Ambasadorii Uniunii Europene au convenit miercuri să impună sancțiuni împotriva a 78 de persoane și șapte entități din Belarus după deturnarea avionului Ryan Air la Minsk, unde, autoritățile i-au arestat pe jurnalistului de opoziție Raman Pratasievici și pe prietena lui, Sofia Sapega.
Sancțiunile – care îl vizează de dată această direct și pe Alexandr Lukașenka șipe fiul său, ar urmă să fie adoptate în mod oficial, luni, la reuniunea miniștrilor de externe din țările comunitare. Noile sancțiuni ar urmă să afecteze sectoare cheie ale economiei din Belarus – precum producția de îngrășăminte chimice și sistemul bancar. Experți europeni spun însă că unele din țările Uniunii au tocmai afaceri importante în aceste domenii și s-ar putea să nu fie foarte simplu de a armoniza pozițiile miniștrilor de externe din cele 27 de țări comunitare. Țările Occidentale cer eliberarea lui Raman Pratasievici și a tuturor prizonierilor politici din Belarus.
În jur de 30 de mii de persoane au fost arestate în legătură cu participarea sau susținea protestelor masive organizate de opoziție anul trecut – timp de luni de zile – după alegerile , considerate fraudate, din august 2020. Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări democratice nu recunosc legitimitatea acelui scutin, care i-a dat lui Aleksandr Lukașenka al șaselea mandat.
Sofia Sapega este cetățean rus și ministrul belarus de externe Uladzimer Makey a început joi o vizită de două zile la Moscova, la invitația omologului său Serghei Lavrov, iar soarta tinerei se află pe agenda convorbirilor celor doi.
Pe 14 iunie, un tribunal din Belarus a respins apelul Sofiei Sapega pentru a fi eliberată, hotărând că arestarea ei a fost legală. Avocatul tinerei a afirmat că i s-a interzis printr-o decizie de judecată să divulge detalii ale cazului, dar centrul pentru drepturile omului Vyasna din Minsk spune că procurorii au acuzat-o pe Sapega de organizarea și pregătirea unor activități care au încălcat ordinea publică, de organizarea unor „tulburări de masă” și incitare la ură.
Săptămâna trecută, mama tinerei a dat publicitățîi mai multe scrisori ale fiicei ei de 23 de ani. În una dintre ele, publicată de serviciul rus al BBC, Sofia îi cere mamei sale să nu dea vina pe prietenul ei Pratasevici pentru ceea ce s-a întâmplat și se plânge că pierde viața din libertate. „Este foarte trist să mă gândesc la asta, dar se pare că îmi va fi dor de o mulțime de lucruri în viață”, a scris ea.
Sofia a mai scris și cum își omoară timpul în celulă făcând exerciții, citind și ținând un jurnal, spunând că nimic nu va fi ușor, dar crede că va fi capabilă să facă față situației actuale. Autoritățile bieloruse au publicat un videoclip cu Sofia Sapega în care ea mărturisește că este redactorul canalului Telegram - Cartea Neagră a Belarusului, interzis în Belarus ca „extremist”, canalul publicând informații personale despre angajații agențiilor de securitate ale țării.
Au fost publicate videoclipuri similare cu Pratasevici, în care spune că a contribuit la organizarea de „dezordini în masă” în timp ce activa în mișcarea pro-democrație din Belarus.
Opoziția și familiile tinerilor susțin că mărturisirile au fost obținute prin constrângere și că nu pot fi luate în seamă, continuând să ceară eliberarea tinerilor.
„Alexandr Lukashenka, vă cer milă! A venit vremea să punem capăt cruzimilor, lumea a fost copleșită în ultimul timp. Și dacă Sofia a făcut ceva în timpul relației ei cu Pratasievici, apoi aceea a fost o poveste de dragoste, și nu de credințe. Cred că ea l-a ajutat numai pe Român în muncă lui... Vă cer să avem o întâlnire particular. Și vă pot da toate garanțiile că fiica mea nu va mai fi implicată în nici o activitate ilegală”
…îi cerea într-o înregistrare video de joi Andrei Sapega, tatăl tinerei de 23 de ani arestată la Minsk, lui Alexandr Lukașenka.