Linkuri accesibilitate

Gazpromul a scumpit gazele pentru Moldova cu 25% din ianuarie. Când se vor majora tarifele interne?


Imagine generică
Imagine generică

Fostul director general al ANRE, Victor Parlicov, spune că despre acestă scumpire se ştia de-o lună, dar „nimeni nu a vrut să dea veşti proaste înainte de alegeri”.

Concernul rus Gazprom a mărit cu aproximativ 25% tarifele la gazele livrate Republicii Moldova conform formulei contractuale de recalculare periodică a prețului în funcție de cel al petrolului la burse. Majorarea este valabilă de la începutul anului, dar s-a aflat de ea abia acum, după alegeri. Noua componență a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ar trebui să ajusteze tarifele interne, în caz contrar va crește spectaculos datoria importatorului Moldovagaz față de Gazprom. Când și cum o va face?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct

Despre scumpirea, intrată în vigoare cu aproape trei luni în urmă la Chişinău, s-a aflat nu de la Agenţia Naţională de Reglementări în Energetică – instituţia responsabilă de stabilirea tarifelor -, ci datorită presei. Cea care a făcut anunţul e publicaţia cu profil economic Mold-street.md, care a solicitat de la Moldovagaz şi a publicat zilele trecute informaţia.

Este aceeaşi publicaţie care anticipa încă în timpul campaniei electorale scumpirea, descriind în felul următor, într-un articol, premisele ei: „tarifele la gazele naturale ar putea creşte semnificativ după alegeri, întrucât preţul de import s-a majorat pe parcursul anului 2018 cu circa o treime – de la 215 dolari pentru mia de metri cubi la 283 de dolari – în timp ce în calculul tarifului mediu pentru tot anul 2018 a intrat un preţ mediu de doar 178 dolari mia de metri cubi. Devierea financiară e de 700 de milioane”.

ANRE a numit atunci „falsă” informaţia, infirmând de asemenea că ar avea vreun plan de majorare de tarife în timpul apropiat.

Reacţionând acum la informaţia deja confirmată oficial despre scumpirea cu 25%, până la aproape 240 de dolari pentru mia de metri cubi, a importurilor, ANRE a făcut o nouă încercare să liniştească consumatorii. Prin vocea unuia din directorii săi, Ştefan Creangă, fost preşedinte de comisie parlamentară, proaspăt director la agenţie, ANRE a spus că scumpirea de tarife nu ar fi iminentă, pentru că nu se ştie cum vor arăta preţurile în trimestrele următoare. Într-o încercare de a se justifica în faţa reproşului că a ascuns din interesul electoral al puterii scumpirea importurilor, agenţia a spus într-un comunicat că, de fapt, nici nu a primit deocamdată o solicitare de majorare de tarife de la furnizor.

Putea ANRE împreună cu Moldovagaz evita în mod intenţionat să informeze publicul despre scumpire? Un fost şef al ANRE, expertul în energetică Victor Parlicov admite că da:

Victor Parlicov
Victor Parlicov

„Preţul gazului niciodată nu vine pe 1 ianuarie, ci prin februarie, pentru că e vorba despre calcularea preţului mediu de livrare în statele Europei de Est şi se ia din rapoartele auditate ale Gazprom. Deci, durează. Şi acum tot aşa a fost – pe la mijloc de februarie era cunoscut deja preţul. Faptul că nu s-a comunicat înainte de alegeri evident că are conotaţie electorală: nimeni nu a vrut să dea veşti proaste înainte de alegeri.

Formal lucrurile nu sunt legate. Dar nu exclud că dat fiind controlul politic şi capacitatea politicului din R. Moldova de a controla managementul Moldovagaz - s-a văzut cine a fost numit preşedinte al consiliului de administraţie şi cum a fost agreat de Gazprom - asta vorbeşte despre control puternic al PD asupra întreprinderii.”

Vor putea, însă, cele două entităţi evita majorarea de tarife, fie acum, fie în câteva luni, aşa cum pare să fi sugerat unul dintre noii directori ai ANRE? Răspunsul pe care îl are la această întrebare Victor Parlicov este mai nuanţat.

Vin alegerile locale. Vom vedea cum se va comporta Moldovagaz şi ANRE...

„Într-adevăr, procedura presupune că operatorul se adresează după ajustarea tarifelor la ANRE şi e adevărat că Moldovagaz, odată ce din februarie preţul a fost confirmat, trebuia să se adreseze la ANRE cu solicitarea de ajustare a tarifelor pentru ca să-şi poată întreţine infrastructura şi onora obligaţiile faţă de Gazprom. Faptul că nu au făcut-o, e vorba de relaţie neformală între PD şi conducerea Moldovagaz şi de interesul PD ca în ajun de alegeri să nu se producă scumpiri. Dar anul acesta tot anul avem alegeri. Vin alegerile locale. Vom vedea cum se va comporta Moldovagaz şi ANRE. Pentru mine este evident că ANRE va continua să se comporte ca o unealtă politică a PD, prin urmare, în baza unei indicaţii venite de la partid, va majora, sau va reduce - ce li se va spune, aceea vor face.”

Suspiciunile de control politic asupra ANRE au existat şi la ultima modificare de tarif la gazele naturale, de primăvara trecută, dar cele mai multe critici agenţia şi le-a atras atunci pentru decizia de a pune în aplicare retroactiv noul tarif, mai mic cu 20 la sută. Scumpirea importurilor de acum pică cel mai prost totuşi pentru preşedintele Igor Dodon, care a făcut nenumărate promisiuni de ieftinire a gazelor, mai ales după ce obţinuse pentru R. Moldova statutul de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice dominate de Rusia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG