Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă de Justiție: fosta magistrată Domnica Manole rămâne sub urmărire penală


Domnica Manole
Domnica Manole

Fosta judecătoarea a Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole, a pierdut la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) un proces împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Procuraturii Generale. CSJ a respins astăzi ca fiind neîntemeiată solicitarea de a anula hotărârile CSM prin care a fost dat acordul la urmărirea penală a fostei judecătoare. Domnicăi Manole i s-a deschis dosar penal după ce în 2016 a dat câștig de cauză Platformei Demnitate şi Adevăr care inițiase un referendum de modificare a Constituţiei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

După ce, marţi, Curtea Constituţională i-a dat câștig de cauză Domnicăi Manole pe motiv că verificarea judecătorilor de către SIS este neconstituțională, fosta judecătoare demisă din funcţie tocmai în baza unor avize ale SIS se aştepta la un verdict favorabil din partea CSJ. Şi asta chiar dacă instanţa supremă nu urma să se expună pe marginea demisiei judecătoarei, ci în privinţa iniţierii urmăririi penale a acesteia.

Decizia Curţii Supreme de a nu anula acea hotărâre a CSM care a făcut posibilă cercetarea penală a magistratei a dezamăgit-o pe Domnica Manole:

„În hotărârea CSJ de astăzi nu s-a făcut dreptate. Nu s-a ţinut cont de nimeni şi de nimic. Judecătorul nu poate fi sancţionat penal pentru o hotărâre anulată în căile de atac. A fost o şansă astăzi să demonstrăm comunităţii, societăţii internaţionale că justiţia funcţionează în Republica Moldova şi că actul justiţiei este pronunţat doar în baza legii şi intimei convingeri a judecătorului. Cu regret, nu s-a întâmplat acest lucru astăzi. Oricum, noi mergem în continuare. Vom ataca la CEDO.”

Domnica Manole a chemat în judecată CSM, după ce această instituţie care reprezintă breasla judecătorească, a decis într-o şedinţă cu uşile închise, la 31 mai 2016, să dea undă verde sesizării semnate de Procurorul General interimar Eduard Harunjen, care a cerut cercetarea penală a magistratei pentru hotărârea de a obliga Comisia Electorală Centrală (CEC) să pornească referendumul republican iniţiat de formaţiunea de opoziţie Platforma Demnitate şi Adevăr, plebiscit nedorit de putere. Respingerea de către CSJ a acestei cereri de chemare în judecată a fost calificata drept nemotivată de către avocata Domnicăi Manole, Viorica Grecu:

„Un an şi şase luni de zile în această cauză s-a făcut justiţie, dar nu s-a făcut dreptate. Mă bazez pe probele pe care le-am prezentat la materialele cauzei. Da, nu se critică soluţia înaltei curţi, dar putem să critică faptul că nu s-a făcut dreptate.”

După Hotărârea de astăzi a Curții Supreme, Domnica Manole va fi în continuare cercetată penal de către Procuratura Anticorupție, a precizat avocata. Ea nu a exclus o eventuală tergiversare a procesului.

Viorica Grecu a mai afirmat că dacă până acum se ferea să spună că e vorba de un dosar motivat politic, acum nu ar mai avea nici o rezervă.

Cealaltă cauză solicitata de Domnica Manole pentru a contesta decizia de a fi declarată incompatibilă cu funcția de judecător și eliberată din funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău va fi examinată în continuare de Curtea Supremă de Justiție.

Cazul magistratei Domnica Manole a stârnit protestul și îngrijorarea unor organizații civile din Moldova și din străinătate, precum și a unor instituții specializate ale Uniunii Europene. La scurt timp după ce a fost dispusă urmărirea penală a judecătoarei, Uniunea Europeană sugera Chișinăului, într-o declarație, că „judecătorii nu trebuie urmăriți penal pentru modul cum interpretează legile sau dovezile pe care le analizează, decât dacă aceste interpretări sunt făcute evident cu rea voință”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG