Linkuri accesibilitate

Controverse parlamentare pe tema importului de piese auto la mâna a doua


Dezbateri contradictorii miercuri în Comisia parlamentară economie din cauza unui proiect de lege ce ar urma să elimine interdicția importului de piese auto la mâna a doua. Inițiatorul proiectului, deputatul PAS Dumitru Alaiba, președinte al comisiei, susține că în prezent deținătorii de automobile vechi sunt puși în situația să cumpere piese noi sau să le aducă de peste hotare, prin contrabandă. De partea cealaltă, deputați ai formațiunii Șor și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor insistă că inițiativa ar putea stimula scheme și monopoluri la importul de piese vechi, sugerând că și impactul asupra mediului nu a fost suficient analizat.

Controverse parlamentare pe tema importului de piese auto la mâna a doua
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00

Legislația Republicii Moldova interzice importul pieselor auto la mâna a doua. Doar piesele de schimb noi pot fi importate în mod legal. Încercările de a ocoli legea generează corupție, astfel a motivat, între altele, necesitatea anulării acestei norme, deputatul Dumitru Alaiba. El s-a declarat convins că nu toți deținătorii de mașini vechi își pot permite să le repare cu piese noi, prin urmare de-a lungul anilor s-au dezvoltat rețele prin care piesele second-hand sunt introduse în țară prin contrabandă, iar cele noi sunt importate de un număr limitat de companii care profită din monopolul ce le-a reușit:

„De această prohibiție beneficiază în primul rând cei câțiva dealeri actuali care vând la suprapreț piese noi, fiind protejați de lege, restul fiind împinși practic în ilegalitate. (...) Se creează o corupție imensă la vamă. Noi toți înțelegem că oamenii aceștia nu sunt criminali, dar fiindcă așa este legea, aceste bucăți de metal sunt confiscate, se intentează dosare... Doar pentru că există o interdicție, din punctul meu de vedere, nejustificată”, crede Dumitru Alaiba.

Mașini pentru dezmembrat se găsesc mai peste tot
Mașini pentru dezmembrat se găsesc mai peste tot

La începutul lunii trecute, Serviciul Vamal anunța că urmare a controalelor efectuate la mai multe parcuri de dezmembrări auto, au fost ridicate mai multe mașini vechi, cu numere străine, vândute la piese și care nu au fost vămuite conform legii. Fără a pune la îndoială necesitatea reglementării pieței de import a pieselor de schimb pentru automobile, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Oleg Reidman, susține că sunt șanse mari ca prevederea să aibă efect de bumerang, afectându-i în ultimă instanță tot pe proprietarii de mașini. În opinia deputatului, companiile de asigurări ar putea insista pe diminuarea despăgubirilor în caz de accident, făcând trimitere la valoarea pieselor la mâna a doua:

„Cuantumul despăgubirilor va scădea considerabil. În rezultat, noi practic vom obliga șoferii ce se vor adresa după compensarea pagubelor, să utilizeze piese de schimb mai ieftine și mai puțin sigure. În ce privește monopolul din domeniu, nimeni nu interzice altor companii să importe piese noi. Din punctul meu de vedere, această inițiativă nu ține cont de impactul asupra pieței asigurărilor”, s-a arătat convins deputatul BCS.

Oleg Reidman a mai adăugat că autoritățile ar trebui să fie cu ochi-n patru atunci când vor întocmi lista pieselor la mâna a doua ce vor putea fi importate și, mai ales, să ia în calcul controlul calității acestora. Deputatul partidului Șor, Vadim Fotescu, a mai observat că proiectul ar duce lipsă și de o analiză a impactului pe care această inițiativă ar putea să o aibă asupra mediului. Într-un recent interviu pentru postul nostru de radio, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a admis că în prezent, așa cum arată legea, practic forțează cetățenii s-o încalce pentru a avea acces la piese pentru mașinile mai vechi.

De ce noi să nu-i oferim posibilitate populației să depună declarații vamale

„Majoritatea importurilor acestora clandestine care se aduc inclusiv prin bagaj neînsoțit pe care îl transmit concetățenii noștri din diaspora ele sunt pline cu piese uzate. Și atunci când vameșul le depistează, vameșul deschide acel portbagaj și actul de corupție sau această neglijență, că nu putem să-i spunem act de corupție, este foarte simplu, poate să vadă acele piese sau să se facă că nu le vede. De ce noi să nu-i oferim posibilitate populației să depună declarații vamale, să declare, să plătească niște drepturi de import, o sumă anumită, simbolică, căci n-o să ridicăm noi bugetul Republicii Moldova pe taxele care se achită la importul pieselor uzate, dar persoanele să nu mai fie tentate de a purcede la asemenea acte?”, a atras atenția directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.

Proiectul de lege a fost avizat astăzi pozitiv în cadrul ședinței de Guvern, urmând ca dezbaterile să se mute în plenul Parlamentului.

XS
SM
MD
LG