Linkuri accesibilitate

Coronavirusul produce frisoane înainte de campania electorală din Statele Unite


Președintele SUA, Donald Trump
Președintele SUA, Donald Trump

Coronavirus este fără îndoială o foarte serioasă problema medicală, dar este și una politică, în Statele Unite.

Până la un moment dat, strategia echipei președintelui Trump a fost una aparent câștigătoare din punct de vedere politic. Expresia „președinte pe timp de război” era menită a solidarizeze populația, în jurul liderului.

Coronavirusul și politica lui Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct



Conferințele de presă lungi și zilnice, în care președintele răspundea la întrebări, îi ofereau posibilitatea să se adreseze direct populației, vorbind despre politicile administrației. Până și includerea numelui președintelui pe cecurile de ajutor pentru populație arată, cu claritate, de unde vine sprijinul.

Dar lucrurile au început să se schimbe. Excese și gafe prezidențiale, suprasaturarea canalelor informaționale, dispute constantă cu mare parte din ziariști, la conferințele de presă, faptul că totul se petrece fără vreun filtru informațional, cum e de obicei canalul Fox, ci în fața unei populații avidă de informații despre virus, toate acestea par să dăuneze, spun sondajele, imaginii prezidențiale, într-un an electoral. Pentru republicani, în joc nu este doar președinția, ci și Senatul, unde încă sunt favoriți să mențină controlul, dar cu marje din ce în ce mai mici.

Candidat la președinție, democratul Joe Biden este tot mai vizibil în sondajele de opiniei publică
Candidat la președinție, democratul Joe Biden este tot mai vizibil în sondajele de opiniei publică

Veștile economice sunt proaste, 26 de milioane de americani au solicitat ajutor de șomaj. Președintele este devansat de candidatul probabil al democraților, Joe Biden în state considerate decisive cum sunt Michigan și Pennsylvania și chiar și în statul în care locuiește, Florida. Sprijinul în rândurile populației în vârstă, esențială pentru un al doilea mandat, se reduce simțitor. În acest context, președintele intenționează să reducă prezențele sale la conferințe de presă, legate de coronavirus. Economia fusese argumentul sau numărul unu, acum e în cădere liberă, iar criză de sănătate publică ridică serioase semne de întrebare cu privire la răspunsul administrației Trump.

Trebuie să dai oamenilor speranța

Tacticile obișnuite ale președintelui nu au același ecou, într-o perioada de criză, cum era cazul anterior. Deputatul republican de Oklahoma, Tom Cole i-a cerut public președintelui o schimbare de ton. „Trebuie să dai oamenilor speranța. Dar Trump, de obicei, oferă mânie, diviziuni și asta ne afectează negativ, politic” – a spus deputatul.

Republicanii speră că criză se va termină și că Trump va avea suficient timp până în noiembrie să-și creeze o imagine de salvator al economiei, cel care poate readuce prosperitate. Dar pentru că nu se știe dacă așa ceva va fi posibil, virusul jucând un rol important în ceea ce va urmă, republicani se tem mai ales când văd în sondaje că și senatori din partid din Arizona, Colorado, Carolina de Sud și Maine, sunt în urmă în sondaje, în parte din cauza percepțiilor legate de Donald Trump. Săptămână viitoare pare a aduce o schimbare a strategiei Casei Albe.

XS
SM
MD
LG