În cadrul ediției din 10 mai a programului 168 de ore de la postul public de televiziune, au fost citate surse anonime din serviciile de securitate, potrivit cărora un cetățean rus pe nume Andrei Konceakov a intrat în Cehia prin Aeroportul Vaclav Havel din Praga, având la el valiza cu toxina, apoi a fost dus într-o mașină la Ambasada Rusiei, considerată de mult timp un focar de activitate al spionajului rus.
Konceakov, un diplomat de 34 de ani, a negat pentru site-ul ceh Seznam Zpravy acuzațiile și a spus că avea în valiză doar dezinfectant și bomboane.
„Probabil a fost o greșeală”, a mai adăugat Koncealov pentru site-ul ceh, apoi a refuzat să mai comenteze sub pretext că are nevoie de permisiune de la Moscova.
Nu e prima dată când Rusia e acuzată că-și atacă criticii de peste hotare, cel mai notoriu caz din ultimii ani fiind otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal în Marea Britanie, în 2018. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că întreaga istorie pare falsă, iar alți funcționari ruși au declarat că e parte a unei campanii împotriva Rusiei.
Potrivit presei locale, Konceakov e suspectat de serviciile de informații cehe că ar fi un spion rus. Agenția cehă de contraspionaj BIS nu a răspuns solicitărilor presei de a confirma aceste zvonuri.
Primii care au scris despre complotul cu ricin au fost jurnaliștii de ziarului de investigații Respekt, pe 26 aprilie, după niște hackeri, despre care se presupune că ar fi fost ruși, au atacat elemente cheie din infrastructura cibernetică a Cehiei.
Potrivit săptămânalului Respekt, țintele complotului ar fi fost primarul general al Pragăi Zdenek Hrib, alături de primarii a două districte – Ondrej Kolar și Pavel Novotny.
Hrib a atras mânia Moscovei după ce a redenumit, la cererea cetățenilor, scuarul din fața Ambasadei Ruse la Praga în amintirea lui Boris Nemțov, critic înverșunat al Kremlinului, asasinat în 2015.
Kolar, la rândul său, a sprijinit demontarea statuii mareșalului sovietic Ivan Konev în districtul 6 din Praga. Rusia a condamnat acest act și a anunțat că îl va investiga ca o încălcare a tratatului ruso-ceh de prietenie din 1993.
Statuia lui Konev e un măr al discordiei încă din 2018, când a fost instalată o nouă plăcuță informativă. Aceasta descria rolului mareșalului Konev în înăbușirea sângeroasă a răscoalei anti-sovietice din 1956 în Budapesta, contribuția sa la construcția Zidului Berlinului și pregătirea invaziei condusă de URSS care a zdrobit Primăvara de Praga din 1968.
Ulterior, la cârma Cehoslovaciei a fost instaurat un regim comunist dur, loial Moscovei, care a durat până în 1989, când a fost dat jos în urma Revoluției de Catifea.
Pavel Novotny a zădărât și el Moscova spre sfârșitul anului trecut, când a dat undă verde construcției unui moment în amintirea armatei generalului Vlasov – un grup de dezertori sovietici care întâi s-au aliat cu naziștii, dar în ultimele zile ale războiului s-au întors împotriva lor și au contribuit la eliberarea Pragăi.
Cei trei primari sunt acum sub supravegherea non-stop a poliției, potrivit presei locale, iar premierul Andrej Babiș a declarat că Cehia nu va tolera „nicio putere globală” care vrea să se amestece în treburile sale interne. Totuși puțini demnitari cehi au comentat informațiile din presă.
Președintele Vladimir Putin a scos mereu în evidență rolul URSS în victoria Aliaților asupra Germaniei Naziste în Al Doilea Război Mondial, ignorând sau criticând faptele care nu sprijină această viziune. Uniunea Sovietică a pierdut cele mai multe vieți în timpul războiului, dar, în același timp, a instalat și sprijinit în teritoriile pe care le-a eliberat sau ocupat regimuri comuniste care au durat zeci de ani, inclusiv în Cehoslovacia.
Potrivit reportajului din cadrul emisiunii 168 de ore, Konceakov a aterizat pe aeroportul din Praga pe 14 martie, mult mai devreme decât se crezuse, având în valiză otrava ricin. Ca diplomat, nu ar fi fost obligat să dea valiza la control.
Potrivit Seznam Zpravy, Konceakov a fost preluat de la aeroport de un oarecare Alexandr A., un șofer de la Ambasada Rusiei suspectat de serviciile de informații cehe că ar fi un agent FSB. Despre el se crede că e responsabil să aibă grijă nu doar de diplomați, dar și de documentele secrete sau orice alte obiecte și materiale în posesia acestora.
Potrivit datelor oficiale, Konceakov s-a născut la Moscova în 1986, dar, în rest, informațiile publice despre viața sa sunt puține sau chiar contradictorii. Potrivit site-ului rus de investigații The Insider, Konceakov a absolvit Institutul de Inginerie și Fizică de la Moscova, MIFI, dar nu e clar în ce an.
Tot The Insider scrie că Andrei Konceakov a început să lucreze în Praga pentru Rossotrudnicestvo, o agenție de stat pentru bunăstarea rușilor de peste hotare. Din decembrie 2017, el e prezentat ca director al Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Praga.
Directoarea Rossotrudnicestvo, Elena Mitrofanova, a descris informațiile din presă despre Konceakov drept o „provocare nefondată”.
La articol a contribuit și Merhat Sharipzhan din Praga.