Țări cum sunt China și India au capacitatea de a diminua considerabil efectul sancțiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei, după ce aceasta a invadat Ucraina. Statele Unite au oprit de-acum importurile energetice din Rusia, numai că mare parte a acestora se îndreptau către Europa.
Acum și Uniunea Europeană a hotărât să interzică cea mai mare pare a importurilor de țiței din Rusia, dar asta nu va duce la izolarea acestei țări pe piețele energetice cât timp China și India continuă să importe și să finanțeze în felul acesta agresiunea rusă.
„Ne așteptăm ca cea mai mare parte a exporturilor pe care Rusia le pierde să se îndrepte către alte țări” – a spus Alan Gelder, vice președinte la firma energetică Wood Mackenzie, care continuă „Dacă rămân în stare să găsească cumpărători pentru exporturile lor și vor trebui să negocieze un preț, asta înseamnă că vor continua să obțină venituri. Dacă întreaga lume ar spune nu, ar fi o situație diferită, dar lumea nu o face” – a încheiat expertul.
Patrick De Haan de la firma de analiză GasBuddy susține că China și India se vor vedea și mai tentate să importe din Rusia tocmai din cauza embargoului european. De Haan crede că singura problemă pe care Rusia o va avea este cum să transporte petrolul către destinațiile respective. Analistul mai spune că țițeiul rusesc are o calitate care-l face atractiv pe piețele internaționale.
Kristine Berzina, care conduce echipa de geopolitică la Alianța pentru Democrație consideră tot favorabil Rusiei și faptul că interdicția europeană nu intră în vigoare imediat, oferind Moscovei mai mult timp să ajusteze. În plus, temerile de pe piețe contribuie la creșterea prețului petrolului adăugând la ceea ce Rusia câștigă.
Ben Cahill de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale susține însă că in ciuda minusurilor, sancțiunile europene reprezintă probabil acțiunea cea mai semnificativă pentru a limita folosirea de petrol rusesc. Problema este cât va suferi Rusia de pe urma pierderii acestei surse masive de venit și în ce măsură rușii vor reuși să redirecționeze petrolul dinspre Europa către Asia.