Linkuri accesibilitate

Decalajul est-vest divizează în continuare Germania


Poarta Brandenburg din Berlin.
Poarta Brandenburg din Berlin.

Acest decalajul se va resimţi pînă în 2045 din cauza natalităţii scăzute şi a migrării interne.

Decalajul est-vest divizează, în continuare, Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct


De la unificarea celor Germanii, în urmă cu 28 de ani, au părăsit 2 milioane de persoane partea răsăriteană a ţării. Aceste date demografice au fost publicate luni de către Oficiul Federal de Statistică din Wiesbaden. Potrivit Oficiului, numărul locuitorilor în noile landuri federale din est (inclusiv din Berlin) a scăzut cu o zecime faţă de 1990. Asta înseamnă că în răsărit trăiesc în prezent 16,2 milioane de locuitori. În partea occidentală a Germaniei, în schimb, numărul locuitorilor a crescut în aceeaşi perioadă cu 8,2 procente, ceea ce înseamnă 66,6 milioane de locuitori. Din statistica citată rezultă că numărul locuitorilor din toată Germania a crescut cu 3 milioane. Asta înseamnă în total 82,2 milioane de persoane.

Cauzele pentru situaţie demografică îngrijorătoare din răsărit se pot depista în Raportul guvernamental privind starea unităţii germane (textul integral poate fi citit aici). Cu prilejul prezentării raportului, Christian Hirte, care răspunde din partea guvernului de noile landuri federale din răsărit, a arborat un optimism prudent, referindu-se, în primul rînd, la realizările pozitive.

„Ţin să precizez că, în general, avem mai multe motive să fim mîndri decît motive de scepticism şi supărare”.

Vorbind despre o apropiere continuă între est şi vest, Hirte a trecut imediat la enunţarea realizărilor în domeniul infrastructurii, în domeniul protecţiei mediului şi în cel al sănătăţii. Totodată, a precizat că în răsărit şomajul a scăzut la un „nivel istoric”. Salariile tarifare se apropie de cele din vest, fiind doar cu doi la sută mai scăzute. Este vorba deci doar despre salarii din anumite firme, negociate de către sindicate. Dacă se face o comparaţie a nivelului salariilor, în general, atunci se poate constata un decalaj de 15 la sută.

Puterea economică a estului stagnează, fiind de numai 73 la sută făţă de vest. Produsul intern brut a crescut în est cu numai 1,9 la sută faţă de partea occidentală unde s-a înregistrat o creştere de 2,3 procente.

Într-un sudiu, citat luni de revista „Focus”, se prezice nu numai o creştere a decalajului est-vest, ci şi un decalaj nord-sud...

Responsabilul guvernamental Hirte a recunoscut că aceste cifre reflectă într-un mod elocvent şi problema demografică din est. Scăderea populaţiei nu poate fi compensată aşa de uşor, a precizat el.

Într-un sudiu, citat luni de revista „Focus”, se prezice nu numai o creştere a decalajului est-vest, ci şi un decalaj nord-sud.

Decalajul est-vest se va resimţi pînă-n anul 2045. Asta din cauza natalităţii scăzute şi a migrării interne. Dacă astăzi se poate spune că puterea economică pe cap de locuitor în răsărit este cu un sfert mai mică decît în vest, în 2045 va scădea la două treimi şi se va situa chiar şi sub nivelul anului 2000.

Dacă numărul locuitorilor a crescut în întreaga Germanie, în 2045 se va înregistra o scădere a populaţiei cu 2,5 la sută. Cu alte cuvinte, Germania va avea atunci aproximativ 80 de milioane de locuitori, faţă de peste 82 de milioane de oameni care trăiesc astăzi în această ţară.

XS
SM
MD
LG