Două evenimente de ieri – prezența preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, fost ofițer KGB, la ceremoniile funerare ale activistei pentru drepturile omului Ludmila Alekseeva și discursul său la dezvelirea bustului laureatului premiului Nobel pentru Literatură Aleksandr Soljenîțin, un supraviețuitor al Gulagului, au readus în discuţie acut problema rescrierii istoriei. Diana Răileanu a stat de vorba cu doctorul în istorie și conferențiarul universitar de la Chişinău Mariana Țăranu:
Mariana Țăranu: „Este un gest greu de înțeles atunci când vorbim despre un stat cu un regim politic dictatorial, totalitar, autoritar. Așa cum este la momentul de față situația din Rusia, este greu a se înțelege ce se întâmplă de facto într-un stat și ce este un PR politic. De altfel, în cadrul oricăror regimuri nedemocratice tot timpul, pe de o parte, autoritățile statului au arătat oamenilor că susțin democrația, că promovează drepturile omului. Aceasta se făcea doar atunci când era presă, doar atunci când era mulțime, dar, pe de altă parte, lucrau cu metode KGB-iste pentru suprimarea oricărei opoziții. Deci, aceasta nu este altceva decât un PR. Cu atât mai mult, cu cât la momentul de față comunitatea internațională critică politica externă a Federației Ruse în ceea ce privește Ucraina, ocuparea unui teritoriu al unui stat vecin și crearea enclavelor separatiste. Toată lumea conștientizează acest lucru. Pe de altă parte, șeful statului vrea să arate că nu, din contra, acesta este un regim democratic în Rusia și chiar însuși președintele susține eventual opoziția sau pe cei care promovează drepturile omului. Deci nu este altceva decât un PR politic ieftin și o demonstrație a democrației declarate în fața Occidentului.”
Europa Liberă: Totuși, președintele Federației Ruse nu este o figură atât de frecvent prezentă la funeraliile oamenilor de cultură. Are de suferit cauza pentru care a luptat Ludmila Alexeeva pe parcursul vieții și imaginea personalității sale?
Mariana Țăranu: „Ludmila Alexeeva a fost, din păcate, vorbim la timpul trecut, a fost o personalitate mult prea cunoscută și mult prea vizibilă pentru acțiunile sale, în primul rând, în afara statului Federația Rusă și nicidecum nu va suferi imaginea ei, pentru că politicienii, oamenii raționali din Occident înțeleg foarte bine care este situația din Federația Rusă și în momentul în care se salută respectuos cu Putin, îl invită la diferite evenimente, îl invită nu de aceea că îl stimează, dar de aceea că este un președinte de țară, că Rusia este o mare putere și așa de fapt cere diplomația. Nu, personalitatea ei niciodată n-o să sufere! Este o prea grea figură ca să sufere și mult prea multe fapte bune a făcut și comunitatea internațională conștientizează valoarea doamnei defuncte și înțelege foarte bine care sunt realitățile din Federația Rusă.”
Europa Liberă: Dar, în acest caz, pentru cine face dl Putin toate acestea? Pentru că astăzi Domnia sa inaugurează și o statuie a lui Aleksandr Soljenițîn la o sută de ani de la naștere. Cum ziceam, cui sunt transmise aceste ieșiri ale liderului de la Kremlin?
Mariana Țăranu: „Comunității internaționale, pentru că critică acum Federația Rusă pentru intervenția în Ucraina. Foarte bine se cunosc multiplele ciocniri, mai bine zis, nu ciocniri, dar multiplele demonstrații stradale, atunci când poliția a suprimat orice gest al acelor care aveau altă poziție decât politica oficială a statului, mai ales în Sankt Petersburg în ultimul an chiar. Și se încearcă a demonstra comunității internaționale precum că în Federația Rusă există diversitate de opinii, inclusiv prin aceste inaugurări care se fac în ultimul timp. Dar să nu uităm: mass-media este direcționată spre menținerea regimului Putin, să nu uităm că grupuri întregi de politologi la toate posturile de televiziune din Federația Rusă, dar și din cele care activează ca sateliți în fostele state CSI, toți au un singur scop: menținerea regimului autoritar al lui Putin în Federația Rusă și justificarea expansiunii externe, îndeosebi în cazul fostelor republici sovietice, pe care Putin și Federația Rusă nicidecum nu le acceptă ca subiecți independenți, dar le consideră ca o entitate a Federației Ruse. Și dacă analizăm în zona aceasta unde este inclusiv Republica Moldova, deci enclave separatiste sunt în Ucraina mai nou create, în Republica Moldova, în Georgia, acolo unde au avut intervenții; în Armenia, să nu uităm. Deci în acest cordon se creează enclave separatiste. Și atunci, noi despre ce putem să vorbim?”
Europa Liberă: Unii ar zice: „Bine, dar dacă președintele rus nu ar fi făcut aceste gesturi, oricum era criticat”. Dvs. ce le-ați răspunde?
Mariana Țăranu: „Dacă vorbim despre critică internă, pe Putin foarte puțin îl interesează ce crede propriul popor, pentru că este o cenzură foarte drastică a mass-mediei și cei care îl critică pe adevăratelea niciodată vocea lor nu va fi auzită. Ce prezintă statul Federația Rusă? Statul Federația Rusă este un regim autoritar, este o democrație de partid și nimic absolut nu mișcă fără știrea securității, care se subordonează direct șefului statului. Aici, dacă vorbim de Rusia, nu poate fi vorba nici pe departe de nimic absolut democrat. Uitați-vă, fiecare post de televiziune cât de bine este controlat. Mai bine zis, publicitate ascunsă se face chiar și atunci când este vorba de mesaje pacifiste. Permanent se vede cu ochiul clar această politică de centralizare a statului, de controlare a tot ce este posibil și camuflarea politicii externe agresive a Federației Ruse.”