Linkuri accesibilitate

Rusia anunță producţia rachetei Sarmat, presupusă a străpunge scutul antirachetă al SUA


Noile arme prezentate de postul de televiziune RTR, 1 martie 2018
Noile arme prezentate de postul de televiziune RTR, 1 martie 2018

Mulți analişti militari pun la îndoială starea de pregătire a rachetelor, atrăgând atenţia că aceasta s-ar afla încă în stadiu de testare.

Rusia a anunțat că va începe curând să producă cea mai nouă rachetă balistică intercontinentală a sa, Sarmat, după ce Moscova a făcut cunoscut că și-a testat cu succes și noua rachetă hipersonică Hinjal, care, la fel ca Sarmat, este presupusă a putea străpunge scutul antirachetă american din Europa.

O parte din avertismentele recente ale oficialilor ruși, inclusiv Putin, au vizat de altfel indirect România, unde se află instalată o parte din elementele acestui scut, în localitatea Deveselu, alte elemente importante aflându-se în Polonia.

„Sarmat este o armă redutabilă. Sistemul de apărare antirachetă nu constituie un obstacol pentru ea”, a avertizat Vladimir Putin în discursul său din fața națiunii din 1 martie.

„Dar nu ne limităm la aceasta. Am început să dezvoltăm sisteme care nu utilizează în general o traiectorie balistică. O rachetă de croazieră la joasă altitudine cu o încărcătură nucleară şi o traiectorie imprevizibilă este invulnerabilă pentru toate sistemele existente de apărare antirachetă”, a afirmat Putin.

„Testele fac posibilă trecerea la un nou tip de armament cu o racheta de croazieră cu o gamă nelimitată de acţiune şi echipată cu sursă de energie nucleară. După cum ştiţi, încă nu există aşa ceva în lume”, a concluzionat atunci triumfător Putin.

Sarmat ar urma să înlocuiască în viitorul apropiat ICBM R-36M2 „Voievoda" (SS-18 Satan, conform codificării NATO) din dotarea forţelor strategice ruse. Rachetele „Voievoda”, datând din anii 1980, sunt cele mai puternice din dotarea armatei ruse, capabile să lovească orice tip de ţinte protejate de apărarea antirachetă existentă la ora actuală.

Necesitatea înlocuirii lor a apărut după ce Ucraina a suspendat orice fel de cooperare militară cu Rusia după anexarea Crimeii în 2014 şi a rolului său în conflictul din estul Ucrainei, întrucât racheta „Voievoda” era fabricată în Dnepropetrovsk (Ucraina).

Potrivit Moscovei, așadar, racheta Sarmat nu poate fi detectată de niciun sistem de apărare existent. Cu o rază de acţiune de 11.000 de km, Sarmat, spun rușii, poate transporta până la 10 ogive nucleare capabile să şteargă de pe faţa pământului o metropolă întreagă.

Imagini prezentate de postul de televiziune RTR
Imagini prezentate de postul de televiziune RTR

Rusia mai anunță că a creat noi arme nucleare subacvatice, în genul unor drone, pe care Putin le-a numit „pur şi simplu fantastice”, insistând, iarăși, că acestea nu pot fi contracarate la ora actuală. Dimensiunea lor ar fi de 100 de ori mai redusă decât a submarinelor moderne şi se spune că au nevoie de 200 de ori mai puţin timp pentru a intra în stare de luptă.

Mulți analişti militari, atât ruşi, cât și străini, pun însă la îndoială starea de pregătire a rachetelor Sarmat pentru lansarea în producţie, atrăgând atenţia ca aceasta s-ar afla încă în stadiu de testare. Performanțele lor sunt puse de asemenea sub semnul îndoielii, mai ales după ce s-a văzut că Putin, în prezentarea sa, a folosit unele imagini video vechi de un deceniu.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG