Linkuri accesibilitate

Deputaţi din PAS şi PPDA critică inițiativa guvernării de indexare a pensiilor de două ori pe an, votată în prima lectură


Legislativul de la Chişinău
Legislativul de la Chişinău

Parlamentul de la Chișinău a adoptat în prima lectură proiectul de lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie – pentru toți pensionarii. La 1 aprilie coeficientul de indexare va constitui inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent, iar la 1 octombrie coeficientul de indexare va constitui inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs. Deputații PAS și PPDA au criticat inițiativa, calificând-o ca fiind una antisocială, informează agenția IPN.

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus că la 1 aprilie va fi aplicată norma în vigoare și pensiile vor fi indexate cu 4,8%. În octombrie, conform prognozelor, indexarea va fi de 3%.

Deputatul Dan Perciun, Fracțiunea PAS, Blocul ACUM, a constatat că odată cu modificările propuse și prognoza existentă, pensiile vor fi indexate mai puțin decât în condițiile prevederilor în vigoare: „La nici trei luni de la modificările votate de toți în parlament, guvernul, la indicația președintelui Dodon, vine cu un șir de modificări în defavoarea pensionarilor. S-au făcut anumite promisiuni și acum nu pot fi îndeplinite. Cum să caracterizăm un asemenea guvern? Nicicum altfel decât neprofesionist. Cum să caracterizăm un președinte care promitea în august majorarea anuală (a pensiilor), în viitorii trei ani de zile, cu cel puțin 10%, iar azi se laudă cu indexarea de două ori pe an, dar în jumătate. De două ori pe an, dar de două ori mai puțin”, a declarat parlamentarul.

Alexandru Slusari, deputat al Fracțiunii ACUM, Platforma DA, a menționat că dacă cel puțin se păstrau actualele prevederi, cei cu pensiile sub minimul de existență urmau să fie indexate cu 9,6%. Or, odată cu introducerea modificărilor, pensiile sub minimum de existență, în cel mai bun caz, vor fi indexate cu 7%. Deputatul a mai spus că trebuie să fie votată inițiativa Partidului Politic Platforma „Demnitate și Adevăr”, care prevede aplicarea coeficientului ratei inflației anuale pentru anul precedent, și nu pentru ultimele șase luni cum propune guvernarea.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG