revină, dar cu timpul ar putea să se reîntoarcă o parte din cei plecați la Edineț?

Constantin Cojocaru: „Da, desigur. Eu mă bucur că noi avem câteva programe pentru diasporă, unul este „Migrație și dezvoltare locală”, altul este asociația noastră de băștinași, care este destul de activă la Edineț. Și mă bucur că ei se implică, din diferite părți ale globului încearcă și ei să fie alături de noi și să calmeze lumea – „Stați acasă”. Adică, mesajul acesta l-au prins toți și încearcă fiecare pe căile lor să ducă mesajul la apropiați. Și implicarea diasporei este foarte importantă anume acum și a celei venite, dar și acea rămasă acolo este diaspora cea mai conștientă în mare parte, pentru că cei care au rămas acolo sunt cei care au contract de muncă, sunt cei care lucrau oficial, ăștia erau mai mult zilieri, cu ziua, decât cu contract, și anume aceștia și provoacă pe alocuri anumite incertitudini. Noi nu vrem să fim răutăcioși în relație cu ei, doar îi rugăm să stea acasă în perioada asta și să fie ascultători.”

Europa Liberă: Cum se descurcă cei neajutorați, pentru că există vârstnici, mult din ei singuratici, există familii cu mulți copii, mai cu seamă că acum, dacă o parte din activități au fost sistate, cum se descurcă lumea nevoiașă?

Eu sunt unul din cei care cam critică puterile centrale

Constantin Cojocaru: „Deci, eu am în grijă o femeie însărcinată și câteva familii de vârstnici, chiar eu personal mă duc, le iau produse; femeii însărcinate soția îi duce, fiindcă ea e singură acasă, soțul este plecat peste hotare. Iar la nivel central, orășenesc, în general am încercat și așa și este împărțit de obicei orașul, este împărțit în 23 de sectoare și fiecare consilier răspunde de sectorul lui. Am luat și am mobilizat consilierii ca ei să ducă o evidență, pe lângă asistența socială, pentru că asistența socială își are subiecții săi. Noi am împărțit în 23 de sectoare și fiecare consilier are grijă pe sectorul lui, asta este unu; plus am mobilizat sectorul asociativ, s-au implicat acum opt asociații obștești care fac voluntariat fiecare pe anumite sectoare, plus am făcut o adresare către agenții economici, cei care au deja pensionarii lor, care au finalizat activitatea la instituțiile lor, la școli, la tot tipul de întreprinderi, ca fiecare director să aibă grijă de pensionarii lor și pe calea asta încercăm să-i ajutăm acolo unde este posibil. Așa mi se pare că situația este sub control. Eu sunt unul din cei care cam critică puterile centrale, dar văd că, începând cu ziua de ieri, au început niște viziuni mai concrete și clare asupra lucrurilor și chiar mă bucur, că în situația asta nu avem timp pentru critici reciproce, ci trebuie fiecare să punem umărul - și puterea, și opoziția -, să ne aducem contribuția ca să ieșim din această pandemie cu cât mai puține jertfe.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG