Linkuri accesibilitate

Curtea Europeană de Justiție condamnă Ungaria pentru „legea Soros”


La Budapesta, mii de persoane au participat la manifestațiile de protest împotriva noii legislații care desființa practic Universitatea Central Europeană, 12 aprilie 2017

Viktor Orban a beneficiat el însuși în tinerețe, în 1989, de o "bursă Soros" pentru a studia în Anglia, la Oxford.

Curtea Europeană de Justiție a decis astăzi că Ungaria și-a încălcat propriile obligații contractuale prin acea lege a învățământului superior, în virtutea căreia Universitatea Central Europeană din Budapesta (așa-numita „Universitate Soros”) a fost forțată să se mute la Viena (în 2019).

Curtea Europeană de Justiție condamnă Ungaria pentru „legea Soros”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Până acum, presiunile politice ale Uniunii Europene nu duseseră la nimic bun. Guvernul lui Viktor Orban nu renunțase la lege nici după amenințarea cu aplicarea procedurii prevăzute în Art. 7 al tratatelor europene, acel articol în virtutea căruia unei țări membre i se poate retrage dreptul de vot din pricina nerespectării regulilor statului de drept.

Mii de studenți au protestat duminică la Budapesta pentru independența universităților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Suprimarea dreptului de vot ar atrage după sine imposibilitatea de a vota în proceduri financiare care ar defavoriza Ungaria. Aplicarea Art. 7 este cea mai severă măsură care se poate aplica unei țări. Nu există procedură de excludere din UE.

Luna trecută, liderii UE au căzut însă de acord și asupra unui mecanism prin care acordarea fondurilor UE ar fi de acum înainte condiționată de respectarea regulilor democrației.

Încălcarea prevederilor OMC (WTO)

Curtea Europeană de Justiție a găsit un unghi neașteptat pentru condamnarea legii învățământului a lui Orban. Aceea că ea contravine regulamentelor internaționale, acceptate legal de Ungaria, în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.

Verdictul tribunalului european constată că prevederile legii maghiare sunt discriminatorii împotriva universităților străine. Condițiile introduse de Ungaria pentru a permite instituțiilor superioare de învățământ să activeze pe teritoriul său sunt de altfel «incompatibile cu dreptul uniunii Europene».

Noua lege maghiară le obligă să-și ducă principalul activității pedagogice în țara de origine. Asta contravine cartei fundamentale a UE în chestiunile privind libertatea academică. Ba chiar, pe scurt, contravine principiilor pieței libere.

De mai mulți ani, Orban și guvernul lui se străduie să-l prezinte pe miliardarul american George Soros, de origine maghiară, ca pe un inamic al Ungariei.

În 2017, guvernul Orban mai introdusese și ceea ce a fost numit "legea Soros", similară cu legislația din Rusia, prin care ONG-urile care primesc anual mai mult de 7 milioane de forinți (25.000 euro) din străinătate sunt obligate să-și facă publice finanțele.

Viktor Orban a beneficiat el însuși în tinerețe, în 1989, de o "bursă Soros" pentru a studia în Anglia, la Oxford.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG