Linkuri accesibilitate

Avocata copilului: mecanismele de combatere a exploatării muncii minorilor sunt ineficiente


Avocatul poporului pentru protecţia drepturilor copilului, Maia Bănărescu, a semnalat, la o conferinţă de presă, că tot mai mulţi copii sunt exploatați prin muncă şi că autorităţile nu au pârghii eficiente pentru a monitoriza şi pentru a combate fenomenul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct

Avocata copilului Maia Bănărescu le-a reproşat autorităţilor că ar face prea puţine pentru combaterea exploatării muncii minorilor, un fenomen care ia amploare, după părere sa, în loc sa fie diminuat. Maia Bănărescu a anunţat că se va preocupa prioritar de contractarea exploatării prin muncă a minorilor anul viitor:

„Este prioritar pentru anul 2018. Anul acesta am planificat alte activităţi. Intenţionez să elaborez nişte studii despre perceperea fenomenului şi de către maturi, şi de către copii. La moment sunt studii foarte învechite care nu reflectă situaţia reală. La fel, ar trebui să fie introduse modificări în Strategia cu privire la respectarea drepturilor copilului în care acest segment al muncii este foarte vag. Avem mult de muncă, inclusiv de umblat la legislaţie şi la mecanisme.”

Maia Bănărescu
Maia Bănărescu

Avocata copilului a cerut Parlamentului şi Guvernului să revadă strategia cu privire la respectarea drepturilor copilului şi să elaboreze un nou plan de acţiuni pentru aplicarea strategiei care a expirat în 2015 și nu a fost actualizat. Maia Bănărescu a deplâns faptul că un Comitet naţional director pentru eliminarea muncii copilului, deşi a fost creat în 2012, este ineficient:

„Acest subiect, fenomen este foarte slab reflectat şi asigurat de către autorităţile publice centrale cu responsabilităţi din domeniul muncii. Este nesemnificativă mişcarea în domeniul prevenirii şi combaterii exploatării muncii copilului, interzicerea formelor periculoase de muncă a copiilor.”

Maia Bănărescu şi-a exprimat regretul şi că în Republica Moldova nu este reglementată activitatea copiilor în gospodăriile casnice. Or tratați ca o resursă ieftină și chiar gratuită de muncă, mulți copii se văd siliți să-și ajute părinții și bunicii la munci dintre cele mai grele. Munca minorilor este folosită cel mai des în agricultură, comerț și la construcții, a mai spus avocata.

„Este foarte grav atunci când activităţile economice sunt efectuate de copil în contul datoriilor părinţilor. Exploatarea copilului prin muncă este foarte atractivă pentru angajatori, minorii nu își cunosc drepturile, nu știu de practica denunțării riscurilor și abuzurilor la care sunt supuși. Astfel, angajatorii nu respectă prevederile Codului Muncii în ceea ce ţine de durata zilei de muncă a unui minor și condițiile de activitate.”

De cele mai multe ori copiii sunt antrenați în muncă fără un contract legal, ce ar impune angajatorul să respecte regimul de muncă de 4-5 ore și condiții adecvate. Poliţia şi Inspectoratul de Stat al Muncii spun că nu au suficiente pârghii de monitorizare și contracarare a fenomenului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG