Când comentatorii pro-Kremlin încearcă să pună în ceață faptele despre MH17, ei însistă că orice investigație care nu include Rusia între anchetatori nu poate fi considerată credibilă (în ciuda faptului că singurele „probe” prezentate de Rusia au fost fabricate).
Strategia - când un actor creează o problemă și insistă că problema nu poate fi rezolvată fără permisiunea și cooperarea sa - poate avea multiple aplicații, și poate fi de asemenea foarte eficientă în domeniul comunicării.
Falsuri despre falsuri
Astfel, Rusia - a cărei diseminare agresivă de informații false și dezinformări a făcut din ea singurul actor internațional care i-a determinat pe cei 28 de șefi de state din UE să ceară crearea unei unități anti-dezinformare - Rusia, deci, s-a declarat public îngrijorată de „răspîndirea de știri false”, cum a informat Vice News în mai. O înaltă oficialitate de la ministerul rus de externe a spus că problema ar trebui abordată la nivelul Națiunilor Unite.
„[Maxim] Buiakevici a propus ca țările să conlucreze la dezvoltarea unui sistem sub auspiciile ONU care să combată proliferarea știrilor false, unul care să respecte interesele tuturor țărilor”, se spune în acel articol.
E greu de văzut cum anume ar putea această inițiativă să aibă vreodată un rezultat care să aibă sens.
Acuză-ți dușmanul de ceea ești tu vinovat
Nu e primaoară când Kremlinul simulează că e interesat să intre în domeniul combaterii dezinformării. Acum un an, ministerul rus de externe a anunțat un proiect de urmărire a „știrilor false” despre Rusia în presa occidentală
Încercările de verificare a faptelor s-au limitat la o imensă ștampilă roșie care spune FALS, și curînd au fost ridiculizate de comunitatea de experți. Pentru comparație, vezi secțiunea disproof la unul din cazurile relatate recent în ultimul #DidinfoReview.
Cam în aceeași perioadă, bastionul dezinformării de la Kremlin numit Russia Today a anunțat și el crearea unui serviciu de verificare a faptelor numit „FakeCheck”. Și în acest caz tentativa de a intra în domeniul contracarării dezinformărilor a fost caracterizată drept fragilă de experții reali ai subiectului (vezi un alt articol DFRlab: „Cele patru intrări finale FakeCheck reciclează conținut, dar par că fac asta nu pentru a expune dezinformarea, ci pentru a o perpetua”, scrie Ben Nimmo.
În afară de cele de mai sus, mai este încă un beneficiu pentru Rusia în lansarea inițiativelor de acest fel. Când pretinzi că ești îngrijorat de o problemă, asta îți dă ocazia să te prezinți pe tine însuți în chip de victimă a problemei, nu ca instigator al ei.
Cu alte cuvinte, folosite de contul nostru satiric preferat, acuză-ți dușmanul de ceea ești tu vinovat.
Nu e de mirare deci că pentru consumatorul de media obișnuit, aceste păpuși matrioșka cu minciuni fără de sfîrșit înăuntrul altor minciuni mai mari acoperite în minciună par mai degrabă ...mincinoase.
Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.