Linkuri accesibilitate

Cuplurile LGBT+ din România ar putea fi recunoscute în câteva luni


Imagini de la Marșul Pride de la București, ediția 2023 (foto: Asociația ACCEPT)
Imagini de la Marșul Pride de la București, ediția 2023 (foto: Asociația ACCEPT)

După luni de împotrivire, România a dat miercuri primul semnal clar că acceptă o decizie CEDO privind drepturile cuplurilor de același sex. Ministerul de Externe al țării din UE a lansat un demers oficial de aplicare a deciziei, așa că parteneriatele civile ar putea deveni realitate la primăvară.

Principala asociație pentru drepturile persoanelor LGBT+ din România a salutat miercuri demersul ministrei de externe Luminița Odobescu privind aplicarea unei decizii a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) care ar putea duce la recunoașterea legală a cuplurilor de același sex.

„Sperăm că scrisoarea înaintată [de ministra Odobescu, n. red.] Guvernului și Parlamentului va urgenta debutul dezbaterilor parlamentare privind recunoașterea și protecția legală a familiilor formate din persoane de același sex, inclusiv prin reglementarea parteneriatului civil pentru persoanele LGBT”, se spune într-o declarație a Asociației ACCEPT.

România este una din puținele țări din UE care nu recunosc în niciun fel drepturile cuplurilor de același sex, alături de: Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

În luna mai, CEDO a dat dreptate Asociației ACCEPT și unui număr de 21 de familii nerecunoscute de România, obligând statul român să le dea statut legal. În luna septembrie, CEDO a respins o contestație făcută de guvernul României, lăsând în vigoare decizia.

Potrivit G4Media.ro, statul român ar trebui să o aplice cel mai târziu la 25 martie, anul viitor.

Într-o declarație de miercuri, Asociația ACCEPT spune că „accelerarea procesului de adoptare a unei legislații care să asigure protecție și recunoaștere tuturor familiilor este cu atât mai justificată cu cât societatea românească transmite semnale clare cu privire la existența acestei nevoi” și aduce ca exemplu participarea a zeci de mii de persoane la cea mai recentă ediție a Marșului Pride de la București, dedicat tocmai egalității familiilor de orice fel.

Nu este prima dată când o țară din UE este obligată de CEDO să dea cuplurilor de același sex anumite drepturi legale. În 2015, o decizie asemănătoare cu cea luată anul acesta la adresa României a făcut Italia să accepte parteneriate civile pentru homosexuali – ultima, dintre țările Europei Occidentale.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG