Linkuri accesibilitate

Conturile false de pe Facebook şi încrâncenarea concurenților electorali


Retrospectiva săptămânii politice.

Comunicatul rețelei de socializare Facebook că a eliminat aproape 200 de conturi dubioase și anunțul eliberării piloților moldoveni care au petrecut peste trei ani în captivitate în Afganistan sunt analizate în rubrica retrospectiva săptămânii.

Conturile false de pe Facebook şi încrâncenarea concurenților electorali
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct


Printre cele 168 de pagini șterse de compania Facebook este și clona proiectului Stop Fals, inițiat în 2015 și care deconspiră știrile false din media. Jurnalista Lilia Zaharia de la Asociația Presei Independente și platforma on-line Stop Fals spune că pentru început a fost clonată pagina de internet a proiectului, care prelua integral majoritatea articolelor însă printre acestea mai lansa și falsuri. Era vorba în special de articole denigratoare la adresa opoziției și laudative când era vorba de guvernare.

De marți, spune Lilia Zaharia, clona Stop Fals nu mai poate fi găsită pe Facebook. Ziarista se arată convinsă însă că nu va dura mult până „postacii” vor găsi o altă modalitate de a infecta mediul online.

Nu cred că fabrica de trolli își va micșora din turații...

„Din comunicatul oficial pe care l-a emis compania Facebook vedem că procesul de blocare temporară a acestor pagini nu se oprește aici pentru a nu lăsa publicul să fie manipulat prin intermediul acestor instrumente. Dar nu cred că fabrica de trolli își va micșora din turații. Cred că ei sunt foarte inventivi și vor încerca să-și schimbe „câmpul de luptă” pe alte rețele sociale și ceea ce este cert e că o companie internațională a făcut ceea ce nu au făcut autoritățile de la noi.”

În comunicatul său, compania Facebook a mai precizat că a făcut publice acțiunile pe care le-a întreprins împotriva conturilor dubioase ținând cont și de contextul electoral din Republica Moldova. Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, constată că actuala campanie electorală este una dintre cele mai „murdare” de până acum. Un exemplu de cinism politic, în opinia ziaristei, îl reprezintă felul în care politicienii moldoveni au gestionat cazul celor doi piloți moldoveni eliberați din captivitate în Afganistan și aflați acum în Federația Rusă.

Cornelia Cozonac
Cornelia Cozonac

„Și o fac pentru a obține dividende politice pentru a capta alegătorul. Reprezentanții Partidului Democrat au vorbit despre această tragedie și l-au atacat pe președintele Dodon într-un spot electoral. Președintele Parlamentului Andrian Candu era îmbrăcat într-o scurtă cu însemnele partidului și, respectiv, tot discursul lui a fost difuzat ca și publicitate electorală. Pe de altă parte, îl vedem pe președintele Dodon plecat la Moscova unde discută despre acest caz, ulterior și el aduce acuzații oponenților lui pe acest caz și încearcă la fel ca să prezinte informațiile așa încât partidul pe care îl reprezintă să obțină votul alegătorilor.”

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău l-a convocat miercuri pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasențov, pentru a-i înmâna nota de protest în legătură cu ceea ce autoritățile de la Chișinău au numit tergiversarea accesului delegației moldovene la piloții eliberați recent din prizonierat din Afganistan și transportați la Moscova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG