Linkuri accesibilitate

Disputa cerealelor: Ucraina se opune „cu fermitate” prelungirii restricțiilor UE


Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba la Praga, Cehia, 28 august 2023.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba la Praga, Cehia, 28 august 2023.

Restricțiile pe importul de cereale ucrainene impuse de UE, la presiunile celor cinci membri „din prima linie”, nu ar trebui prelungite, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba pe 28 august, în timpul unei vizite la Praga.

Kuleba a spus că Ucraina se opune cu fermitate oricărei prelungiri a interdicției de import a grâului, porumbului, rapiței și semințelor de floarea-soarelui după expirarea actualului termen-limită, 15 septembrie. În opinia oficialului ucrainean, interdicția – fie și temporară - încalcă regulile pieței comune și acordul de asociere dintre Ucraina și UE.

„Ne opunem cu fermitate, deoarece această măsură încalcă regulile pieței comune”, a declarat Kuleba reporterilor la conferință de presă comună cu ministrul de externe ceh, Jan Lipavsky.

„Această regulă încalcă acordul de asociere Ucraina-UE, dar, cel mai important, este contrară principiului solidarității pe care se bazează Uniunea Europeană”, a mai spus el.

În primăvara acestui an, UE a acceptat să impună restricții pe importul de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, după ce Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, s-au plâns că cerealele ucrainene mai ieftine fac producția internă neprofitabilă.

Concurența cerealelor ucrainene a provocat valuri de proteste ale fermierilor în cele cinci țări „din prima linie”, confruntați cu prăbușirea prețurilor, concomitent cu costuri sporite pentru transport și depozitare, hambarele fiind temporar pline cu cereale ucrainene care așteptau să fie exportate spre alte piețe din lumea întreagă.

Inițial, restricțiile UE au expirat pe 5 iunie, dar au fost prelungite până pe 15 septembrie.

Cele cinci țări UE au semnat luna trecută o declarație comună în care cer prelungirea restricțiilor cel puțin până la sfârșitul anului, reamintind că este vorba numai despre importuri, nu și de tranzitul cerealelor și produselor agrare ucrainene.

Ucraina este foarte recunoscătoare celor cinci țări pentru asistența militară și umanitară pe care au oferit-o de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, a ținut să sublinieze Kuleba, dar în cazul cerealelor, Kiev-ul nu va avea de ales decât să își apere cu înverșunare drepturile și drepturile fermierilor, dacă interdicția este prelungită.

Kuleba a mai menționat că Ucraina este pregătită să colaboreze cu cele cinci țări „pentru a găsi o soluție”.

Prelungirea interdicției de import

Săptămâna trecută, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus a confirmat poziția „celor cinci” privind extinderea interdicției de import, adăugând că el și colegii săi doresc să pună noi produse pe lista importurilor interzise -- de exemplu, zmeura ucraineană în cazul Poloniei. Pe de altă parte, susțin continuarea acordării de subvenții europene pentru tranzitul cerealelor.

„Dacă cererea noastră nu este acceptată, vreau să spun că unele țări își vor introduce propriile restricții. Poziția noastră este clară”, a mai spus Telus, citat de Reuters.

În octombrie în Polonia au loc alegeri generale, iar agricultorii reprezintă un segment foarte important al electoratului partidului de naționalist-conservator de guvernământ „Lege și Justiție”, confruntat cu o concurență serioasă – potrivit sondajelor de opinie – din partea opoziției liberale unite, condusă de fostul premier Donald Tusk.

Restricții temporare pentru o situație excepțională

Interdicțiile provin dintr-un acord încheiat între Comisia Europeană și cinci țări din Europa de Est, așa-numitele țări „din prima linie”, care s-au plâns de pierderile economice tot mai mari cauzate de excesul de cereale.

Ca parte a asistenței acordate Ucrainei, Uniunea Europeană a suspendat toate taxele și tarifele la importurile de produse, cum ar fi legume, fructe și carne, care fac obiectul Acordului de Asociere UE-Ucraina.

Controversa a atins un punct critic în aprilie, când patru dintre cele cinci țări vizate au impus restricții unilaterale asupra unei game largi de produse alimentare ucrainene, mergând cu mult dincolo de grâu și porumb.

Comisia Europeană a ajuns la un compromis cu cele cinci țări în schimbul unui pachet de sprijin de 100 de milioane de euro pentru fermierii din Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria, reamintește Euronews.

Acordul a introdus „măsuri preventive excepționale și temporare” vizând patru produse ucrainene – grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui – pe care Bruxelles le consideră că ar perturba cel mai mult piețele țărilor membre.

Aceste produse pot numai tranzita cele cinci țări din Est, dar nu pot fi depozitate pe teritoriul lor și nici cumpărate pentru consumul intern.

În schimb, ele sunt trimise direct în alte state membre sau expediate către țări sărace din întreaga lume.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG