Linkuri accesibilitate

Doar 240 de persoane au fost vaccinate în Transnistria


Prima persoană vaccinată anti-Covid în regiunea transnistreană, Igor Tostanovski, directorul Spitalului clinic de la Tiraspol.
Prima persoană vaccinată anti-Covid în regiunea transnistreană, Igor Tostanovski, directorul Spitalului clinic de la Tiraspol.

Ceea ce constituie 10% din dozele recepționate de o lună din ajutoare umanitare.

În primele cinci zile ale campaniei de vaccinare în regiunea transnistreană au fost imunizați în medie câte 48 de oameni pe zi. Doar 240 de persoane au primit prima doză de vaccin. Pe 29 martie în stânga Nistrului au fost deschise 11 centre de vaccinare. Tiraspolul are 2.410 doze de vaccin AstraZeneca din donații venite din România și pe linia platformei Covax. Administrația de la Tiraspol nu explică motivul pentru care vaccinarea merge atât de lent.

Campania de vaccinare a început cu întârziere în regiunea transnistreană, după ce la ordinul lui Vadim Krasnoselski lotul transmis de Chişinău încă pe 5 martie a fost ținut mai bine de trei săptămâni în depozit.

Chişinăul alocă regiunii transnistrene 10 la sută din ajutoarele umanitare și donațiile primite de la partenerii externi. Luni, 5 aprilie, în stânga Nistrului ar urma să ajungă 942 de doze de vaccin Pfizer, dar și încă 1.500 de doze de AstraZeneca. Alte 5.000 de doze revin regiunii transnistrene și din cea de a doua donație a României, de 50 de mii de doze, ajunsă în Republica Moldova săptămâna trecută.

Liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, a anunțat în urma unei vizite la Moscova că în regiune ar urma să vină 62 de mii de doze de vaccin. Nu există însă o confirmare din partea vreunul oficial rus pentru aceste declarații. La fel ca și pentru anunțul fostului președinte Igor Dodon, care a spus că Rusia va oferi Republicii Moldova o donație de 180 de mii de doze de vaccin.

La Tiraspol va fi creată o bază de date cu persoanele vaccinate și vor fi eliberare certificate de vaccinare de model internațional, anunță departamentul de sănătate transnistrean.

41.483 de persoane s-au infectat în regiunea transnistreană de la începutul pandemiei, iar 920 de oameni au murit, la o populație estimată la puțin peste 300 de mii de locuitori. Regiunea transnistreană este pe locul doi după incidența îmbolnăvirilor în Republica Moldova, fiind depășită doar de municipiul Chişinău.

XS
SM
MD
LG