Este unul dintre primele zece exporturi ale Rusiei, în valoare de 4.5 miliarde de dolari, în 2021.
Rusia este cel mai mare exportator mondial de diamante neșlefuite. O firmă, parțial de stat, Alrosa, acoperă 90% din extracție. Ministerul american de finanțe l-a sancționat pe șeful companiei, Sergheevici Ivanov, în două rânduri, apoi în martie 2022, președintele Biden a emis un ordin care interzice importul diamantelor ne-industriale, din Rusia. Dar sancțiunile exclud diamantele prelucrate în terțe țări, ca de exemplu în India.
Faptul că diamantele prelucrate sunt excluse fac ca sancțiunile să rămână mai mult simbolice. Lucrurile stau la fel și în Europa, în ciuda nemulțumirii ucrainienilor. Belgia, principalul centru comercial a ezitat inițial, iar acum Bruxellul crede că orice sancțiunile trebuie să facă parte dintr-un pachet regional. Există speranțe că Uniunea Europeană ar fi mai dispusă să ia măsuri acum, pentru că volumul tranzacțiilor a scăzut.
Una dintre rațiunile pentru care diamante prelucrate scapă sancțiunilor este că sunt greu de urmărit, fiind obiectul unor multiple tranzacții. Există tehnologie cu laseri, care poate stabili de unde provine un diamant, dar ea nu este larg răspândită. Membrii Grupului celor 7 a decis să reducă considerabil acestă portiță de scăpare pentru ruși, încercând o bifurcare în care diamantele rusești să poată intra pe piețe internaționale, dar nu și în statele membre, dezvoltate. Există și riscul ca documentele însoțitoare să fie falsificate, pentru a ascunde provenineța diamantelor.
Departamentul de Stat a spus că principalul obiectiv a fost un consens la nivelul G7, care ar trebui urmat de o interdicție la importul de diamante prelucrate. Ambasada rusă la Washington citează recente declarații ale adjunctului ministrului rus al comerțului, care a arătat că restricțiile internaționale la importul de diamante rusești ar fi „iresponsabile” și contrare interereselor comerciale în țările care impun sancțiuni.