Linkuri accesibilitate

De ce se pregătește România să prelungească starea de alertă


Prelungirea stării de alertă este „aproape iminentă”, potrivit ministrului sănătății din România, Nelu Tătaru.

El anticipează că numărul infectărilor zilnice în următoarele două săptămâni va fi între 500 și 700.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a mers însă mai departe și a spus în fața parlamentarilor români că în perioada 6-12 august variantele sunt următoarele:

Cea optimistă, în care vor exista 1000 de infectări pe zi.

Cea pesimistă, cu 1400 de infectări zilnic

Aritmetica sugerează că, în cazul în care predicțiile lui Raed Arafat se vor adeveri, numărul îmbolnăvirilor într-o singură lună ar ajunge la 35 000, adică mai mult decât totalul infectărilor din ultimele cinci luni de epidemie.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru crede că evoluția epidemiologică din România nu ar impune reinstaurării stării de urgență. Lucrurile sunt însă în evoluție, iar politicienii nu vor să restrângă din nou drepturile, fiindcă urmează alegeri locale în septembrie și scrutinul parlamentar din noiembrie. Diferiți oficiali români spun însă în conversații private că nu sunt excluse amânări ale alegerilor din România, dacă epidemia progresează ca acum într-un ritm susținut. Actuala stare de alertă expiră pe 17 iulie. Potrivit legii privind starea de alertă, guvernul nu are nevoie de încuviințarea Parlamentului pentru prelungirea acestei măsuri.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, în ultimele 24 de ore, au murit în România 30 de persoane infectate cu noul coronavirus. Un deces face parte din categia de vârsta 40-50 de ani și alți trei între 50 și 60 de ani.

În România au fost raportate marți alte 637 de noi îmbolnăviri, după ce ieri au fost făcute peste 14.000 de teste. Prelungirea stării de alertă vine, la pachet, cu obligaţia de a purta, în continuare, mască în spaţiile publice închise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport, până la momentul la care starea de alertă va fi ridicată.

Miercuri este așteptată o ședința de urgență a guvernului, unde se va hotărî probabil prelungirea stării de alertă, care să cuprindă propunerile Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile pe întreg teritoriul României are loc în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări cu coronavirus, după ce Curtea Constituțională a lăsat țara fără o bază legală pentru internarea obligatorie sau carantinarea persoanelor bolnave sau suspecte de a fi infectate, iar senatorii tergiversează adoptarea unei legislații conforme.

XS
SM
MD
LG