Este al doilea an când, pe 29 septembrie se marchează „Ziua Internațională a Conștientizării asupra Risipei de Alimente”, cu scopul de a atrage atenția autorităților și simplilor cetățeni despre efectele negative ale risipei de produse, dar și asupra situației precare în care se află milioane de persoane din cauza foametei. În Republica Moldova, funcționează o Bancă de alimente, unde ajung produse alimentare destinate pentru susținerea persoanelor nevoiașe, beneficiari ai mai multor servicii sociale din țară. O discuție despre cum funcționează Banca de Alimente cu directorul aceasteia, Oleg Paraschiv.
Oleg Paraschiv: „Ca și proces, noi avem toată logistica necesară prin care putem prelua produsele de la cei care operează în tot lanțul agroalimentar, începând de la producători, procesatori, exportatori și retaileri. Le preluăm, le aducem la un depozit de unde sunt repartizate către alți beneficiari ai „Băncii de alimente”. Vreau să vă spun că beneficiari ai „Băncii de alimente” nu sunt persoane fizice, dar sunt organizații sau servicii sociale care, la rândul lor, au grijă de categoriile defavorizate. Aici vorbim de cantine de ajutor social, aziluri pentru bătrâni, centre de plasament pentru copii și alte tipuri de servicii.”
Europa Liberă: Sunt interesați agenții economici să se asocieze cu „Banca de alimente”?
Oleg Paraschiv: „Noi în permanență lucrăm pe două dimensiuni: pe de o parte, încercăm să facem cât mai vizibilă activitatea „Băncii de alimente”, pentru că, deși în Republica Moldova nu există absolut nicio cifră statistică despre cantitatea de produse care sunt zilnic aruncate la coșurile de gunoi, știm că la nivel mondial asta constituie o treime din toată cantitatea de produse alimentare. Și aici nu vorbim doar de procesul de colectare, de procesare a produselor, dar vorbim și de produsele care sunt aruncate inclusiv din frigiderul nostru.
Căutăm beneficiarii „Băncii de alimente”, cui anume putem să distribuim produse...
Și atunci noi, pe de o parte, încercăm să ajungem la agenți economici care pot și vor să doneze produse către „Banca de alimente”, iar pe de altă parte, căutăm beneficiarii „Băncii de alimente”, cui anume putem să distribuim produse, pentru că atunci când vorbim de o bancă de alimente, vorbim de un lanț logistic care trebuie să se întâmple într-un timp foarte rapid, pentru că e vorba de produse care au un termen de scadență foarte scurt, vorbim despre produse care au ambalajul deteriorat, dar au un termen bun și atunci ele pot fi consumate într-un termen mai lung, vorbim despre legume care poate nu arată foarte bine, dar sunt bune de consum și atunci ele trebuie consumate într-o zi-două și vorbim despre pâinea pe care la fel o recuperăm dimineață și care trebuie consumată în aceeași zi sau în următoarea zi.”
Europa Liberă: Adică să presupunem că dacă ești un antreprenor și-ți desfășori activitatea în industria alimentară și ai produse pe care n-ai reușit să le vinzi, dar cărora în scurt timp le expiră termenul de valabilitate sau din alte varii motive nu au reușit să fie incluse în lanțul de comercializare poți să le donezi „Băncii de alimente” decât ulterior să le arunci?
Oleg Paraschiv: „Exact. Adică poți să le donezi „Băncii de alimente”, pentru că este un serviciu care nu costă, dar putem în felul acesta împreună cu cei care au posibilitate și dorință să doneze alimente să ajungem la persoanele care trăiesc la limita sărăciei și din aceștia sunt foarte mulți în Republica Moldova.”
Europa Liberă: De ce ar fi interesat un agent economic să stabilească relații cu „Banca de alimente”, cu instituția dvs.? Pe lângă faptul că nu trebuie să arunce produsele la gunoi, ce avantaje implică această legătură?
Oleg Paraschiv: „La momentul actual, de fapt, acesta ar fi singurul avantaj – nu arunci produse la gunoi, te gândești că din produsele respective vor mânca foarte mulți oameni și plus la asta aduci un beneficiu societății, nemaipunând în calcul și grija față de mediu, pentru că în prezent nu avem o lege funcțională privind prevenirea pierderii și risipei de alimente care cumva ar aduce un avantaj și ar încuraja toți procesatorii din sectorul agroalimentar ca să doneze produse către „Banca de alimente”. La etapa actuală o fac doar din dorința de a sprijini și a dona produsele ca să nu fie aruncate la gunoi.”
Europa Liberă: Dar acest aspect al prevenirii risipei de alimente a atras cumva atenția autorităților, sunt discuții despre un eventual cadru legal care să stimuleze agenții economici, poate să le ofere anumite avantaje dacă ei se implică în astfel de acțiuni sociale?
Oleg Paraschiv: „Da, este o lege la care am încercat să contribuim și noi ca s-o îmbunătățim. Vorbim despre Legea privind prevenirea pierderii și risipei de alimente, ale cărei consultări au fost organizate de către Ministerul Economiei, doar că din cauza schimbului de guverne pe care l-am avut așa și nu s-au mișcat lucrurile. Sperăm că în următoarea perioadă prin efortul comun al nostru cu al altor parteneri interesați și a ministerelor Economiei, Mediului, Agriculturii să reușim să avem o lege funcțională care să ofere anumite avantaje și să încurajeze procesatorii să ofere produse către „Banca de alimente”.”
Europa Liberă: Există o viziune pe care o susțineți în acest sens sau niște idei-cheie care credeți că ar trebui să se regăsească ulterior în cadrul legal?
Oleg Paraschiv: „Noi am discutat mai multe idei, ar fi bine să le avem cumva discutate la nivel de minister, pentru că trebuie să împărtășească și poziția retailerilor și a procesatorilor, fiindcă și ei sunt parte din acest demers, trebuie să fie și ei încurajați la nivel de plată de TVA. Și aici la fel au existat foarte multe discuții, avem discuții legate de termenul în care pot fi donate produsele către „Banca de alimente”, adică nu pot fi donate doar cu 10 zile, așa cum este specificat la momentul actual în lege, deoarece de multe ori când vorbim de supra-stocuri este imposibil să fie repartizate în 10-9 zile. La fel cred că vom avea foarte mult de colaborat și cu Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor, pentru că sunt foarte multe restricții, dar trebuie să vedem cum legea care sperăm noi că va fi aprobată va fi și funcțională, să nu fie doar o lege care să încurce cumva prevenirea risipei de alimente.”
Europa Liberă: „Banca de alimente” a fost creată mai puțin de doi ani în urmă de către Misiunea Socială „Diaconia”, care organizează de mai mulți ani o campanie națională de colectare a produselor alimentare în supermarketurile din toată țara pentru a putea oferi pe parcursul anului un prânz cald, mai ales pentru bătrânii singuratici. Apariția „Băncii de alimente” a mărit numărul de persoane la care reușiți să ajungeți și cărora li se acordă sprijin?
Oleg Paraschiv: „A mărit nu doar numărul de persoane, a mărit și numărul partenerilor băncii, dacă pot să spun așa, deoarece inițial „Diaconia” tradițional organiza „Masa bucuriei” în care colectam destul de multe produse ca să asigure nevoia de produse alimentare serviciile „Diaconiei”, dar odată cu crearea „Băncii de alimente” produsele care sunt colectate zilnic merg nu doar spre serviciile „Diaconiei”.
Am sprijinit 150 de organizații care, la rândul lor, au în îngrijire 12 mii de persoane...
În aceste 16 luni de când a fost creată „Banca de alimente” ca și mecanism, am sprijinit 150 de organizații care, la rândul lor, au în îngrijire 12 mii de persoane. Am stabilit contactele, întrucât pentru noi este mai important siguranța oamenilor care vor beneficia de produse decât recuperarea produselor cu orice scop. Și atunci, în identificarea noilor parteneri ai „Băncii”, pentru noi este important să știm că există o cantină autorizată, că există niște norme care se respectă în cantina respectivă, să știm că produsele care ajung la ei vor fi procesate într-un timp foarte scurt și vor ajunge într-o calitate foarte bună pe masa oamenilor nevoiași.”
Europa Liberă: Cum ajungeți la cei care devin donatori, antreprenori și agenți economici sau au aflat ei de această posibilitate și s-au gândit să se implice?
Oleg Paraschiv: „Încercăm pe mai multe căi, tradițional este pagina de Facebook și avem o pagină web a „Băncii de alimente” pe care o poate accesa oricine, am început să discutăm foarte mult cu retailerii. Avem un partener cu care colaborăm deja de 16 luni și în fiecare dimineață ridicăm produsele care sunt bune de consum, dar nu au reușit să fie vândute în ziua precedentă și, respectiv, de aici am mers pe lanțul discuțiilor și mai departe, pentru că retailerul are, la rândul său, niște furnizori de produse care au aflat de noi și atunci încet-încet încercăm prin discuții să ajungem la cât mai mulți donatori ai „Băncii de alimente”.”
Europa Liberă: Ați avut și o campanie de colectare a alimentelor în supermarketuri. Cum au reacționat oamenii? Din observațiile Dvs., își pun problema despre risipa de alimente?
Oleg Paraschiv: „Oamenii își pun problema, dar campania fiind în organizată în perioada pandemiei, nu am avut timp să discutăm cu fiecare donator în parte. Am încercat să le transmitem mesajul că putem folosi mai eficient resursele alimentare prin însuși comportamentul nostru, făcând o listă de cumpărături, gătind atâta cât credem că putem să consumăm și în felul acesta să putem oferi și niște produse alimentare sub formă de donații pentru cei care au mai mare nevoie. Credem că avem foarte mult de lucru la acest capitol pentru ca să fie fiecare dintre noi conștient de tipul de produse pe care le cumpărăm, cum mergem să facem cumpărăturile, cât de mult gătim și cât de mult aruncăm la coșul de gunoi.”
Europa Liberă: Adică ar mai fi de lucru și de discutat pentru ca această problemă a risipei de produse să fie suficient înțeleasă și să se cunoască consecințele pentru societate?
Nici la nivel de atitudine nu a fost discutată problema risipei de alimente...
Oleg Paraschiv: „Exact. Pentru că „Banca de alimente” până acum n-a existat în Republica Moldova și nici la nivel de atitudine nu a fost discutată problema risipei de alimente.”
Europa Liberă: Dar la nivel mondial, european există o rețea de asemenea bănci?
Oleg Paraschiv: Da, există o rețea de „bănci de alimente”, noi am făcut toate demersurile pentru a fi parte a Federației Europene a Băncilor de Alimente, care în această săptămână împlinește 35 de ani de activitate, au o experiență vastă, au standarde foarte înalte, fiindcă în procesul de preluare și distribuție a „băncilor de alimente” este important să păstrăm anumite reguli sanitare, trasabilitatea produselor și atunci noi încercăm să învățăm de la ei și să fim cât mai aproape de standardele impuse de Federația Europeană a Băncilor de Alimente.”