Linkuri accesibilitate

De ce nu se autorizează vaccinarea copiilor în R. Moldova?


După ce Ministerul Sănătății a anunțat că numărul de cazuri de infectare cu COVID-19 printre copii a crescut cu aproape 30% în ultima săptămână, mai multe instituții de presă au întrebat autoritățile de ce nu autorizează vaccinarea copiilor, ca în alte țări. Ministerul Sănătății întârzie să dea vreo explicație.

De ce nu se autorizează vaccinarea copiilor în R. Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Discuțiile despre vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 s-au întețit mai cu seamă după anunțul lansat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, prin vocea unui medic epidemiologic, că R. Moldova ar putea iniția procesul de imunizare a adolescenților începând de săptămâna viitoare când țara ar urma să recepționeze loturi din achiziția de 700 de mii de doze de vaccin Pfizer, administrarea acestui tip de vaccin copiilor de la 12 ani fiind aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Medicul epidemiolog Veaceslav Guţu, care a făcut anunțul preluat ulterior de mai multe instituții media, a precizat că vaccinarea copiilor a fost recomandată încă la finele lunii august de către Comitetul Național Consultativ de Experţi în domeniul imunizării creat la inițiativa Guvernului. A urmat reacţia Ministerului Sănătăţii care a spus că nu a autorizat prin ordin vaccinarea copiilor, că opinia Comitetului de Experţi are doar titlu de recomandare şi că Ministerul optează în continuare doar pentru imunizarea adulților, aşa cum e prevăzut şi în Planul Naţional de Vaccinare. Ministerul Sănătății, căruia i-am cerut detalii despre atitudinea rezervată faţă vaccinarea copiilor, nu ne-a răspuns deocamdată solicitării.

Cum îşi motivează însă Comitetului consultativ de experţi recomandarea de a începe imunizarea adolescenților? Am întrebat-o pe Angela Paraschiv, şefa departamentului epidemiologie a Universității de Medicină:

„În primul rând pentru că vaccinarea copiilor de la 12 ani este deja aprobată în mai multe ţări. Chiar dacă fac forme uşoare, copiii oricum se infectează, dar sunt şi copii care fac forme grave, sunt înregistrate la nivel mondial inclusiv decese. De aceea Comitetul s-a expus pentru vaccinarea copiilor începând de la 12 ani, prioritar a celor care au risc sporit de a dezvolta forme grave, inclusiv decese.”

Experta în sănătate publică Ala Tocarciuc afirmă că decizia de a autoriza vaccinarea copiilor este foarte complexă şi trebuie bine cântărită înainte de a fi luată, aşa cum s-a întâmplat în alte state. După părerea expertei, în cazul R. Moldova, Ministerul Sănătăţii ezită să aprobe o asemenea decizie pentru că nu există suficiente studii clinice de impact şi nu s-ar întruni toate componentele necesare iniţierii acestui proces.

Este o decizie complexă la baza căreia trebuie să fie mai mulţi factori

„Este o decizie complexă la baza căreia trebuie să fie mai mulţi factori. Unul ar fi cantitatea suficientă de vaccinuri. Doi - indicaţia pentru copii trebuie să fie aprobată în fiecare ţară este o decizie regulatorie, luată la nivel legislativ. Datele clinice care vorbesc despre eficienţa vaccinului la copiii ar fi o a treia componentă. O patra ar fi reacţiile adverse observate în rândul copiilor acolo unde procesul de imunizare a fost deja iniţiat. Cinci - impactul pe termen lung asupra sănătăţii copiilor. Faptul că Ministerul nu aprobă pot doar să presupun că din cauza că nu sunt întrunite toate aceste componente.”

Experta Ala Tocarciuc mai consideră că decizia de a autoriza vaccinarea copiilor, fiind extrem de nepopulară, ar trebui precedată de ample dezbateri în societate.

XS
SM
MD
LG